До таких засобів агресор уже вдавався в інших гарячих точках. Приміром, 2008-го року  пропагандисти надривалися, звинувачуючи Грузію в обстрілах південно-осетинських сіл поблизу Цхінвалі… Нині цю тактику дедалі частіше застосовують на околицях Донецька й Маріуполя, переконуючи місцевих жителів, що по них стріляють українські військові.

Черговий інцидент стався увечері 16 серпня. Внаслідок обстрілів бойовиками передмістя Маріуполя загинули троє мирних жителів, семеро зазнали поранень. Сепаратисти намагаються деморалізувати й залякати мирне населення, дискредитувати органи місцевого самоврядування та Збройні сили України, заявили у Києві. Неправдиві заяви російської пропаганди знову обурили світ. Зокрема в Державному департаменті США звинуватили Російську Федерацію і підтримуваних нею терористів в обстрілах околиць Маріуполя. Про це речник Держдепартаменту Джон Кербі заявив на брифінгу у Вашингтоні, передає Радіо «Свобода».

«Не може бути жодної помилки щодо того, хто відповідальний — Росія і сепаратисти здійснюють ці напади так само, як вони влаштували ескалацію конфлікту в серпні минулого року», — сказав він. За словами речника, спостерігачі Організації з безпеки і співпраці в Європі підтверджують, що більшість порушень режиму припинення вогню вчиняють бойовики. Кербі наголосив, що українська сторона стріляє у відповідь задля самооборони і має право це робити.

Речник додав, що державний секретар США Джон Керрі ще минулого тижня заявляв міністрові закордонних справ Росії Сергієві Лаврову про позицію Вашингтона: «Ми глибоко занепокоєні різким зростанням кількості нападів об’єднаних російсько-сепаратистських сил по всій лінії припинення вогню на сході України».

«За намагання Росії і сепаратистів захопити собі більше території доведеться заплатити більшу ціну», — нагадав Кербі, говорячи про можливість нових санкцій. Він закликав негайно припинити вогонь на сході України і повністю виконувати мінські домовленості.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив серйозну стурбованість щодо ескалації насильства на сході України, яке, згідно з повідомленнями, призвело до загибелі цивільних осіб по обидві сторони лінії розмежування.

Як повідомляється на сайті Центру новин ООН, Пан Гі Мун сказав, що знає про напади на співробітників Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), і закликав усі сторони конфлікту повною мірою поважати роль цієї організації та її персоналу.

«Генеральний секретар ООН закликав усі сторони й надалі вести діалог і повною мірою дотримуватися духу й букви мінських домовленостей, зокрема й тих, що стосуються використання важких озброєнь», — йдеться в заяві, поширеній прес-секретарем Генсека ООН.

Пан Гі Мун також наголосив: порушення режиму припинення вогню і загибель людей неприйнятні. Він закликав усі сторони вжити термінових заходів щодо деескалації нинішньої ситуації та запобігання насильства, яке призводить до загибелі людей, людських страждань і руйнування інфраструктури, а також негативно впливає на стабільність у регіоні.

Генеральний секретар ООН наполягає, аби всі сторони забезпечили необмежений доступ людей до вкрай необхідної гуманітарної допомоги, а також свободу пересування для цивільного населення країни.

У своїй заяві Пан Гі Мун укотре підкреслив, що ООН підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Ескалацію насильства на маріупольському напрямі, що призвело до загибелі мирних жителів, осудили і в Євросоюзі. Про це заявила прес-секретар Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Рей під час щоденного брифінгу в Брюсселі.

В Євросоюзі традиційно закликали «обидві сторони повністю дотримуватися перемир’я і вживати всіх заходів для захисту мирних жителів, з повагою ставлячись до міжнародного гуманітарного права.