Глава уряду Микола Азаров доручив відповідальним посадовцям негайно вжити заходів для виправлення ситуації з «дитячими» виплатами. Відповідне завдання Прем’єр-міністр озвучив під час щотижневої наради під його головуванням, що відбулася на початку тижня. Микола Азаров жорстко поставив питання щодо неприпустимості затримок виплат, наголосивши, що жодні тривалі вихідні не можуть бути виправданням неповороткості чиновників, які не потручувалися про те, щоб родини з дітьми своєчасно отримали належні їм гроші.

Микола Азаров доручив Міністерству соціальної політики та Міністерству фінансів вжити невідкладних заходів для виправлення ситуації, наголосивши, що забезпечення надходження відповідних коштів до родин є прямим обов’язком відповідних міністерств та їх керівників.

Житло для сиріт

Крім того, Прем’єр доручив якнайшвидше вирішити питання забезпечення житлом та першим робочим місцем дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема за рахунок функціонування системи соціальних гуртожитків та бронювання робочих місць.

На нараді заслухали питання забезпечення житлом цієї категорії громадян. Зокрема йшлося про те, що в черзі перебувають понад 20 тисяч осіб. А за минулий рік сиротам вдалося надати 850 помешкань. Це втричі більше, ніж два роки тому, але такі темпи розв’язання проблеми незадовільні. «Якщо такими темпами будемо вирішувати, то ця дитина встигне стати дідом до того часу, як отримає квартиру, — слушно висловився Микола Азаров. — Ми повинні розв’язати цю проблему в недалекому майбутньому».

Розробити програму комплексного вирішення питання забезпечення житлом дітей-сиріт доручено віце-прем’єр-міністрові Олександру Вілкулу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

На нараді розглянуто шляхи вирішення питання забезпечення сиріт житлом у Луганській та Одеській областях і ухвалено рішення поширити позитивний досвід на всю Україну. Зокрема йдеться про житловий фонд соціального призначення, створення соціальних гуртожитків, приведення існуючого житла, що належить сиротам, у належний стан, погашення заборгованості з комунальних послуг за житло, яке належить на праві власності або користування дітям-сиротам, тощо.

Система соціальних гуртожитків покликана розв’язати житлові проблеми дітей-сиріт. Фото Укрiнформу

Міський транспорт оновлюється

Також розглядали питання виконання заходів з підготовки та реалізації проектів соціально-економічного розвитку в галузі залізничного, авіаційного транспорту, оновлення рухомого складу міського транспорту, передбачених Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки.

Зокрема йшлося про те, що в рамках реалізації заходів з оновлення рухомого складу міського транспорту погоджено проекти соціально-економічного розвитку з оновлення автобусів середньої, великої та особливо великої пасажиромісткості кількістю 320 одиниць. Найбільше оновиться автобусний парк Луганська — 150 автобусів, Львова — 100, Запоріжжя — 60 одиниць.

Також буде придбано 320 тролейбусів і 60 трамваїв. Для Горлівки — 23 тролейбуси та 11 трамваїв, Запоріжжя, Севастополя, Луцька  та Луганська — по 30 тролейбусів, Львова — 50 тролейбусів, Одеси — 26 тролейбусів і 10 трамваїв, Кривого Рогу — 15 тролейбусів і 10 трамваїв.

Разом з тим 17 липня 2013 року постановою уряду схвалено проект щодо оновлення рухомого складу автобусного (30 одиниць) і тролейбусного (40 одиниць) парку Вінниці. Вже проведено відкриті торги на визначення банку та на закупівлю відповідного рухомого складу. А 11 грудня 2013 року уряд схвалив проект з оновлення рухомого складу тролейбусного парку Хмельницького (40 тролейбусів) та Чернігова (22 тролейбуси). Водночас Мінфіном підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів щодо проекту оновлення рухомого складу тролейбусного парку Дніпропетровська, який має поповнитися 92 тролейбусами.

До слова, після наради, зважаючи на загострення ситуації у столиці, прес-секретар глави уряду Віталій Лук’яненко повідомив, що питання запровадження надзвичайного стану в Україні не розглядали: «Це питання не порушувалося і не обговорювалося». Говорячи про реакцію глави уряду на події на вулиці Грушевського, його прес-секретар заявив: «Вона вкрай негативна, адже перед країною стоять інші реальні проблеми. Уряд працює і займається реальними питаннями, пов’язаними із забезпеченням життєдіяльності країни». 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»