Центральною подією другого дня робочого візиту Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до США став його виступ на позачерговому (вже шостому) засіданні Ради Безпеки ООН, де обговорювали ситуацію в Україні.

Агресора чітко ідентифіковано

Глава уряду підкреслив, що Україна зіткнулася з військовою агресією країни-сусіда, яка є одним із п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН: «Ця агресія не має жодних причин і передумов. Це абсолютно неприпустимо — у ХХІ столітті розв’язувати будь-які конфлікти з танками, артилерією та армією». 

Він наголосив, що Російська Федерація порушила низку двосторонніх і багатосторонніх міжнародних угод, підписаних Україною та Росією: «Ми переконані, що ніхто не ставить під сумнів статтю 2 Статуту ООН, яка декларує, що всі члени ООН утримуються в своїх міжнародних відносинах від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності чи політичної незалежності будь-якої держави, так і якимось іншим чином, не сумісним із цілями Об’єднаних Націй».

Арсеній Яценюк також зазначив, що військову присутність на території України чітко ідентифіковано: це російська військова присутність, із російськими номерними знаками на машинах. «Закликаємо Російську Федерацію відвести її війська, розташовані в Криму, і почати реальні розмови та переговори, аби врегулювати цей конфлікт. Ми досі переконані, що в нас є шанс урегулювати його мирним шляхом»

При цьому Прем’єр наголосив, що цей конфлікт виходить за межі регіону. Він нагадав, що 1994 року Україна відмовилася від третього у світі арсеналу ядерної зброї, й було підписано Будапештський меморандум, згідно з яким підписанти гарантували територіальну цілісність, суверенність і незалежність нашої держави.

«Те, як діє російська сторона, підриває глобальну безпеку та програму ядерного роззброєння. Адже після цих дій буде дуже складно переконати будь-кого у світі не мати ядерної зброї», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Глава уряду вкотре підкреслив, що українська влада абсолютно відкрита до переговорів і не хоче війни. У цьому контексті він звернувся до Російської Федерації: «Чи хочуть росіяни війни? Як Прем’єр-міністр України, яка протягом десятиліть мала теплі й дружні відносини з Росією, я переконаний, що росіяни не хочуть війни. Сподіваюся, російська влада й російський президент прислухаються до свого народу, ми повернемося за стіл переговорів і негайно врегулюємо цей конфлікт. Ми простягнули Росії свою руку, але у відповідь отримали приціл автомата.  Проте досі віримо, що Росія готова вести переговори і мирним шляхом подолати цей драматичний конфлікт — не лише в наших двосторонніх відносинах, а й у всій Європі».

Він заявив, що Крим був, є і буде невід’ємною частиною України, а штучно організований та фальсифікований так званий референдум ніколи не буде визнано. Водночас українська влада готова до загальнонаціонального конституційного діалогу для розширення повноважень Автономної Республіки Крим.

Усі країни, крім однієї, розуміють аргументи нашої держави. Фото УНIAН

«Hands off Ukraine!»

Прем’єр-міністр провів і низку зустрічей, зокрема з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. Арсеній Яценюк наголосив, що загострення в Криму становить загрозу всій архітектурі підтримання миру та безпеки у світі, і своїми діями РФ підриває принципи й норми, закладені у Статуті ООН.

Пан Гі Муна поінформовано про запрошення місії спостерігачів ООН для здійснення моніторингу з дотримання прав усіх громадян у регіонах України, де незаконно перебувають іноземні військові підрозділи.

Питання врегулювання кризи в нашій державі, а також  можливості різних форм співпраці України та США з урахуванням пропозицій Державного департаменту щодо стратегії співробітництва з Україною обговорено під час зустрічі Прем’єр-міністра з віце-президентом США Джо Байденом.

Також Арсеній Яценюк провів зустріч із спікером Палати представників Конгресу США Джоном Бейнером, лідером більшості в Палаті представників Еріком Кантором та лідером демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі.

Американські законодавці запевнили у своєму намірі консолідувати двопартійні зусилля для надання невідкладної, а також довготермінової допомоги Україні та уряду для проведення термінових реформ. Вони наголосили, що питання збереження територіальної цілісності й суверенітету України для членів Палати представників Конгресу принципове.

Українська сторона висловила сподівання, що найближчим часом у Конгресі буде ухвалено законопроект, який дасть змогу Україні за новою системою розподілу квот отримати додаткові 600 мільйонів доларів.

Крім того, у Вашингтоні глава уряду  поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та поспілкувався із представниками української діаспори. А в Нью-Йорку біля Штаб-квартири ООН Арсенія Яценюка зустрів місцевий Майдан, активісти якого скандували «Слава Україні!», «Putin, hands off Ukraine!» Разом із Прем’єр-міністром майданівці Нью-Йорка заспівали Гімн України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»