Борги перед приватними кредиторами має бути реструктуризовано! У цій фразі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка криється незмінність позиції керівництва України.

Про те, що значні обсяги коштів, які надійшли на вітчизняні рахунки від Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки є внеском заможних держав та допомогою Україні в боротьбі проти російської агресії, глава уряду сказав у Вашингтоні, по завершенні зустрічі з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

«Борги приватними кредиторами мають бути реструктуризовані, і це також буде їхній внесок у те, щоб допомогти українському народу», — наголосив він.

Опісля глава уряду повідомив, що питання реструктуризації боргів України перед зовнішніми кредиторами обговорювали під час його робочого візиту до Вашингтона. За словами Арсенія Яценюка, Україна витрачає на обслуговування зовнішніх боргів стільки ж, скільки спрямовує на національну безпеку й оборону — 5% ВВП.

Він наголосив, що українська сторона висловила свої умови і пропозиції до приватних кредиторів та очікує, що вони займуть позицію допомоги Україні. А точка зору МВФ та уряду США невибаглива: кожен має зробити свій внесок. На думку Арсенія Яценюка, уряд запропонував приватним кредиторам прийнятні умови з огляду на рівень котирувань українських облігацій.

«Іншого шляху, окрім як прийняти ці умови й дати змогу країні вийти зі складної економічної ситуації, не існує, — передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ. — Очікую, що парламент наступного тижня підтримає три закони, необхідні для отримання другого траншу МВФ та виконання його програми».

Він також висловив сподівання, що у першій декаді наступного місяця відбудеться засідання Ради директорів МВФ, на якому й вирішуватиметься доля наступного фінансового траншу для нашої держави.

«Наше завдання — залучити максимальну кількість інвесторів й американські гроші для розвитку української економіки, щоб створювати робочі місця, відновити економічне зростання в Україні», — пояснив глава уряду.

Він наголосив, що однією з цілей його робочого візиту до США була підготовка до інвестиційної конференції, запланованої на 13 липня на двосторонньому рівні між Україною і США. З огляду на це Прем’єр підкреслив, що в офіційних заявах міністрів фінансів «Великої сімки» та керівництва МВФ йдеться про підтримку реформ, які проводить уряд України.

Нині Кабінет Міністрів говорить про потребу продовжувати реформи енергетичного та аграрного секторів, запроваджувати зміни в податковій системі та не припиняти боротьбу з корупцією. «Простого рецепта не існує, і швидкого рішення немає. Якщо все йтиме за сформованим нами планом, то 2016 рік має бути першим роком економічного зростання», — вкотре обнадіяв присутніх Арсеній Яценюк.

У ході робочого візиту до Вашингтона він із міністром фінансів Наталією Яресько провів 30 зустрічей за 48 годин. Рівень підтримки України, висловлений під час зустрічей керівництвом США, Прем’єр вважає безпрецедентним.

Зокрема йдеться про зустрічі з віце-президентом США Джо Байденом, директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, міністром енергетики США Ернестом Монізом, міністром фінансів США Джейкобом Лью, міністром торгівлі США Пенні Прітцкер. Окрім цього, відбулися переговори з лідерами американського Конгресу, серед яких були спікер Палати представників Конгресу США Джон Бейнер, представники Демократичної і Республіканської партій.