«Це ви, чоловіки, у всьому винні, ви заварили усю цю кашу з «ДНР» та «ЛНР», бо захотіли погратись у війнушку, а нам, жінкам і дітям, тепер усе розсьорбувати!» — так тепер починаються скандали у більшості сімей, які живуть на окупованій території Луганської області. Про такі зміни у сімейній риториці розповіла знайома, яка мешкає в тих місцях, і сама «шикує» так свого чоловіка. Як каже жінка, останнім часом дружини бойовиків «ЛНР» чи їхніх поплічників уже не стримуються у висловах та емоціях і розповідають своїм войовничим половинкам усе, що думають щодо так званої незалежності регіону. А ще недавно більшість мовчала або ж підтримувала їх.

«Коли всі ці події лише починалися, більшість чоловіків бігала й розповідала, як же буде добре, коли Луганщина приєднається до Росії. І на всі зауваження, що життя після анексії ще в жодному регіоні не покращилося, ні Абхазія, ні Осетія аж ніяк не можуть похвалитися розвиненою економікою, у відповідь часто лунало: ви, жінки, нічого не розумієте, мовляв, треба підтримувати нас, чоловіків, і все буде гаразд.

Тож більшість жінок так і робила. Проте час минав, а краще не ставало. Навпаки, грошові запаси вичерпувалися, влаштуватись на роботу ставало дедалі складніше, і навіть ті, у кого вона все ще була, перестали отримувати зарплату. 25% зарплати за листопад минулого року — це вже навіть не смішно. І тут переконання чоловіка, що незабаром усе зміниться на краще, не дуже діють. Дехто із дружин пропонує представникам сильної статі, сідаючи за обідній стіл, дивитися на порожню тарілку і чекати, що скоро стане краще, а не вимагати смачного борщу з м’ясом.

Як каже знайома, тепер і на вулиці дружина може розійтись і розказати коханому все, що про нього думає. Особливо популярні такі ситуації після відвідин базару чи супермаркету. Адже ціни на продукти на окупованій території вражають. Так, десяток яєць коштує 25 гривень, пляшка олії — 50, кілограм свіжих огірків — 60, кіло грам старої картоплі — 15 гривень тощо.

Щоправда, все ще трапляються в «ЛНР» люди, які вірять, що такі високі ціни не лише в них, а й в усій Україні. «Нещодавно йду базаром і бачу, як якась бабуся лається з дідом. Підходжу ближче і чую, як старенький переконує жінку, що не варто нагнітати, оскільки у бандерівців ціни майже такі самі, як і на окупованій території. Я не змогла втриматись і долучилась до дискусії, — розповідає знайома Оксана. — Адже буквально кілька хвилин тому я говорила із сином, який живе на території, підконтрольній Україні, він називав, що і скільки коштує. Вартість продуктів нижча, ніж тут, принаймні удвічі. Дідусь-«сепаратист» буквально через кілька хвилин після наших переконувань утік з базару. Адже ми йому дуже дохідливо пояснили, хто такі бандерівці і що ми думаємо з приводу всього того, що нині відбувається в нашому регіоні. Не знаю, хто дідові навішав локшини на вуха, можливо, передивився російського телебачення, але слухати маячню було просто неможливо!»

Як переконує знайома, уявити таке ще рік тому було просто неможливо. Ті, хто не підтримував «ЛНР», боялися це вголос висловлювати, адже їх могли побити. Тепер уже жінкам увірвався терпець, і вони не боячись говорять те, що думають. Особливо «гаряче» нині в сім’ях, де чоловіки свого часу активно підтримували незалежність регіону.

А воювати, сперечатись із жінкою — справа марна і навіть небезпечна, особливо якщо дружина бачить, що їй нічим годувати сім’ю. В такі моменти жінки не те що коня на скаку зупинять, а й чоловікові-сепаратисту дохідливо пояснять, куди йому треба йти і що робити.