Де працювати, якщо ти з 50 років життя 30 провів за гратами? Здоров’я вже не те, професії немає, та й «уся «сім’я» за парканом», як казав герой відомого фільму. Ось такий персонаж випиває в компанії ровесника і розповідає про власні проблеми. А той у відповідь хвалиться, що все життя вештався із місця на місце у пошуках легкої долі, а тут знайшов людей, котрі йому пенсію «намалювали», і не якусь, а пільгову. Не те що в «лохів», які все життя тяжко працюють. А коштувало оте «задоволення» всього 5 тисяч доларів.

Майстри паперових справ

— Важко сказати, якими були мотиви колишнього в’язня, але він після цієї розмови написав заяву до міліції. Це допомогло нам розкрити всю схему фальсифікацій пенсій. Виявилося, що певна категорія осіб скористалася тим, що до 2000 року Пенсійний фонд не мав персоніфікованої комп’ютерної бази даних, тож не всі дані можна було перевірити, — каже начальник управління  боротьби з економічною злочинністю ГУ УМВС у Луганській області Олександр Герасименко. За його словами, організатором злочинної групи стала колишня працівниця Пенсійного фонду, а виконавцями — начальник відділу кадрів великого заводу та дві співробітниці районного відділу Пенсійного фонду.

Схема була така: через посередника знаходили тих, хто хоче отримувати незаслужено високу пенсію, й брали «передоплату» (5 тисяч доларів США). Далі кожен член злочинної групи виконував свою роль і отримував від організатора свою частку — 500 доларів. Зло?вмисники діяли злагоджено та швидко, процес оформлення «липових» пенсій тривав від 7 до 10 днів.

Колишній в’язень погодився співпрацювати зі слідством. Після отримання «передоплати» у засланого міліцією «козачка» зловмисники просто взяли паспорт та ідентифікаційний код. Далі — справа техніки. Виявилося, що на заводі збереглися навіть чисті трудові книжки часів СРСР.

Як відомо, право на пільгову пенсію мають люди, професії яких пов’язані з важкими умовами праці. Ці професії зафіксовано в певному списку. Це так званий «гарячий» стаж. Тож колишньому в’язневі у відділі кадрів заводу «намалювали» абсолютно нову трудову біографію. Згідно з паперами, він прийшов на завод простим робітником і пройшов шлях до майстра цеху. І все було як треба: витяги з наказів, документи, що підтверджують категорії, печатки. Загалом послужний список вийшов цілком пристойний.

Потім у гру вступали співробітники Пенсійного фонду. Вони мали «виходити» на підприємство, щоб вивчити оригінали документів і скласти акт про те, чи все правда і немає претензій та зауважень. Далі ці дані вносили у спеціальну комп’ютерну програму, інформацію передавали до Києва. Зі столиці надходило підтвердження. Новоспеченому «пільговикові» залишалося тільки розписатися за отримання посвідчення і отримувати виплати. Аж тут наручники й клацнули на зап’ястях усіх чотирьох учасників шахрайської схеми. Четвірці пред’явлено звинувачення за чотирма статтями: 368 ч. 4 (одержання службовою особою неправомірної вигоди), 369 ч. 2 (давання хабара), 191 ч. 3 (привласнення майна), 358 ч. 4 (підробка документів) КК України.

Збитки сягнули півмільйона

— За півтора року організоване злочинне угруповання незаконно оформило 25 пенсій за «гарячим» стажем. Щоб не виникло підозр у центральному управлінні ПФУ, фіктивну пенсію оформлювали середню для «гарячого» стажу — від 2,5 до 3 тисяч гривень. За це від пенсіонерів вони отримали 385 тисяч гривень, а державі було завдано збитків на півмільйона, — уточнює Олександр Герасименко.

За його словами, нині всі пенсіонери повернули всі отримані від держави гроші. Декому повертати довелося до 37 тисяч. У результаті хоч цих людей і засуджено за кримінальною статтею, покарання отримали умовне, бо виконали основну вимогу прокуратури про погашення боргів. За новим Процесуальним кодексом, якщо пенсіонер повністю погашає суму збитку державі, є можливість розглянути питання про укладання угоди із прокурором, за якою визначається умовна міра покарання, щоб людину не саджати у в’язницю. Суд підтвердив це.

А в діях четвірки шахраїв Генпрокуратура України затвердила висновок про наявність ознак організованості. То обтяжлива обставина. Отже, їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Шахраї на своє виправдання заявляють, мовляв, керувалися власним розумінням соціальної справедливості — у такий спосіб боролися зі злидарськими пенсіями, тобто «за права людей». І при цьому «нікого не вбивали», лише «перерозподіляли бюджетні гроші».

Та щоб картина була повною, слід нагадати, що Луганщина отримує із солідарного бюджету ПФУ для виплати пенсій своїм жителям понад 15% потрібної суми. А щомісяця на виплату пенсій витрачають 1 мільярд 308 мільйонів гривень. 

Обласна влада разом з управлінням Міндоходів уживають усіх можливих заходів для збільшення надходжень від платників соцвнеску. Це відрахування із зарплат і податки підприємств, а також представників малого бізнесу. На Луганщині вже нині ситуація така, що один працюючий «годує» трьох пенсіонерів. Але чи захоче він забезпечувати ось таких «пільговиків»?