Дедалі більше українців — хто за призовом, хто добровольцем — поповнюють лави захисників Вітчизни і вирушають у зону АТО. Серед них чимало черкащан. Як здійснюється соціальний захист цих людей та їхніх сімей? Про це ми попросили розповісти директора департаменту соціального захисту Черкаської облдержадміністрації Руслана ЧИКАЛА.

Директор департаменту соцзахисту населення Черкаської ОДА Руслан ЧИКАЛО.—  Руслане Олександровичу, що робить обласна влада, щоб підтримати родини учасників АТО?

— На Черкащині діє недавно затверджена рішенням сесії облради комплексна програма соціального та медичного забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників АТО на 2015—2017 роки. У ній шість розділів. Це соціальний захист, медичне обслуговування, сприяння працевлаштуванню, освіта, культурно-мистецькі заходи та патріотичне виховання молодого покоління. Згідно із законодавством, статус учасника бойових дій передбачає понад 20 різновидів пільг, серед яких оплата житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, придбання палива, отримання разової грошової допомоги до 5 травня, санаторно-курортне лікування, захист прав на працю, право на першочергове отримання житла тощо.

Дані про захисників беремо з достовірних джерел. На початок червня статус учасника бойових дій в області отримали 298 осіб, 13 — статус інваліда війни, 112 встановлено статус члена сім’ї загиблого ветерана війни, видано посвідчення та надають пільги, гарантовані державою. В області, за даними органів соцзахисту, загинуло 85 учасників АТО. 78 сім’ям загиблих уже виплачено одноразову матеріальну допомогу з обласного бюджету обсягом 50 тисяч гривень.

—  Військовий чи доброволець залишає вдома сім’ю, якій важко прожити без годувальника. Страждають і підприємства, віддаючи на боротьбу з тероризмом кращих спеціалістів.

— На жаль, так. Але такі нинішні реалії. Ми ж особливу увагу на регіональному рівні приділяємо соціальній підтримці поранених та сім’ям загиблих під час виконання службового обов’язку в АТО. Так, члени сімей військових, які загинули внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, яких зазнали під час АТО, мають право на встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». За рахунок коштів обласного бюджету в межах комплексної програми «Турбота» на 2014—2020 роки вже надано матеріальну допомогу 106 членам сімей учасників АТО на 53 тисячі гривень. На 3 червня компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на службу за призовом під час мобілізації на особливий період, становить 7,3 мільйона гривень.

—  Держава пообіцяла учасникам АТО надати земельні ділянки. Але є серед воїнів, їхніх сімей і ті, хто потребує житла.

— Звичайно. Намагаємося допомагати з житлом учасникам АТО. Нині їм видано 644 дозволи на розробку проектів землеустрою на загальну площу 702,49 га. Чотири сім’ї загиблих учасників АТО вже забезпечено власним житлом. Дві квартири придбано коштом держбюджету, по одній — коштом обласного та Монастирищенського районного.

—  Чи знаходять місце в суспільстві ті воїни, які повернулися з АТО?

— З початку проведення демобілізації центри зайнятості області працевлаштували 5 осіб, 85 призначено виплату допомоги у зв’язку з безробіттям, 6 забезпечено тимчасову зайнятість, 4 особи проходять професійне навчання за направленням служби зайнятості. Щоб люди не поневірялися в чергах до кабінетів чиновників, фахівці облдержадміністрації розробили інформаційний порадник для учасників АТО й членів їхніх сімей, його наклад — 2500 примірників. У збірнику — роз’яснення щодо отримання статусу учасника бойових дій та пільг і допомог, передбачених військовим та членам їхніх родин; перелік законодавчих актів, що регулюють процес надання державних гарантій учасникам АТО та їхнім сім’ям. Є й номери телефонів, за якими можна отримати детальні роз’яснення про види допомоги та місця їх отримання.

Роман КИРЕЙ, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Руслан ЧИКАЛО. Народився 1974 року в м. Черкасах. Закінчив Черкаський інженерно-технологічний інститут за спеціальністю приладобудування, кваліфікація — інженер-електромеханік, а також Дніпропетровський регіональний інститут держуправління Національної академії державного управління при Президентові України, здобув кваліфікацію магістр державного управління. З 2014 року — директор департаменту соцзахисту населення Черкаської ОДА.

Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів.