БЕЗ ЛІЦЕНЗІЇ

На Волині виконавча влада допомогла продовжити навчання студентам збанкрутілого приватного навчального закладу

Протистояння між керівництвом Володимир-Волинського медико-технічного коледжу та майже двома сотнями батьків студентів, які вчилися в ньому, викликало збурення, що  дійшло аж до народних депутатів та сесії обласної ради.

Річ у тому, що перевірка Державної інспекції навчальних закладів України, яка проводилася у княжому місті минулої осені, виявила низку порушень у його діяльності. Зокрема, у кадровому і навчально-методичному забезпеченні, організації навчального процесу, прийомі на навчання. Фахова освіта четвертої частини викладачів, наприклад,  не відповідала профілю дисциплін, які вони читали. Окремі з них  були такими собі універсалами — викладали більше п’яти дисциплін одночасно.

У приватному навчальному закладі не було бібліотеки, належного методичного забезпечення самостійної роботи студентів, матеріалів для проведення диференційованих заліків та екзаменів, робочих навчальних програм з окремих дисциплін професійно-орієнтовного циклу тощо. Зате гроші зі студентів брали регулярно. І чималі.

Отож не дивно, що за результатами проведених Державною інспекцією навчальних закладів України контрольних робіт студенти показали дуже низький рівень. А контрольну роботу з нормативної дисципліни «Медична хімія» не виконав жоден студент.

Наслідком цього стало позбавлення акредитаційною комісією Міністерства освіти і науки України приватного навчального закладу ліцензії на право надання освітніх послуг. А саме — на підготовку молодших спеціалістів зі спеціальностей «Лікувальна справа», «Сестринська справа», «Фармація».

Гасу в полум’я конфлікту додав і той факт, що була порушена, розслідувана і відправлена до суду кримінальна справа стосовно заступника директора цього навчального закладу. Як повідомила прес-служба обласної прокуратури, він був членом державної кваліфікаційної комісії і брав участь у підсумковій атестації студентів. Правоохоронці звинувачують його в тому, що перед студентами двох груп він поставив вимогу: за те, щоб успішно скласти іспит, майбутні медики повинні заплатити йому по 1200 гривень кожен, і незабаром таки отримав 10 800 гривень. А перед тим був зафіксований ще один хабар, у розмірі 2400 гривень, отриманий ним від двох студентів коледжу...

Здавалося б, ситуація зрозуміла: не зуміли панове власники поставити належним чином навчальний процес — слід вибачитися перед батьками та дітьми і повернути їм документи. Але замість того щоб видати необхідні для переведення в інші навчальні заклади академічні довідки, директор навчального закладу Надія Стеценко почала всіляко уникати цього.

Так тривало доти, аж поки в ситуацію на втрутилася обласна державна адміністрація. Нині всі 188 студентів колишнього Володимир-Волинського медико-технічного коледжу отримали можливість працювати над своїм освітнім рівнем далі.

Як і було обіцяно батькам студентів, нині їхні діти вже влаштовані.

— На навчання їх прийняли державні медичні освітні заклади Луцька, Ковеля та Ківерців. Маємо дозволи на одноразове перевищення у них обсягу ліцензованих місць. Цьогоріч 26 студентів-випускників нормально складуть державні іспити і зможуть працювати в закладах охорони здоров’я. Решта  продовжать навчання за обраними спеціальностями у навчальних закладах, які гарантують високий рівень знань та навичок, — повідомив голова облдержадміністрації Борис Клімчук. І додав:  — Шахраям  не місце в українській освіті! Вилучення ліцензії у Володимир-Волинського медико-технічого коледжу — лише початок. З метою суттєвого підвищення рівня знань молодих спеціалістів влада має  намір серйозно навести порядок в освітній галузі області.