«Наскільки знаю, 30 вересня набули чинності зміни до законів щодо соціального та правового захисту військовослужбовців. Як дружина учасника АТО хочу дізнатися, в чому вони полягають».

Валентина ТЕРТИЧНА, Черкаська область

Консультує юрист ВБФ «Горєніє»
Олена МАНЬКО

 

— Закон «Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо забезпечення рівності прав військовослужбовців на грошове забезпечення» ухвалили 6 вересня 2016 року. Ось зміни, які чекають на військовослужбовців:

1. Було. За військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісно відсутніми, зберігаються грошове та інші види забезпечення. Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачують грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення в розмірах, що встановлені військовослужбовцеві на день захоплення його в полон або заручником, інтернування в нейтральних державах або безвісної відсутності.

Стало. За військовослужбовцями, захопленими в полон, або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісно відсутніми зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення. Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачують грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення в порядку та в розмірах, що встановлює Кабінет Міністрів України.

2. Було. Чинність цього пункту не поширюється на військовослужбовців, які добровільно здалися в полон.

Стало. Чинність цього пункту не поширюється на військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (місця служби) або дезертирували зі Збройних сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

3. Було. У разі індексації грошового забезпечення військовослужбовців Збройних сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, грошове забезпечення членам сімей військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх виплачують з урахуванням такої індексації.

Стало. У разі індексації грошового забезпечення, в тому числі додаткового та інших видів грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів грошове забезпечення членам сімей військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх виплачують з урахуванням такої індексації — з дня прийняття рішення про проведення індексації. Порядок та умови перерахунку розміру грошового забезпечення, в тому числі додаткового та інших видів грошового забезпечення, військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів встановлює Кабінет Міністрів України.

Матеріал підготувала Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»