Офіційний візит до Азербайджанської Республіки Президент Петро Порошенко розпочав з Баку. Там він разом із Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим поспілкувався у форматі віч-на-віч та взяв участь у п’ятому засіданні Ради президентів країн. Опісля заходу глави держав поставили підписи під Протоколом п’ятого засідання Ради президентів, а керівник Державної фіскальної служби України Роман Насіров і голова Державного митного комітету Азербайджанської Республіки Айдин Алієв — під Протоколом про взаємодію між відомствами у сфері боротьби з митними правопорушеннями, пов’язаними з переміщенням товарів повітряним транспортом. Цей документ покликаний сприяти ефективній боротьбі з контрабандою, оперативному налагодженню обміну інформацією між уповноваженими органами та вплинути на зменшення правопорушень митного законодавства, що завдають збитків економічним, соціальним і культурним інтересам держав.

Розвитку співпраці країн у галузі культури, мистецтва, музеєзнавства і бібліотечного обслуговування сприятиме Програма про співробітництво у сфері культури і мистецтва на 2016—2020 роки. Її підписували міністр закордонних справ України Павло Клімкін та міністр культури і туризму Азербайджану Абульфаз Караєв.

Серед іншого президенти домовилися відродити проект «Одеса — Броди» для транспортування нафти до Європи. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Модернізація партнерства

Про результативність переговорів представники ЗМІ дізналися зі спільної прес-конференції глав держав. На думку Петра Порошенка, відносини України та Азербайджану потребують нової динаміки розвитку. Країнам слід разом адекватно реагувати на геополітичні зміни, а відтак — модернізувати стратегічне партнерство.

Ільхам Алієв повідомив: «Не сумніваюсь, що в результаті виконання доручень наші країни стануть ще ближчими одна до одної, і між ними збільшиться товарооборот». Азербайджан має великий експортний потенціал та цікавиться нашим ринком.

Для України найперспективніший проект — це постачання до Азербайджану вітчизняних транспортних літаків Ан-178, а згодом і спільне їх виробництво, зокрема на території цієї республіки. «Успішна реалізація проекту дасть змогу українським виробникам створити умови для активного розвитку нових ринків», — завважив глава держави.

Окрім цього, сторони обговорили питання транспортних коридорів, перспективи реалізації проекту нового Шовкового шляху. «Україна та Азербайджан дуже активно задіяні у його реалізації. Ми детально обговорили засоби покращення ефективності та економічної взаємовигідності цього проекту», — деталізував Петро Порошенко. Ільхам Алієв додав, що до цього задуму слід привернути більше уваги. Скажімо, зробити тарифи цікавими та привабливими для клієнтів, щоб товари рухалися в обох напрямках. Незабаром Азербайджан здасть в експлуатацію залізничну гілку Баку — Тбілісі — Карс. Вона — стане відновленням стародавнього Шовкового шляху, який відкриває нові можливості для українських компаній. Ця країна не менше зацікавлена в реалізації та створенні транспортного коридору Північ — Південь.

Про Крим і Нагірний Карабах

Під час засідання Петро Порошенко та Ільхам Алієв обговорили перспективи співпраці в паливно-енергетичному секторі та проекти стосовно доступу азербайджанських інвесторів на паливний ринок України. Здебільшого акцентували на перспективах використання ресурсного потенціалу Азербайджану й транзитних можливостей нашої країни. Глава Української держави пообіцяв своєму колезі всіляко сприяти доступу азербайджанських інвесторів на український ринок. Домовилися сторони і про спрощення транспортування азербайджанських енергоресурсів, аби вони «надійно» потрапляли на європейський ринок.

Україна та Азербайджан зацікавлені і в реалізації проекту «Одеса — Броди» для транспортування нафти, проектна потужність якого — 14,5 мільйона тонн за рік.

У цьому контексті Ільхам Алієв заявив: «Ми дуже серйозно обговорили питання реалізації проекту і дали доручення відродити його, тому що Азербайджан поставляє на європейський ринок дуже великі обсяги своєї нафти, тому й він стає транзитною країною для держав, що розташовані на східному узбережжі Каспійського моря. Каспійське, Чорне та Балтійське моря — цей трикутник має потенціал для співробітництва. Гадаю, роль транспортних коридорів — ключова».

Під час прес-конференції журналісти почули, що Азербайджан не визнає анексії Криму та підтримує територіальну цілісність України в межах кордонів, визнаних на міжнародному рівні. Слова глави держави цієї республіки цитує УНІАН: «В центрі уваги переговорів перебувало і головне для наших країн питання — взаємна підтримка суверенітету, територіальної цілісності й незалежності. Україна наголосила на категоричній неприйнятності збереження статус-кво Нагірного Карабаху і з великим задоволенням сприйняла тверду позицію Азербайджану щодо невизнання анексії Криму».

Про те, що Україна не визнає сертифікаційні документи Нагірного Карабаху та вітає аналогічну позицію Азербайджану щодо Криму, Петро Порошенко висловився окремо. Він констатував спільність поглядів Баку та Києва на актуальні проблеми глобального й регіонального порядку денного, розповів про домовленості координувати підходи, розширити взаємодію в багатосторонньому форматі з урахуванням членства України в Раді безпеки ООН.