Нарешті пересічні громадяни добилися свого — Конфедерація будівельників України (КБУ) розпочинає роботу щодо оцінки надійності об’єктів і забудовників України та складання відповідного рейтингу. Нещодавно КБУ навіть провела круглий стіл на тему «Як захиститися від афер у будівництві», який пройшов під егідою та за підтримки Асоціації допомоги постраждалим інвесторам і рейтингового агентства IBI-Rating.

Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе вважає, що нині найгостріша проблема на ринку — недобудови. «Нині в Україні існує 16,4 тисячі недобудованих об’єктів, з них житлових — 4,2 тисячі. Цю проблему, на жаль, поки що не розв’язано на державному рівні. Немає закону, який захищав би приватних інвесторів, та інструментів, що дали б змогу ці об’єкти завершити та добудувати. Конфедерація спільно з асоціацією розробила та направила до профільного комітету Верховної Ради пропозиції щодо розв’язання на законодавчому рівні проблеми недобудов», — інформує президент конфедерації.

За його словами, проект щодо оцінки надійності об’єктів і забудовників буде відкритим і прозорим, а оцінки формуватимуться на основі аналізу з урахуванням думок громадськості.

Президент Асоціації допомоги постраждалим інвесторам Олексій Гончарук вважає, що його структура як представник приватних інвесторів звертатиметься до своїх членів з проханням оцінити об’єкт, тому рейтинг буде публічним і підкріпленим безпосередньо думками людей, які мають досвід роботи на ринку. «Розраховуємо, що співпраця сторін матиме якісний результат, коли бізнес і громадськість почнуть робити конкретні кроки в напрямі очищення будівельної галузі від недобросовісних учасників», — зазначив він.

Показник успішності, за словами директора рейтингового агентства IBI-Raiting Григорія Перерви, базуватиметься на аналізі трьох основних блоків інформації: про забудовника та генерального підрядника, про проект, про фінансові показники компанії. «Комплект цих оцінок дасть змогу визначити загальний бал щодо об’єкту та присвоїти йому один із трьох рівнів надійності. Важливо відзначити, що рейтинг встановлюватиметься не разово, а оновлюватиметься щопівроку», — констатує він.

Водночас слід зазначити, що в умовах різкої девальвації гривні гравці ринку первинної нерухомості почали відчувати фінансовий голод. Як вважає старший юрист ЮК «Алексєєв, Боярчуков та партнери» Олена Бєлова, через це будівельні роботи на багатьох об’єктах можуть бути призупинені, а компанії-забудовники, вочевидь, масово оголошуватимуть банкрутами. «Найболючіше це вдарить по пересічних інвесторах, які вже вклали свої кревні у купівлю квартир в будинках, що вже зводять. На превеликий жаль, можливостей повернути проінвестовані у будівництво гроші у них не так вже й багато», — підкреслює вона.

Поміж тим, як зазначає юрист, слід додати, що в більшості своїй так звані чесні угоди швидше за все опосередковано захищають інтереси забудовника, а ніяк не інвестора-фізособу. Адже ніхто з девелоперів не матиме бажання повернути гроші, які було вкладено у зведення будинків.

Єдине, що можна зробити в цих випадках, як зазначає Олена Бєлова, звертатися до суду і виборювати вкладені гроші всіма юридичними методами.

Також інвестори-фізособи повинні пам’ятати, що перед інвестуванням у будь-яке будівництво, або вже на етапі зведення за несприятливих для них обставин від компанії-забудовника, вони повинні перевірити її фінансове «здоров’я». Проте знайти у вільному доступі такі документи — дуже складне завдання. Утім, завдяки Інтернету часто-густо можна віднайти чимало статей та відгуків про того чи іншого забудовника. Допоможуть і форуми та живе спілкування з ошуканими інвесторами. У цих випадках інформація для потенційних клієнтів компаній-забудовників буде просто безцінною.

P.S. Коли стаття вже була готова до друку, стало відомо, що КБУ за версією Асоціації допомоги постраждалим інвесторам на своєму сайті оприлюднила перелік недобросовісних забудовників (62 компанії) та проблемних об’єктів житлового будівництва (61 об’єкт). Цю важливу інформацію українці можуть переглянути за такою адресою: kbu.org.ua/news/249/