БЕЗПЕКА

Громадяни використовують повідомлення про замінування, щоб… освідчитися в коханні й перевірити пильність міліції, при цьому їх не лякає навіть перспектива опинитися за гратами

В останні місяці країною прокотилася ціла хвиля повідомлень про замінування метро, кінотеатрів, аеропортів, житлових будівель і навіть парламенту. Порівняно з минулим роком кількість таких дзвінків збільшилася у декілька разів, стверджують правоохоронці. І заспокоюватися «телефонні терористи», схоже, не мають наміру.

На щастя, в більшості випадків тривога виявляється хибною. Фото з сайту mvs.gov.ua

П’ятиразовий жартівник

У Львові 16 липня через «замінування» центрального залізничного вокзалу було евакуйовано 340 пасажирів і 150 співробітників. Близько 22.00 на оперативну лінію «102» зателефонував чоловік і повідомив, що центральний залізничний вокзал Львова заміновано. Зловмисник назвав правоохоронцям ім’я й прізвище, а також адресу проживання, однак вимог, які б могли відвернути вибух, не висував. Після обстеження вокзалу і прилеглої території вибухівки не виявили. Опівночі роботу вокзалу було відновлено.

За словами начальника Львівського міського управління міліції Сергія Зюбаненка, відразу було встановлено, що дзвінок про замінування здійснено з телефона-автомата на вулиці Городецькій у Львові. Окрім цього, чоловік, чиїм іменем назвався псевдомінер, насправді не телефонував. Однак правоохоронці встановили особу зловмисника і затримали його за «гарячими слідами». Чоловік розповів правоохоронцям, що цього року він уже п’ять разів повідомляв про замінування. За цим фактом відкрито кримінальне провадження, триває досудове розслідування.

Крім вокзалів та аеропортів, об’єктом для подібних телефонних розіграшів в Україні часто стають дитсадки, дискотеки, театри, лікарні. Один з таких випадків стався торік у Луганську, де правоохоронці були змушені шукати вибухівку в пологовому будинку. Повідомлялося про евакуацію понад семисот людей, зокрема жінок із новонародженими дітьми. Як виявилося, інформацію про бомбу в медичній установі розповсюдив 32-річний луганець, якому дружина, всупереч його очікуванням, народила не хлопчика, а дівчинку.

Правоохоронці зазначають, що останнім часом телефонні хулігани перейшли на новий рівень і так демонструють «політичну свідомість». Так, у ніч на 22 травня цього року надійшло повідомлення про замінування будівлі Верховної Ради України. З мобільного телефона в міліцію зателефонував невідомий і повідомив, що він залишив біля будинку Верховної Ради України вибухівку. «Приблизно через 15 хвилин з того самого мобільного надійшло повторне повідомлення про закладення вибухівки біля будівлі Верховної Ради України, при цьому невідомий назвав ім’я та прізвище, а також те, що він нібито проживає в Києві, і вказав адресу», —повідомили в УЗГ МВС України.

Під час обстеження приміщень та прилеглої території вибухових пристроїв і вибухонебезпечних речовин не виявлено, евакуацію не проводили.

Правоохоронці розповідають, що як такого вікового цензу для правопорушників у цій сфері фактично не існує: міліцейська статистика фіксує злочини, які скоюють і діти, й пенсіонери. Щомісяця на пульти чергових екстрених служб надходять сотні сигналів про нібито закладені вибухові пристрої, і результатом таких сигналів, як правило, стають спецоперації МВС і СБУ.

За словами психолога Київського обласного психонаркологічного об’єднання Ісака Черняхівського, серед причин, які підштовхують людей на такі вчинки, — сп’яніння, хуліганство, помста, бажання посіяти страх, переконати населення в недієздатності правоохоронних органів або продемонструвати власну значущість. «Безперечно, серед телефонних «терористів» є люди, які страждають від психічних розладів, але це не дуже високий відсоток, — пояснює мій співрозмовник. — Дехто використовує такі дзвінки як своєрідну форму протесту, дехто просто має корисливий мотив. Наприклад, відкривають філію банку і конкуренти хочуть зіпсувати цю подію. Досить подзвонити на лінію «102» і повідомити про те, що будівлю нібито заміновано. Звичайно, правоохоронці повинні перевірити таку інформацію, адже йдеться про безпеку. Відповідно така перевірка на місці події потребує часу, людей за можливістю евакуюють, територію оточать. І ті, хто прагнув зіпсувати свято, фактично свого добилися».

