У  соціальних мережах люди масово обурюються небажанням тимчасових переселенців зі сходу захищати рідну домівку від російських окупантів. «А у Бердянську веселощі, а у Бердянську пече, — пише один з користувачів Фейсбуку. — Усе місто в машинах з донецькими і луганськими номерами. Молоді й міцні хлопці «запалюють» на пляжах і чекають, коли наші солдати звільнять для них їхні рідні міста». І це ще не найагресивніше висловлювання.

Почувши про те, що на Запоріжжі формується військовий підрозділ з числа переселенців, журналісти «Урядового кур’єра» вирішили познайомитися з цими людьми. Скажу одразу — мобілізованих переселенців, готових захищати рідні міста, на Запоріжжі ми не знайшли…

На курортах узбережжя Азовського моря відпочинок аж гуде! За активної участі чоловіків призовного віку. Фото з сайту facebook.com

Призовники, відгукніться!

У пошуках тих «східняків», кого мобілізували до лав Збройних сил України, я обійшла  чи не всі місця тимчасового розміщення переселенців у Запоріжжі: християнський табір на Великому Лузі, кілька таборів на Хортиці,  центр тимчасового перебування на вулиці Фільтровій, 2, поселення у гуртожитку на вулиці Історичній та інші. Втім, про жодного мобілізованого хлопця там не чули. Спілкуючись із координаторами  місцевої волонтерської групи з допомоги біженцям Анастасією Голіковою та координатором групи «Восток SOS» Віталієм Дзюбою, з’ясувала, що вони не мають інформації про переселенців-призовників і навіть не чули про жоден з таких випадків.

Тим часом, поки на Донбасі українські бійці ціною свого здоров’я і життя (зокрема, тільки Запорізький край вже поховав понад 20(!) своїх кращих синів!) крок за кроком визволяють нашу землю від окупантів, самі жителі окупованих терористами територій — здорові дорослі чоловіки  — воліють відпочивати і розважатися на курортах Запорізької області.

Мені вдалося поспілкуватися з одним із них. Зустрілися на одній з баз відпочинку на Азовському узбережжі. Чоловік привіз сюди вагітну на сьомому місяці дружину і маленького 6-річного сина. Розповів, що живуть у Донецьку поруч з аеропортом. Нещодавно зробили невеличкий ремонт у помешканні. Нормальна родина, хороші люди. І те, що чоловік потурбувався вивезти подалі від небезпеки вагітну дружину і сина, цілком зрозуміло. Втім, щойно йшлося про події у зоні АТО, щоразу чула від чоловіка: «Краще погано відпочивати, аніж добре воювати». Для себе тоді ще не вирішила, як на це реагувати: віднести його до боягузів чи зрадників?

На щастя, є й інші приклади того, що «східняки» не втратили свою гідність. Донеччанин Святослав Кіммерін, командир батальйону в ЗСУ, прослужив 20 років у миротворчих силах, виніс свій вирок чоловікам, які ховаються за спідницями жінок. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав: «Моя рідна Петрівка в Донецьку добу з підвалів не вилазить. Я майже три місяці день в день на околиці Донецька, в аеропорту, прощався з життям. Донецьк — моє рідне місто, але коли москалі Гіркін і Бородай довбали по мені з «Градів», мінометів та гаубиць, мої однокласники зі школи №105, мої друзі дитинства, просто знайомі проклинали мене — «карателя, фашиста бандерівського». Я піду звільняти Донецьк, але жити в ньому вже не буду, горілку з колишніми друзями пити не буду».

Призов має провести місцева влада

Тим часом чоловіків призовного віку з числа вимушених переселенців із зони АТО закликатимуть на військову службу. Як підтвердив заступник обласного воєнкома полковник Михайло Логвинов, у районні військові комісаріати вже надійшла вказівка взяти чоловіків призовного віку серед тимчасово переселених осіб на військовий облік. 

— Усі переселенці призовного віку взяті на військовий облік. Ми можемо їх залучити під час мобілізації, — зазначив полковник. —  Будемо доукомплектовувати військові частини, які розташовані на території Запорізької області. Це 55-та окрема артилерійська бригада, наші «Уральські казарми». Більш як 500 військових посад упродовж кількох днів мають доукомплектувати. Потім будемо доукомплектовувати новостворені військові частини — це розвідувальний батальйон, 17-та окрема танкова бригада Дніпропетровська, а також ремонтний батальйон. Далі —  формуватимемо батальйон охорони одного з аеродромів Запорізької області, і будуть мобілізовані на військову службу 500 осіб для проходження навчання у військових частинах Національної гвардії України.

Загалом, за словами полковника Логвинова, у Запорізькій області мають призвати  кілька тисяч військовозобов’язаних. Та в першу чергу  залучають фахівців певних військових спеціальностей. До того ж  ставку роблять на добровольців.

Що ж до призовників із числа переселенців, то, як підтвердив мій співрозмовник, поки що інформації про їх реальне залучення або про їхнє бажання  стати добровольцем він не має. Але на перспективу, вважає військовий, такий ресурс має бути задіяний.

