Протягом останніх місяців до Уманського міського відділу міліції, що на Черкащині, зверталися місцеві жителі із заявами про крадіжки. Зловмисники проникали до помешкань громадян через вікна, викрадали золоті вироби, дрібну побутову техніку, гроші і швидко зникали, майже не залишаючи слідів. Але, як ведеться, собака заритий в отому «майже». Якщо добре пошукати, кажуть працівники відділу, щось обов’язково знайдеш. Серед інших, на перший погляд дрібних, доказів були й свідчення випадкових перехожих, які описували схожих за зовнішністю чоловіків. Привернув увагу й спосіб вчинення крадіжок. Зіставивши зібрані дані з іншими повідомленнями, правоохоронці дійшли висновку: до серії квартирних крадіжок причетні одні й ті самі особи. Подібні крадіжки у Кіровоградській та Київській областях також вказували на певний «почерк» крадіїв.

Під час оперативно-пошукових заходів міліція й вийшла на неодноразово судимого 31-річного жителя міста Умані. Разом із правоохоронцями сусідньої області оперативникам вдалося затримати зловмисника, який винаймав квартиру у Кіровограді. За місцем проживання затриманого правоохоронці вилучили речові докази, які вказували на його причетність до скоєних крадіжок. Також встановлено особу його спільника — ним виявився 26-річний житель Умані. За місцем проживання чоловіка не знайшли.

За квартирні крадіжки «світить» чималий строк. Фото з сайту vv.gov.ua

Як з’ясувалося, він виїхав з міста у невідомому напрямку. Працівники міліції оголосили чоловіка в розшук і розпочали заходи, спрямовані на встановлення місця його перебування. Невдовзі отримали інформацію, що розшукуваний може з’явитися за місцем проживання. Правоохоронці розробили операцію і затримали зловмисника. За цей час він встиг скоїти ще кілька крадіжок.

У міськвідділі міліції затриманий розповів, що останнім часом ніде не працював, гроші на проживання вирішив добувати звичним для себе шляхом. Шукав будинки й квартири, господарі яких були відсутні. Проникав до помешкання й викрадав цінні речі, награбоване здавав у ломбарди. Злочини скоював на території Черкаської, Київської та Кіровоградської областей.

Як повідомила служба громадських зв’язків УМВС України в Черкаській області, за встановленими фактами відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до шести років. Слідчі дії тривають, проводяться перевірки щодо встановлення можливої причетності зловмисників до схожих злочинів. Їм загрожує до шести років позбавлення волі.

«Колегу» по нещастю з Городищенського району затримали працівники місцевого райвідділу міліції. 28-річний молодик викрадав з порожніх будинків металобрухт. Зловмисник відкривав дротиною замки і проникав усередину, вкрадений брухт перевозив велосипедом та здавав на приймальний пункт. За цими металевими предметами його й розшукали. Збитки, завдані потерпілим, тягнуть не на одну тисячу гривень. Крадієві загрожує покарання у вигляді арешту на строк від трьох до шести місяців або обмеження волі на строк до п’яти років чи позбавлення волі на той самий строк. Триває досудове розслідування.