Це підприємство сповна відчуло всі «принади» перехідного періоду української економіки. Зміна його власників нерідко супроводжувалася судовими перипетіями та силовим протистоянням. Останнє з них відбулося зовсім недавно.

Якщо не можна, але дуже хочеться…

Як зазначає генеральний директор ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» (ХЗДХ) Юрій Лисак в офіційному зверненні до Генпрокурора України та керівників правоохоронних і державних структур, чергова спроба силового захоплення підприємства розпочалася 9 липня вранці й тривала майже чотири години. Події зафіксовано на відео та розміщено в інтернеті для загального доступу (https://youtu.be/To3rUIubJTo), а також детально описано в кількох електронних ЗМІ із заголовком «Рейдери-сепаратисти з Росії знову взялися за Хорольський завод». Їхні оцінки збігаються з тим, що написав у зверненні гендиректор підприємства.

Ідеться про те, що невідомі озброєні особи без розпізнавальних знаків під керівництвом слідчого Шевченківського ГУ Нацполіції України в місті Києві Світлани Жадлун у незаконний спосіб намагалися потрапити на територію підприємства. Чому в незаконний? Та тому, що Світлана Сергіївна спершу не реагувала на прохання юристів заводу назвати себе і свою посаду та ознайомити їх зі змістом ухвали суду. І лише після того, як вони звернулися до місцевого райвідділу поліції, вона, так би мовити, легалізувала себе та зачитала вердикт Шевченківського райсуду. Ним дозволено проведення обшуку в ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» (Хорольский МКДП) за місцем його реєстрації. Однак навіть після того, як з’ясувалося, що це ПАТ розташовано в місті Дніпрі, а за адресою, куди вона разом із групою озброєних осіб намагалася потрапити, працює ТОВ «Хорольський ЗДХ», спроби потрапити на територію підприємства не припинилися. Але досягти бажаного слідча та її «група підтримки» не змогла завдяки злагодженій роботі охорони та представників трудового колективу заводу.

На думку менеджерів підприємства, головним завданням озброєної групи на чолі зі слідчим було проникнення на територію заводу задля блокування господарської діяльності та отримання фізичного контролю над заводом. Тобто рейдерське захоплення єдиного українського виробника, частка якого на ринку продуктів дитячого харчування високої якості в Україні сягає 50%.

За свідченням очевидців, підтвердженням цього може бути те, що зі слідчим та групою озброєних осіб на підприємство намагалися потрапити попередній власник ПАТ «Хорольский МКДП» громадянин РФ Георгій Сажинов, екс-голова наглядової ради цього підприємства Володимир Почепа та Олександр Тараторін, якого пан Сажинов свого часу намагався з порушенням закону всадовити у крісло гендиректора підприємства.

У розшуку за шахрайство

Серед цих осіб особливо цікава постать Георгія Сажинова. Колишній заступник міністра сільського господарства РФ свого часу заснував корпорацію з виробництва молока і дитячого харчування «Нутрітек», яку торік внесли до українського санкційного списку. Скупивши в Росії чимало молочних активів, «Нутрітек» перетворився на багатопрофільний вертикально інтегрований холдинг. Саме сюди у 2004 році на посаду голови ради директорів і повернувся Георгій Сажинов з міністерства. Тоді його компаньйоном став Костянтин Малофєєв — запеклий українофоб та адепт «руського міра». Як пишуть ЗМІ, Малофєєв спонсорував розхитування ситуації в Криму та криваві поді на Донбасі, а його люди Гіркін і Бородай були активними учасниками та організаторами. Однак участь Малофєєва у споносоруванні тероризму — тема окремого дослідження. Його прізвище згадалося у контексті компаньйонства із Сажиновим. Оскільки відоме «Скажи, хто твій друг», у даному разі свідчить багато про що.

Щодо Сажинова, то десять років тому ВАТ «Нутрінвест», кінцевим бенефіціаром якого він є і яке входило до складу холдингу «Нутрітек», придбало у тодішнього власника ТОВ «Хорольський МКДП» акції підприємства. Однак два роки тому через негативне ставлення нашого суспільства та держави до бізнесу представників країни-агресора пан Сажинов, мабуть, вирішив продати свій бізнес. Свою роль, очевидно, відіграло й банкрутство «Нутрітеку» та сотні мільйонів доларів боргів перед кредиторами. І коли рік тому знайшовся покупець на майно ПАТ «Хорольський МКДП», тодішній керівник підприємства, діючи в межах своїх статутних повноважень, уклав нотаріальні угоди купівлі-продажу нерухомого майна, обладнання й устаткування за ринковою вартістю. Про це свідчать зокрема звіти про оцінку ринкової вартості майна, надані нотаріусам перед посвідченням угод.

Як розповідають менеджери підприємства, новий власник для оперативного управління виробництвом створив окрему юрособу ТОВ «Хорольський ЗДХ», якому передали в управління цілісний майновий комплекс та обладнання, придбане у ПАТ «Хорольський МКДП». Виробництво дитячого харчування не припинялось, оскільки новий власник, вклавши великі кошти в купівлю, зацікавлений у тому, щоб актив успішно працював та давав прибуток.

А для пана Сажинова настали нелегкі часи. Як пишуть російські ЗМІ, торік у жовтні його звинуватили у шахрайстві в особливо великих розмірах та оголосили в розшук. Підставою для цього, як зазначено в рішенні Останкінського райсуду, стало організоване Георгієм Сажиновим надання «Нутріінвестхолдингом» 91 мільйона рублів компанії «Інтеркапітал», що перебувало під його контролем. Там гроші перевели в готівку і вкрали. Тож повернення під свій контроль хорольського підприємства і постійного надходження від нього коштів для пана Сажинова, мабуть, стало важливою справою. Для цього найнята ним адвокатська компанія в Києві подає безліч позовів у суди. Однак жодного з них щодо майна, що раніше належало ПАТ, не задоволено через брак правової позиції в них. І лише слідчий із Києва, який, до речі, навіть не допитав того, хто продавав майно підприємства, розпочав кримінальне провадження, на підставі якого було винесено постанову щодо проведення обшуку майнового комплексу, який раніше належав Хорольському МКДП.

Якщо ж врахувати, що пан Сажинов перебуває в розшуку, то було б логічним, щоб правоохоронці замість супроводу відконвоювали його в належний заклад. Тому гендиректор ТОВ «Хорольський ЗДХ» Юрій Лисак має всі підстави для звернення із проханням до керівників силових органів сприяти встановленню невідомих осіб, що намагалися силою захопити підприємство, об’єктивно розслідувати події 9 липня та провести об’єктивне розслідування причетності слідчого Світлани Жадлун до них. Адже без принципової позиції владних структур ситуація із силовим захопленням підприємства може повторитися, оскільки безкарність породжує вседозволеність.

Володимир НОВИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»