Результатом операції, яку СБУ розпочало ще півроку тому, стало затримання громадянина Франції, котрий закупив в Україні арсенал зброї для здійснення серії терактів у себе на батьківщині напередодні чемпіонату з футболу. У Києві схиляються до версії, що в організації цього злочину простежується «російський слід».

Тротил і гранатомети у багажнику

Громадянина Франції, який намагався вивезти з України моторошний вантаж — п’ять автоматів Калашникова, понад п’ять тисяч набоїв, два протитанкові гранатомети, 125 кілограмів тротилу, 100 детонаторів, 20 «балаклав», — українські правоохоронці затримали 21 травня на кордоні в Ягодині, коли паспорт іноземця вже проштампували прикордонники і було відкрито шлагбаум для виїзду його авто за межі території України. Про це голова СБУ Василь Грицак повідомив під час прес-конференції у Києві.

За його словами, цей арсенал зброї призначався для організації 15 терактів на території Франції. Цілями терористів мали стати «мусульманська мечеть, єврейська синагога, установа, яка займається зборами податків з громадян Франції, пункти спостереження за автотрасами та багато інших місць». «Ви розумієте, які руйнування і які людські жертви могли спричинити 125 кілограмів тротилу і 20 РПГшних зарядів напередодні проведення Євро-2016», — зауважив голова СБУ.

За словами Василя Грицака, громадянина Франції заарештовано, йому оголошено підозри за ст. 201 ККУ (контрабанда), ст. 258 (теракт), ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю). Він зазначив, що українські правоохоронці, здійснюючи негласні слідчі дії щодо іноземного громадянина, діяли в межах законодавства України.

Інформація про те, що до України прибув громадянин Франції, який під виглядом волонтера «почав налагоджувати зв’язки з деякими представниками військових формувань на сході України», в СБУ надійшла у грудні 2015 року. Василь Грицак повідомив, що громадянин Франції під час розмов висловлював незадоволення діями свого уряду стосовно мігрантів і мусульман. «Він також заявляв, що має намір здійснити терористичні акти на знак протесту проти політики уряду», — сказав голова СБУ.

Наші силовики спрацювали ефективно і професійно. Фото з сайту ssu.gov.ua

Шукайте «російський слід»

Француз намагався знайти людину, яка за три тисячі євро переправить контрабандою смертельний вантаж через український кордон, проте зрештою вирішив зробити це сам. Спочатку працівники СБУ вважали цього чоловіка членом терористичного угруповання, проте коли у них з’явилася інформація про те, що він намагається вивезти зброю за сприяння громадянина України, тоді у них виникла версія «російського сліду».

Чим історія з французом-терористом, який накупив зброї в Україні, може бути вигідна Кремлю та його пропагандистам? За словами Василя Грицака, ця історія чудово проілюструвала б картинку на кшталт «Україна — країна, яка експортує тероризм». «Це цілком може бути «підставою» російських спецслужб, — заявив під час прес-конференції голова СБУ. — Думаю, мої слова не дуже сподобаються представникам російських спецслужб, але факт залишається фактом».

Василь Грицак сказав журналістам, що оприлюднення деталей цієї операції до завершення Євро-2016 не входило в плани СБУ. «Але сталося просочення інформації — вона з’явилася в іноземних ЗМІ, тому ми змушені розкрити подробиці, щоб потім нам не довелося виправдовуватися», — сказав Василь Грицак. Він пояснив, що вперше в історії України СБУ вдалося розкрити мережу терористичної організації, принаймні ту її частину, яка діє на території однієї з європейських країн.

Голова СБУ висловив сподівання, що ця успішно проведена операція дещо вгамує скептицизм журналістів і громадськості, який нерідко лунає на адресу СБУ, і українці оцінять ту роль, яку вітчизняна служба безпеки відіграє у запобіганні подібним злочинам.