Вибухівка до дня народження

Зіпсувати розваги молоді намагався й телефонний «терорист», після дзвінка якого вінницьким правоохоронцям довелося евакуювати 150 людей із місцевої дискотеки. Як розповіли в центрі зі зв’язків з громадськістю УМВС у Вінницькій області, близько опівночі торік 21 жовтня в чергову частину міліції надійшло повідомлення від невідомого про те, що в будівлі кінотеатру «Мир», де міститься дискотека, закладено вибухівку. Евакуювавши людей, експерти та кінологи кілька годин оглядали не тільки саму будівлю, а й прилеглу територію.

Повідомлення в цьому разі виявилося неправдивим, а ось звідки дзвонив «жартівник», правоохоронцям встановити все-таки вдалося.

Того самого дня бомбу шукали ще в одному українському місті. Невідомий зателефонував у відділення міліції міста Керчі й повідомив, що через 20 хвилин вибухне найбільший готель, який розташований у центрі. На місце події виїхали співробітники МНС, ДАІ та міліція. Гостей і персонал негайно евакуювали. На вулиці вони змушені були провести близько трьох годин. На щастя, як і в першому випадку, небезпечної знахідки в будівлі не виявили.

А на кілька днів раніше 28-річний житель Нікополя, відзначаючи свій день народження, «замінував» дніпропетровський кінотеатр «Правда». Міліції вдалося незабаром затримати цього «мінера», але він був настільки п’яний, що так і не зміг пояснити, навіщо все це організував.

Не можуть чітко відповісти на це запитання і більшість інших телефонних «терористів». Так, один із лжемінерів подзвонив у Криворізьке міське управління міліції і повідомив, що в Дніпропетровську в різних місцях закладено кілька вибухових пристроїв. Коли ж хулігана знайшли, той заявив, що просто… перевіряв пильність правоохоронців.

Подібна перевірка на «пильність» вельми сумно завершилася для 18-річного жителя Хмельницького. Його засудили до 2 років обмеження волі за неправдиве замінування обласної лікарні. Крім того, він повинен сплатити державі 25 тисяч гривень матеріальної шкоди, витрачених службами за час виїзду на місце події.

Пенсіонерів приваблюють суди

Автор ще одного неправдивого повідомлення, який торік на початку жовтня вирішив «замінувати» керченський залізничний вокзал, намагався настільки екстравагантним способом справити враження на кохану дівчину. Як повідомили у прес-службі МВС України, вже через кілька годин після дзвінка співробітники міліції з’явилися на порозі 19-річного закоханого. Пізніше у відділку міліції він зізнався, що напередодні посварився зі своєю дівчиною. Залишившись наодинці із пляшкою горілки, він вигадав ось такий незвичайний спосіб переконати її в тому, що він найкращий.

Алкоголь і бажання похвалитися перед приятелями підштовхнув на «подвиги» і 20-річного львів’янина. Зателефонувавши на лінію «102», він розповів про бомбу, яку нібито закладено в одній зі шкіл. Щоправда, замість приятелів жарт оцінювали судді, які зобов’язали його виплатити 10 тисяч гривень штрафу.

А 83-річний пенсіонер змусив одеських правоохоронців добряче побігати, розшукуючи вибухівку, яку, за його словами, було закладено одночасно в лікарні, суді та банку. За даними правоохоронців, до зали засідань Малиновського районного суду Одеси зателефонував невідомий, який заявив: «Через годину в будівлі станеться вибух!» Після цього вимкнув телефон.