 — На сьогодні, в особливих умовах розвитку воєнних дій на Донбасі, законодавча база нам дозволяє призивати всіх здатних до несення військової служби чоловіків, — пояснив Михайло Логвинов. — Навіть той факт, що людина відпочиває у санаторії за путівкою, не дає їй підстав ухилятися від  свого військового обов’язку. Разом із тим, маю зазначити, що призов до лав Збройних сил України за законом проводять органи місцевого самоврядування. Тому саме місцеві ради та їх виконкоми мають ініціювати роботу з призову, зокрема чоловіків-переселенців. Якщо ті не хочуть служити добровільно, їх має підштовхнути до такого рішення спеціальна комісія у складі представників місцевих органів влади, міліції та військкомату. Ті, хто ухилятиметься, відповідатимуть за законом.

ОФІЦІЙНО

Чи мобілізують чоловіків з Донецької та Луганської областей,  у тому числі переселенців та біженців?

Відповідно до Указу Президента України від 21 липня 2014 року № 607/2014 «Про часткову мобілізацію» визначено області, зокрема Донецьку та Луганську області, на територіях яких проводяться заходи часткової мобілізації. До виконання цих заходів залучаються військові комісаріати, які перебувають на визволеній від терористів території. Військовими комісаріатами здійснюється призов громадян на військову службу під час мобілізації, в першу чергу тих, хто добровільно виявив бажання її проходити та брати участь в антитерористичній операції.

Громадяни, які тимчасово переміщені з Донецької та Луганської областей в інші регіони країни, мають право звернутися до військових комісаріатів за місцем фактичного проживання з питань призову на військову службу в добровільному порядку. Після перевірки військовими комісаріатами законних підстав зазначені громадяни можуть бути призвані на військову службу. До речі, велика кількість добровольців з Донецької та Луганської областей вже проходить військову службу в підрозділах, які сформовано на добровільній основі, таких як батальйони «Донбас», «Айдар» тощо, роз’яснює Міністерство оборони України на своєму офіційному сайті.

ПРЯМА МОВА

Голова Запорізької облдержадміністрації  Валерій БАРАНОВ:

— До Запорізької області прибули більш як 7 тисяч вимушених переселенців. З обласного бюджету виділено 4 мільйони гривень на проживання, харчування та оплату енергоносіїв для них, і нині ми відпрацьовуємо механізм освоєння коштів, адже на державному рівні він ще не прийнятий. Нині більшість вимушених переселенців розміщено в санаторіях, пансіонатах, дитячих оздоровчих таборах, на базах відпочинку.  Та тепер розміщувати людей уже нема де. Втім, біженці продовжують прибувати. Серед них близько тисячі — це чоловіки призивного віку.  І їм треба забезпечити можливість захистити  рідний Донбас від окупантів. Тому вже розпочато призов їх на службу в лавах ЗСУ.

А ТИМ ЧАСОМ

На Львівщині обурені, чому переселенці  зі сходу не поспішають до війська

У  Самбірському та  Старосамбірському районах люди навіть вийшли на протестну акцію з цього приводу. 24 липня відбулося блокування Самбірського об’єднаного міського військового комісаріату. Місцеві жителі були обурені скупченням на курортних територіях переселенців з окупованих територій чоловічої статі призовного віку, які не бажають виконувати конституційний обов’язок щодо захисту територіальної цілісності держави.

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій звернувся до начальника головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області Дмитра Загарії та тимчасово виконуючого обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату Олександра Тіщенка з проханням усіма законними методами забезпечити прибуття до районних військових комісаріатів області для взяття на військовий облік жителів східних областей, які є військовозобов’язаними. А також забезпечити військовий облік жителів східних областей, які прибули на Львівщину для тимчасового проживання. Про це повідомляє  прес-служба Львівської обласної ради.

«Враховуючи справедливе обурення жителів Львівщини ситуацією, що склалася, а також беручи до уваги конституційну норму та положення Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», зокрема про те, що призовники та військовозобов’язані після прибуття до нового місця проживання зобов’язані у СЕМИДЕННИЙ строк стати на військовий облік, звертаємося до Вас із проханням усіма законними методами забезпечити прибуття до районних військових комісаріатів області для постановки на військовий облік жителів східних областей, які є військовозобов’язаними, та тих, які досягли призовного віку», — йдеться в листі голови обласної ради.

«Урядовий кур’єр» дізнався, що тих, хто дотримався вимоги закону і повідомив військкомат про своє місцеперебування, виявилося лише ТРОЄ з числа тимчасово переміщених осіб. Усього на Львівщині офіційно зареєстровано близько 4 тисяч переселенців, серед яких, звісно, певну частину становлять чоловіки призовного віку.

ДОВІДКА "УК"

За даними начальника оперативного штабу по роботі з вимушеними переселенцями, станом на  29 липня до регіону прибули 6534 вимушені переселенці, з них 471 — з АР Крим. Серед них 2490 — жінки, 1036 — чоловіки, 2537 — діти, 471 — інваліди та люди похилого віку.