Учора уряд затвердив план заходів програми святкування 70-річчя Перемоги над нацизмом і завершення Другої світової війни. Відтепер за символ великої Перемоги офіційно взято не зловісну георгіївську стрічку, а квітку маку. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна святкуватиме з європейською символікою, а стрічки нехай носять у Російській Федерації. «Україна є країною-переможницею й відзначатиме на найвищому рівні завершення Другої світової війни та Перемогу над нацизмом», — наголосив глава уряду. До першого травня ветерани Великої Вітчизняної війни та учасники Другої світової війни отримають передбачені для них урядом виплати. Загалом це понад 800 мільйонів гривень.

Незабаром у країні має запрацювати й організаційний комітет з відзначення річниці депортації кримських татар. Його створенням займатиметься Міністерство культури, а від Міністерства фінансів потрібен буде підпис паспорта бюджетної програми «Кримський дім». 

Турбулентність у політичній площині

До керівника цього відомства Прем’єр звернувся зі словами: «Ми торік ухвалили рішення створити Кримський дім. Кошти в бюджеті передбачено. Пришвидшіть їх спрямування на всі заходи щодо відзначення річниці депортації кримських татар».

Парламентській коаліції він гарантував свою особисту підтримку, однак закликав народних обранців діяти злагоджено та не допускати жодної політичної нестабільності. Мовляв, це — запорука подальшого успіху України на шляху до позитивних перетворень. «Усі спроби дестабілізувати роботу коаліційного уряду провалилися. Я захищатиму парламентську коаліцію, коаліцію європейського вибору, — означив позицію Арсеній Яценюк. — Якщо є неузгоджені питання — зачинили двері, вирішили й вийшли з єдиною позицією».

Він також оцінив підтримку більшістю у Верховній Раді законів про ратифікацію й одержання додаткових коштів на інфраструктурні проекти.

Проблеми вугільної галузі накопичувалися роками. Фото Володимира ЗAЇКИ

Кредитори підтримують

Прем’єр-міністр викликав доповідати міністра фінансів. Наталія Яресько заявила, що фінансовий світ разом із МВФ і Світовим банком підтримує суть і темп проведення реформ в Україні. «Найважливіше те, що нас підтримують всі. Висока оцінка кредиторів є проявом підтримки роботи уряду і країни. Це і є ті реформи, на які український народ чекав 23 роки», — сказала вона, додавши, що завдяки фінансовій підтримці вдалося зміцнити систему державних фінансів. «Перший транш коштів від МВФ допоміг подвоїти резерви. Ми почали стабілізацію наших монетарної та фінансової систем. Це сталося завдяки зменшенню волатильності нашої національної валюти. При цьому ми відзначаємо ознаки стабільності й підтримки щодня», — розповіла міністр.

Україна отримала також 250 мільйонів євро на підтримку фіскальної системи, а учора Верховна Рада ратифікувала угоду на 200 кредитних мільйонів євро, наданих Європейським інвестиційним банком на підтримку переселенців та відновлення інфраструктурних проектів Донбасу.

Місія МВФ приїде в Україну наприкінці травня, аби зробити перше оцінювання виконання нової чотирирічної програми кредитування економіки. До цього часу Мінфін має вмовити основних кредиторів України реструктуризувати частину державного боргу (включно з платежами за державними й квазідержавними євробондами). «Ми до візиту місії розраховуємо на домовленості з кредиторами. Ми чекаємо на конструктивний підхід. І кредитори йдуть на співпрацю з нами. Україна перебуває у хорошій ситуації. Ми чекаємо вже з наступного року виконання прогнозів зростання ВВП», — резюмувала Наталія Яресько.

ОДА звітує, комісія оцінює

До участі в засіданні Арсеній Яценюк особисто запросив голову Донецької військово-цивільної адміністрації Олександра Кіхтенка. Як він поставив запитання посадовцю про формування змінних резервів, соціально-економічний розвиток, будівництво фортифікаційних споруд, представники ЗМІ почути не змогли. Та годиною раніше у коментарях він називав некоректними звинувачення на свою адресу в колабораціонізмі та спробі вести діалог з ватажками терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР» і заперечив можливість відставки. Згідно з оцінкою Олександра Кіхтенка, на відбудову міст і сіл Донецької області, постраждалих через розв’язану проросійськими сепаратистами війну, потрібно не менше 3,5 мільярда гривень. Лише на Донеччині зруйновано понад 12 тисяч об’єктів інфраструктури. З них 9 тисяч — житлові будинки.

Посадовець також назвав загальний обсяг заборгованості із заробітної плати шахтарям — 600 мільйонів гривень. Нагадаємо, 20 квітня Міністерство енергетики та вугільної промисловості перерахувало 300 мільйонів гривень із 400, наданих урядом. Решту спрямують у травні. Заборгованість спричинила відсутність збуту вугілля з державних шахт. На підконтрольній  українській владі території таких — 35, а 20 із цих шахт вугілля не видобувають.

Уже на підсумковому брифінгу радник Прем’єр-міністра Данило Лубківський розповів, що Кабінет Міністрів створив міжвідомчу комісію для оцінювання діяльності керівника Донецької військово-цивільної адміністрації Олександра Кіхтенка. До її складу увійдуть представники Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства фінансів, Міністерства соціальної політики, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Орган працюватиме 14 діб. Потім його голова оприлюднить та оцінить дії керівника Донеччини.