Рішення Євросоюзу про припинення стратегічного партнерства з Росією засвідчило, що своєю політикою Володимир Путін загнав власну країну в глуху міжнародну ізоляцію. Про це в коментарі «УК» заявив старший аналітик Групи глобальної розвідки «Geostrategy» Володимир Денисюк.

Термін «стратегічне партнерство» щодо країн, котрі не є членами ЄС, має конкретне наповнення. Таке партнерство між Росією та ЄС було започатковано у 1994 році за Бориса Єльцина та зафіксовано у спеціальній угоді про партнерство і співробітництво між РФ та Євросоюзом.

У 2005 році Москва і Брюссель домовилися реалізовувати стратегічне партнерство через співпрацю за чотирма напрямами: економіка, безпека, правосуддя і наука та освіта, що у майбутньому мало б сприяти інтеграції російського суспільства у демократичний європейський простір. Проте після заяви ЄС, озвученої главою європейською дипломатії Федерікою Могеріні про припинення стратегічного партнерства з Росією, Москва надовго забуде про свої євроінтеграційні плани, вважає Володимир Денисюк.

«Тепер російський бізнес може не розраховувати на освоєння ринків ЄС, співпрацю Москви і Брюсселя у сфері безпеки поховано на роки, російська молодь втратила можливість навчатися у європейських вишах за програмами студентських обмінів», — зауважив експерт. Проте головним негативним наслідком цього рішення ЄС для Росії, на думку Володимира Денисюка, є те, що «145 мільйонів росіян втратили  перспективу безвізових подорожей до країн Євросоюзу», а саме лібералізація візового режиму між Росією і ЄС була донедавна головним предметом переговорів під час двосторонніх самітів. «Тобто результати військової агресії проти України відчують на собі прості росіяни, зокрема молодь, і подякувати за це вони можуть своєму президентові», — сказав Володимир Денисюк.

До речі, за інформацією групи  Geostrategy, консульські відділи посольств країн ЄС у Росії категорично відмовляються приймати на розгляд візові заяви від жителів Криму, які отримали російське громадянство після анексії півострова. «І хоч російська влада почала видавати паспорти в Криму з номерами інших регіонів Росії, європейські дипломати швидко розкусили цю хитрість», — сказав Володимир Денисюк.