БЕЗПЕКА ДОРОЖНЬОГО РУХУ

Першого листопада закінчився термін спрощеної реєстрації мопедів і скутерів, передбаченої ухваленим ще восени 2008 року Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху". Нагадаємо, тоді було дозволено проводити першу державну реєстрацію цих транспортних засобів, придбаних до початку нинішнього року, без документів про правомірність їх придбання - лише на підставі відповідної заяви.

У відведений для такої спрощеної реєстрації термін підрозділи ДАІ поставили на облік тисячі мопедів і скутерів. Але далеко не всі, бо ще чимало власників цих "несерйозних", як вони вважають, "велосипедів з моторчиком" продовжують їздити без жодних документів. Хтось і по сьогодні вважає нові вимоги законодавства несерйозними. Працівники Державтоінспекції нагадують, що користування незареєстрованим скутером тягне за собою штраф від 170 до 250 гривень. Окрім того, заборонено керувати цими транспортними засобами без водійського посвідчення категорії А1. Порушення цього правила оцінюється помітно дорожче - від 425 до 850 штрафних гривень.

Отже, тим, хто не вклався у відведений термін, потрібно поспішити. Власники посвідчення водія інших категорій можуть скласти відповідний практичний екзамен на здобуття й цієї "мопедної" категорії. Інші потенційні скутеристи з досягненням 16-річного віку можуть пройти навчання в автошколах і скласти іспит у МРЕВ.