Цинізму, святотатства й блюзнірства ідеологам самопроголошеної «ДНР» не позичати. Бо запасів цього «добра» у них вище місцевих рукотворних гір — принишклих і похмурих териконів. І як уже повелося, використовують вони його за випробуваним принципом «На злодієві шапка горить». Тобто категорично звинувачують свідомо обрану «жертву» у власних хибах і злочинах. Чого тільки вартий недавній гвалт, зчинений у «республіці». Тутешні засоби масової дезінформації вкотре звично взялися відволікати увагу знедолених жителів від довгої-предовгої низки проблем, через які життя у «Мордорі» (так саркастично звуть окуповані території самі ж мешканці) перетворилося на виживання. Цього разу вони звинуватили співробітників СБУ в тому, що ті завербували для здійснення диверсій групу затриманих ними неповнолітніх дітей.

Як водиться у таких випадках, за доказами «держбезпека» зайвий раз на допит не кличе: мовляв, затримали семеро підлітків, які вже зізналися, що вилучену у них вибухівку і гроші отримали від співробітників українських спецслужб. Жах! Намагаючись навішати ще й цих «собак» на Україну, про згаданий суперечливий факт тепер намагаються прокричати на весь світ. Зокрема «уповноважена з прав людини у ДНР» Дар’я Морозова почала апелювати до міжнародних правозахисних організацій. «Боюсь навіть уявити, на що ще здатні українські силовики стосовно дітей Донбасу», — ллє вона річкою крокодилячі сльози. Причому цей вислів про зубатого хижака вжито не для красного слівця. На превеликий жаль, за минулі кілька років маємо безліч доказів нелюдської, буквально звірячої жорстокості тих, у кого язик повертається патякати про права людини мешканців Донбасу: і дорослих, і дітей. Чим завинив їм 16-річний хлопець із Краматорська Степан Чубенко, якого влітку 2014 року бойовики схопили у Донецьку, кілька днів катували, а потім розстріляли? Тільки тим, що на його рюкзаку «орки» помітили синьо-жовту стрічку. І тому, коли батьки нарешті відшукали тіло своєї замученої дитини, вони побачили, ЩО довелося пізнати їй у свої останні дні й години життя…    

А щодо звинувачень у вербуванні й підлому використанні неповнолітніх жителів краю у військових діях, то міжнародні правоохоронні організації справді давно повинні бити на сполох. Тим більше, що ні в «ДНР», ні в Росії ніколи не приховували, а навіть пишаються участю дітей у бойових діях. Принаймні сюжети про неповнолітніх, які зі зброєю в руках захищають республіку, періодично пропонували глядачам «днрівські» й російські телеканали. Причому вони не засуджували ганебну практику, а пропагували військові злочини проти дитинства. Відповідними фактами можуть поділитися й українські військові, бо неодноразово брали у полон підлітків, яких у проросійських незаконних збройних формуваннях використовують як розвідників чи коригувальників.

Також міжнародні правозахисні організації давно мали б звернути увагу на діяльність Донецького військового ліцею, де поставили на конвеєр підготовку юних бойовиків. У мирний час у цьому навчальному закладі навчалися підлітки 14-16 років, вступаючи потім до військових училищ. А нині тут готують неповнолітніх «молодших командирів» підрозділів для участі у гібридній війні нарівні з дорослими. І вожді «республіки» при цьому продовжують пишатися тим, що маніпулюючи дітьми, отруюють їх свідомість і психіку з допомогою псевдопатріотизму і дають їм зброю. Наприклад, лідер «ДНР» Олександр Захарченко не раз публічно розповідав, що у незаконних збройних формуваннях є 14-річні діти, які вже навіть мають нагороди за бойові дії.  А в інтерв’ю російським ЗМІ якось із пафосом повідомив про 15-річного коригувальника, який, мовляв, в одному з боїв викликав вогонь на себе.

Також не секрет, що юних «захисників республіки» готують ще змалку, залучаючи до різноманітних військових гуртків чи участі у, даруйте, дебільних акціях-шоу «Убий укропа!». Ще один приклад цинічної наруги над вразливими дитячими душами — «уроки патріотизму», які практикують у школах на тимчасово окупованих територіях. Притомні вчителі проміж себе називають це промивання мізків «хвилинами ненависті». Адже дітям наполегливо втовкмачують: найбільші вороги — Україна і США, з якими треба повсякденно і нещадно боротися.

Як потрапили до переліку «ворогів» згадувані підлітки в Ясинуватій? Тут потрібне неупереджене, об’єктивне і прозоре розслідування — річ на «тій» території абсолютно нереальна навіть за участі міжнародних спостерігачів. Деякі місцеві жителі схиляються до думки, що дітей просто призначили на роль українських диверсантів. Інакше тоді, виявляється, гріш ціна всій істерії шпигуноманії, яку нагнітають у «республіці», та професіоналам із «держбезпеки», у яких під самісіньким носом майже рік діяли неповнолітні неофіти. Втім, хай там як, а цей дикий випадок — ще один серйозний привід, щоб спільними зусиллями нарешті покласти край порушенню прав юних жителів краю на дитинство, вирок якому ще два роки тому винесли ініціатори розв’язання гібридної війни на Донбасі.