Крім політичної складової, державний візит до Держави Ізраїль Президента Петра Порошенка мав і глибокий економічний підтекст, що невдовзі виведе двосторонні торговельно-економічні відносини на якісно новий рівень. Про це йшлося під час змістовної зустрічі глави держави із Прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

«Україна зацікавлена у допомозі Ізраїлю у впровадженні реформ та у пожвавленні економічної кооперації між двома країнами», — чітко окреслив мету наш Президент. І сприяти цьому покликано омріяне укладання Угоди про зону вільної торгівлі. Сторони погодилися, що підписати її слід якнайшвидше, а саме в першій половині наступного року.

Наші народи заплатили надто високу ціну за право бути незалежними і суверенними. Фото Михайла Палінчака

Україна особливо зацікавлена в розширенні співпраці у сфері високих технологій. Не слід забувати й про поліпшення міжособистісних контактів і створення комфортних умов для спілкування людей. Тож необхідність активізації кооперації у галузі міждержавних авіаційних сполучень дуже актуальна, про що зокрема й було домовлено в ході зустрічі. Тим більше, що сотні тисяч вихідців з України неабияк сприяли розбудові Ізраїлю.

За результатами переговорів підписано кілька двосторонніх документів, зокрема в науково-технологічній, освітній, культурній сферах та в галузі розвитку інфраструктури. Домовлено й про проведення чергового засідання Міжурядової українсько-ізраїльської комісії з економічного співробітництва у першому півріччі 2016 року. Хоча вже тепер кожну другу хлібину в Ізраїлі виготовляють з українського борошна.

Петро Порошенко запросив Беньяміна Нетаньягу здійснити візит до України у 2016 році та взяти участь у заходах до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру, які відбудуться восени наступного року. Він подякував за гуманітарну та медичну допомогу, яку Ізраїль надає Україні.

Петро Порошенко й Беньямін Нетаньягу обговорили широке коло питань двосторонньої співпраці та координацію дій у міжнародних організаціях. Зокрема, щодо ситуації навколо Ізраїлю, Сирії та всього Близького Сходу включно з Іраком. Предметом переговорів стали питання забезпечення миру в глобальному контексті, зокрема ситуація на Донбасі. Особливо в контексті обрання України непостійним членом Ради Безпеки ООН.

Позитивну роль в активізації багаторівневих відносин зіграв і безвізовий режим між нашими країнами. «Він виправдав себе, і таке саме майбутнє чекає на безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Президента.

Уже найближчим часом очікується підписання угоди, яка дасть змогу українським робітникам, зокрема будівельникам, працювати в Ізраїлі, що забезпечить робочими місцями тисячі українців.

Низка домовленостей стосувалася співпраці в аграрному секторі. Зокрема, із профільним міністерством Ізраїлю попередньо домовлено про навчання українських аграріїв сучасних технологій. Є домовленості про програму співпраці в окремих галузях машинобудування.

Широкою була й гуманітарна програма візиту. Президент із дружиною побували в Меморіальному комплексі Голокосту «Яд Вашем». Українці, за словами Петра Порошенка, — одна з націй, що дали «Праведників світу» — людей, які рятували євреїв у часи нацизму. Він не міг не згадати про трагічну річницю Бабиного Яру, закликавши світ долучитися до її вшанування.

Президентське подружжя поклало вінок до пам’ятника жертвам Голокосту і відвідало експозицію музею та Дитячий меморіал. Поважні гості запалили Вічний вогонь у залі пам’яті про шість мільйонів євреїв, які загинули від рук нацистів.

Відвідав глава держави й Меморіальний комплекс «Гора Герцль», де поклав вінок до могили Теодора Герцля. На території Меморіального комплексу в «Гаю Націй» з’явилось оливкове дерево, посаджене саме для Українського гаю.

«Сьогодні перед українцями та ізраїльтянами постали схожі виклики. Це оливкове дерево — символ глибоких зв’язків між Ізраїлем та Україною. Вірю, що дружба між нашими країнами буде сильною, плідною та нескінченною», — заявив Президент.

У цьому гаю саджають дерева лідери різних країн, об’єднуючи зусилля разом з ізраїльським народом у прагненні відновити ліс як символ відродження Святої землі. «Ми переможемо в цій битві проти терору за суверенітет, територіальну цілісність та незалежність наших націй, лише якщо будемо об’єднаними», — заявив Петро Порошенко.

Уже в Єрусалимі він зустрівся з вихідцями з України та волонтерами, які допомагають історичній батьківщині. Адже колишніх українців не буває, і їхні зусилля сприяють міжнародній коаліції на підтримку України.

Окремо Петро Порошенко поспілкувався з 94-річним ветераном Другої світової війни Леонідом Бернштейном, який є почесним громадянином семи міст.

А вчора глава Української держави зустрівся із представниками місцевих ділових кіл біля Меморіалу Галь-Ед. Тут ушанували пам’ять ізраїльських воїнів, які загинули у воєнних конфліктах. Президент також тримав слово перед депутатами Кнессету і взяв участь у спеціальному засіданні ізраїльського парламенту. 

Особливого змісту в сучасному контексті набули такі його слова: «Московська пропаганда недарма звинувачувала сіоністів і так званих українських буржуазних націоналістів у таємній співпраці на підрив СРСР… Трагічні події минулого вимагають від нас виховувати нові покоління на принципах поваги до людської гідності, толерантності, основоположних прав і свобод людини».

Нинішня російська агресія проти України — це війна не лише за територію, вважає Петро Порошенко. Росія й без того має вдосталь земель. Це війна світоглядів проти свободи і демократії. Україна й українці захищають їх. Українці гинуть саме за свободу і демократію, виборюючи право Української держави самостійно визначати своє майбутнє. Втім, так само, як і Ізраїль, оточений недоброзичливцями, постійно змушений обстоювати свій суверенітет. Тож досвід, набутий ним у безпековому та оборонному секторах, надважливий для нашої країни.

Ішлося й про нарощування товарообігу, який уже сягає мільярда доларів. І цей показник, на думку Президента, можна істотно поліпшити.