Буквально через 25 хвилин в чергову частину Приморського райвідділу міліції зателефонувала співробітниця Військово-медичного клінічного центру Південного регіону. За її словами, на медичний пост лікарні подзвонив незнайомець. Він виголосив таку саму фразу і також вимкнув телефон.

Як повідомили в міліції, на цей раз довелося обстежити 17 різноповерхових будівель і величезну прилеглу територію медичного закладу. Евакуювали 554 особи, з яких 204 хворі.

О 13.10 із анонімною  заявою про повідомлення про мінування в Таїровський райвідділ внутрішніх справ звернувся начальник служби охорони відділення одного з банків, розташованого на вулиці Академіка Глушка. Обстежили 9-поверхову будівлю, на першому поверсі якої міститься відділення банку.

У міліції уточнили, що особу, яка телефонувала протягом дня, встановили. Це 83-річний пенсіонер, який проживає в Одесі. Встановлено, що у квартирі, з якої було зроблено ці повідомлення, чоловік проживає сам. Під час здійснення дзвінка у квартирі сторонніх не було. Та пояснити правоохоронцям, навіщо він це робив, чоловік не зміг.

Хоч би які мотиви «надихали» людей на такі вчинки і хоч би що стояло за їхніми діями, правоохоронці зобов’язані перевіряти всі дзвінки. Тим паче, що іноді події розвиваються досить серйозно. Один з таких випадків стався торік 14 жовтня в Київській області. Пізно ввечері до міліції звернулася по допомогу 69-річна жителька села Лісники, яка розповіла, що їй на мобільний зателефонував невідомий чоловік і повідомив, що він залишив біля місцевої церкви «подарунок». Одночасно невідомий подзвонив і настоятелеві храму, порадивши йому викликати МНС.

Приїхавши на місце, правоохоронці виявили поліетиленовий пакет чорного кольору з різким запахом розчинника, на якому був прикріплений аркуш паперу із зверненням до вірян і починався зі слів: «Брати і сестри!» Саморобний вибуховий пристрій експерти знешкодили на місці.

Що хотів сказати цим посланням невідомий «мінер», не зрозуміло. Священик розповів правоохоронцям, що між ним і парафіянами ніколи не виникало конфліктів.

Але чи потрібен конфлікт тим, хто наважується на такі вчинки? Або їм достатньо самого лише бажання опинитися в центрі уваги, змусити інших діяти за зрозумілим тільки їм сценарієм? Відповідаючи на ці запитання, психологи будують різні припущення, але однозначно підказати, як зупинити це цунамі дзвінків з погрозами, вони не можуть.

Не допомогли і зміни у кримінальному законодавстві. За словами адвоката Тетяни Ясінської, торік улітку парламент посилив міру покарання за подібні злочини. Раніше був штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт строком до 6 місяців, або обмеження волі до 5 років. Оновлена редакція Кримінального кодексу передбачає, що завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху і інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, карається позбавленням волі на строк від 2 до 6 років. На жаль, і такі санкції поки що не здатні зупинити тих, хто вважає себе всемогутнім, намагаючись гратися людськими життями.

ДО РЕЧІ. Коли верстався номер, наш власкор у Полтавській області повідомив, що до чергової частини Кременчуцького міського УМВС на телефон 102 надійшло два телефонних повідомлення про замінування міжнародного аеропорту «Бориспіль». А близько другої години ночі таке ж повідомлення отримав черговий УМВСУ в Київській області. Щоразу невідомий називався різними іменами. Співробітники СБУ, МВС та ДСНС України оперативно відреагували на ці повідомлення. Пасажири кількох літаків були евакуйовані, а рейси затримані. Перевірено приміщення та прилеглу до аеропорту територію. Вибухових пристроїв не виявлено.

Правоохоронці встановили й затримали «мінера». Ним виявився 35-річний житель Кременчука, який працює вантажником на одному із заводів міста. Правопорушник «бавився» у стані алкогольного сп’яніння: побився об заклад із товаришем, що зателефонує до МВС й скаже, що заміновано аеропорт «Бориспіль». Призом був мобільний телефон.