ПРОБЛЕМА

В українських садках, школах, лікарнях вихованців і юних пацієнтів необхідно забезпечити повноцінним харчуванням

 Усі батьки знають: аби дитина росла здоровою, щодня має повноцінно харчуватися. Та чи всі тата й мами впевнені, що саме такий раціон пропонують їхнім чадам у дитсадках, школах, а малюкам, позбавленим батьківського піклування, — в будинках дитини та інтернатах? Чи всі продукти, що потрапляють на стіл до малюків, якісні та калорійні?

Відповідаючи на ці запитання, Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко повідомив, що за майже 4 місяці роботи очолюваної ним інституції до неї надійшло близько 500 звернень, серед яких питання харчування дітей поза домівкою посідає не останнє місце. Отже, він відвідав 18 областей з інспекційними перевірками, у яких йому допомагали працівники Генпрокуратури та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

Бракує бюджетних коштів

За інформацією МОНмолодьспорту, на 1 листопада 2011 року в Україні усіма видами харчування було охоплено 92,7% учнів 1—11 класів (минулого навчального року — 91%). Майже 95% учнів 1—4 класів отримують гаряче харчування (у 2010-му — 98%). У Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Харківській, Херсонській, Чернівецькій областях та у столиці учні початкових класів забезпечені гарячим харчуванням стовідсотково.

І все-таки виявлено значне недофінансування дитячого харчування як з місцевих, так і з держбюджету. Юрій Павленко повідомив, що середня вартість харчування на одну дитину нині становить:

♦у дошкільних закладах — від 6 до 15 грн;
♦у загальноосвітніх навчальних закладах — від 3,5 до 8,2 грн, зокрема в сільській місцевості 3,5-7,9 грн, міській — 4,5-8,2 грн.
♦у дитячих будинках 26—35 грн;
♦у загальноосвітніх школах-інтернатах обласного підпорядкування 30—45 грн.

Проте, за висновками Уповноваженого та прокурорів, за середніми цінами у торговельній мережі обласного центру середня вартість харчування на одну дитину в день у дошкільному закладі мала б становити 18,6 грн, а отже маємо недофінансування.

Перевірка встановила, що виконання норм дитячого харчування коливається:

♦у дитсадках від 70 до 90%;
♦у школах від 74 до 85%;
♦в інтернатах від 95 до 100%.

Потрібні  фрукти і соки

Назагал перевірили 28 тис. шкіл та 14 тис. дитсадків, а також лікарні та дитбудинки, і встановили, що через недостатнє фінансування з місцевих  бюджетів у дитячому раціоні переважають дешеві, а отже низькосортні та малокалорійні продукти. Діти недоотримують м’ясних, рибних, молочних та кисломолочних продуктів, яєць, фруктів, соків. У межах норми — тільки картопля, цукор, масло вершкове, олія, крупи та макарони. Майже ніде не було організовано належного дієтичного харчування для малюків з хронічними захворюваннями. Саме тому МОЗ нині  б’є на сполох: у дітей значно частіше почали виявляти хвороби органів травлення, розлади харчування.

— Так, органи санітарного нагляду Вінницької, Донецької, Житомирської, Полтавської, Сумської, Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської областей та Києва значно послабили контроль за додержанням постачальниками продуктів харчування санітарних норм при їх зберіганні та перевезенні, — наголосив Юрій Павленко. — Ці продукти практично не перевіряли, а тому й не вилучали. В їжу дітлахам потрапляли продукти, термін зберігання яких закінчився. Також до дитячих закладів надходили продукти без супровідної документації  та сертифікатів відповідності.

Деякі обласні державні адміністрації ігнорують рішення уряду про встановлення граничних торговельних надбавок на продукцію громадського харчування у закладах освіти. В той час як дозволена надбавка — не більше 10%, у їдальнях деяких шкіл Вінницької, Київської та Рівненської областей реалізовували продукти з націнкою 45—60%.

Тому прокурори загалом порушили 515 кримінальних справ. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 4,2 тис. службових осіб, у тому числі понад 700 працівників органів санітарного нагляду.

Тільки булочка  і чай…

Юрій Павленко також повідомив, що виявлено непоодинокі випадки нецільового використання коштів, виділених на харчування дітей, а також порушення при проведенні тендерів на закупівлю продуктів. Так, на Одещині заклад комунального харчування міськради придбав у приватних підприємців продукти для навчальних закладів за завищеними цінами. Збитки від оборудки становлять майже 200 тис. грн.. А керівники Дарницького та Печерського райуправлінь освіти столиці безпідставно перерахували 1,7 млн грн. на оплату ПДВ організаторам дитячого харчування, які звільнені від сплати цього податку. І подібні порушення — практично в кожній області. А в одній із областей виявили, що виконавчий комітет міськради прийняв рішення про встановлення вартості харчування учнів на рівні 1 грн 20 коп. Тож замість повноцінного гарячого обіду школярі отримували лише чай і булочку.

— А ще до мене звернулися батьки дітей з Київщини, Житомирщини та Чернігівщини щодо виконання вимог законодавства про надання часткової компенсації вартості харчування дітям, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Виявлено, що заборгованість із компенсації виникла через недофінансування витрат з державного бюджету лише по Київщині на 15,5 млн грн, — поінформував Юрій Павленко.

Щодо цього питання  він звернувся насамперед до Міністерства фінансів, аби воно сповна виконало державну програму. За результатами перевірки Уповноважений з прав дитини також звернувся до Кабінету Міністрів, облдержадміністрацій щодо посилення контролю за харчуванням дітей, адже це питання — на особистому контролі Президента.