ГАРЯЧА ТОЧКА
 

 

Вітчизняні туристи по допомогу в евакуації до посольства України не зверталися



Учора з Каїра в "Бориспіль" чартерним рейсом, зафрахтованим компанією НАК "Нафтогаз України", прибуло близько 120 наших громадян. Туристів серед них немає. Рішення терміново залишити охоплений хвилями громадянських протестів Єгипет прийняли члени родин українських дипломатів, працівники представництв "Нафтогаз України" та "Укрспецекспорту" у цій державі. "До нашого посольства у Каїрі не зверталися українські туристи з бажанням достроково перервати свій відпочинок", - повідомив на брифінгу речник МЗС Олександр Дикусаров. Він пояснює цей факт тим, що заворушення розгортаються головним чином у столиці Єгипту Каїрі, а наші туристи, яких, за приблизними підрахунками, відпочиває десь близько 7 тисяч, перебувають у містах Хургаді, Шарм-ель-Шейху, де ситуація більш-менш стабільна. Проте, за словами Олександра Дикусарова, усі українці, котрі бажають вилетіти з Єгипту на батьківщину, можуть звертатися у посольство України, де їх внесуть до спеціального списку.

МЗС задоволено тим фактом, що українці дослухалися до рекомендацій зовнішньополітичного відомства утриматися від туристичних поїздок до цієї арабської країни (категорично заборонити громадянам відвідувати ту чи ту державу МЗС не має права). Наразі завантаженість пасажирських авіарейсів з Києва до Єгипту становить лише близько 25 відсотків. "Ми сподіваємося, що до кінця цього тижня термін туристичних путівок закінчиться десь у 80 відсотків українців, які наразі перебувають у Єгипті, - сказав речник МЗС. - І наше головне завдання полягає у тому, щоб стримати нову хвилю відпочивальників".

Представники туристичної галузі України всі як один стверджують: дешевий відпочинок у Єгипті не вартий того ризику, на який можуть наразити себе сміливці, котрі наважаться полетіти туди цими днями. "Ситуація в країні надзвичайно складна, і ніхто не може передбачити, як вона розвиватиметься далі, - застеріг виконуючий обов'язки голови Держслужби туризму і курортів Сергій Сьомкін. - Ми отримали чіткі гарантії від туроператорів, що вони повертатимуть кошти за тури до Єгипту, від яких клієнти відмовляться, або ж пропонуватимуть їм для відпочинку інші країни".

Звичайно, обачним туристам, які все ж таки дослухаються до рекомендацій МЗС, не варто сподіватися, що у "Борисполі" на них чекатиме представник турфірми з мішком грошей, з якого одразу ж і компенсуватиме сплачені за путівку гроші. Для цього законом про туризм передбачені певні механізми і відповідні процедури. "Передусім повинна бути заява на ім'я турагента, - пояснив голова Асоціації туроператорів Ігор Голубаха. - Потім турагент складає звернення на ім'я туроператора, який, власне, і зобов'язаний повернути гроші". Тож, зрозуміло, це процедура не одного дня. Крім того, варто взяти до уваги, що туроператор не тримає в себе готівку, отриману від продажу турів, а сплачує наперед вартість авіаперевезень та проживання у готелях. Тож це має стати окремим предметом переговорів туроператора з його партнерами у Єгипті.

Як сказав на брифінгу віце-президент Асоціації лідерів турбізнесу Йосип Андрик, наразі попит на відпочинок у Єгипті практично дорівнює нулю. Українці переорієнтовуються на відпочинок у Туреччині чи Таїланді. За даними Асоціації, за останні дні через заворушення у Єгипті українські туроператори втратили близько 2 млн доларів. "Це ті втрати, які вже не відшкодуються, - наголосив Йосип Андрик. - Якщо ситуація в цій країні не поліпшиться найближчим часом, то збитки зростуть до шести мільйонів". Проте Сергій Сьомкін наголосив, що туропертори, які не шукатимуть компромісів і не йтимуть назустріч своїм клієнтам, котрі вирішили відмовитися від поїздок до Єгипту, матимуть проблеми. "Ми зробимо все, щоб про їхній негативний імідж стало відомо на ринку туристичних послуг", - запевнив він.