НАПЕРЕДОДНІ

«УК» перевірив, як зустрічатиме зимових відпочивальників один з найкращих гірськолижних курортів країни

Особливих змін  у новорічному туристичному сезоні не очікується, запевнили журналістів експерти, — більшість українців, які беруть відпустки в цей період, залишаться в країні і нададуть перевагу гірськолижному відпочинку. Славчани їх чекають з нетерпінням, просять у Бога доброї сніжної погоди аж до березня, але й самі не сидять склавши руки. Цьогоріч гостей зустрічатимуть не тільки хлібом-сіллю, а й новим  сучасним красенем-витягом на гору Погар. Журналісти стали першими, хто випробував кріселку в дії.

Тож поділюся враженнями, які, впевнена,  неабияк потішать фанатів гірських лиж. Передовсім зазначу, що віднині короткий світловий день вони зможуть присвятити тільки  катанню, а не  гаяти його на переїзди. Якщо ви прибуваєте потягом, а це чи не найвдаліший спосіб дістатися Славського, то шлях до підйомника займе 15 хвилин. Пішки! Ще менше часу — 10 хв., знадобиться, щоб піднятися на вершину, милуючись при цьому неперевершеними карпатськими краєвидами. Донизу  швидкісна кріселка пролітає 1500 м за 5 хв.

Бувалому лижникові нескладно підрахувати, що за годину для нього стають реальними 4 спуски. Відповідно за 5 годин — 20. Для середньостатистичного спортсмена це нормальні фізичні навантаження, може, більше адреналіну й не варто витрачати.

Про  інші переваги нового витяга розпитую в Богдана Котлярчука, директора спортивного клубу «Карпати», який є автором новобудови.  Він розповідає, що доглянутість і засніженість схилів забезпечуватимуть 2 ратраки і 10 снігових гармат. Не буде проблем і у власників автотранспорту — до їхніх послуг — паркінг. Варто додати, що тут створено умови для  лижників-початківців і навчання  дітей. І найголовніше — за підйом не  дертимуть три шкури — орієнтовно абонемент коштуватиме 150 грн. Тому, за підрахунками славчан, відпочивальників має побільшати  відсотків на 10.

Це без урахування  Новорічних свят, бо в ці дні  аншлаг у всіх Карпатах. Власники садиб і готельних комплексів розповідають про вже  непоодинокі випадки, коли їхні гості одразу бронюють номери на наступний рік. Причому в цей період нікого не цікавить: буде сніг чи ні. Однак зима за кілька днів не закінчується, тож святковий настрій  можна продовжити  в більш сприятливий для гаманця період, який настає  після 10—15 січня. До речі, торік саме тоді випав сніг.

 Навіть якщо на новорічні свята снігу не буде, свою фізичну вправність можна показати на лазанці. Фото автора

Як заохочують туриста

У чому переваги зимового відпочинку  після Новорічних свят, а також чому варто їхати до Славського в міжсезоння,  розповідає господиня зеленої садиби Оксана Ареф’єва.

— Якщо після 15 січня  на нашому сайті нема запитів або мовчить телефон,   я різко скидаю ціни, адже мені їх ні з ким не потрібно узгоджувати. І продаю номери по стільки, за скільки собі може дозволити  відпочити реальний покупець. Так  вчиняє практично кожна садиба. Зрозуміло, взимку до нас їдуть кататися на лижах, тож про якісь додаткові розваги можна не турбуватися. Хіба що не втрачають популярності сауна, боулінг, більярд. А в міжсезоння чи влітку відпочивальника, зрозуміло,  потрібно заохочувати.  Наша садиба запрошує художників, майстрів ляльок-мотанок, гончарів тощо, які проводять майстер-класи для дітей. На них їдуть спеціально, навіть є випадки, коли батьки, не маючи вільного часу,   відправляють своїх нащадків під наш догляд.  Загалом розробляємо програму відпочинку на тиждень, бо є багато пропозицій. Інші садиби  теж щось пропонують. Скажімо, походи за грибами, екскурсії в гори. Власники  господарств озвучують свої переваги — щодня свіже молоко, сир. Багатьох приваблює також те, що  за останні  три роки в зелених садибах Славського  ціни не піднімалися ні на проживання, ні на харчування.

Від себе додам, що  родина Ареф’євих таки вирізняється серед інших  своєю креативністю. Скажімо, в якій ще зеленій оселі країни можна почути про такий напрямок, як арт-туризм? Дмитро і Оксана започаткували і провели  11 художніх пленерів. Двічі на рік — у травні і жовтні — у Славському збираються худож?ники з усієї країни та з-за кордону, щоб  прославляти ці місця у своїх творах. Вони залишають свої роботи в місцевій картинній галереї, дарують їх господарям. Будинок Ареф’євих наповнений позитивною енергетикою, яку випромінюють картини на стінах. До них люди спеціально приїжджають, щоб пожити в цих кімнатах, сезонність  їх не цікавить. Також  багатьох туристів приваблюють самі пленери, процес написання творів художниками. Не так давно Ареф’єви представили їхні роботи у Львівському музеї етнографії.

Чи здолає дорога життя перевал?

Неабияк порадує прихильників відпочинку в тутешніх  місцях ще одна новина. Нарешті зроблено хай і ямковий, але ремонт дороги до сусіднього зі Славським села Волосянка, де працює ще один крісельний витяг на гору Високий Верх. Тепер сюди зможе  доїхати без втрати коліс або інших частин навіть автівка з низькою посадкою. Місцеві жителі вбачають у цьому добрий знак — якщо обласна влада за багато років нарешті почула голос, що волає в пустелі, то, можливо, стане реальністю й асфальтне покриття.  

Однак це хоч і вагомий чинник у залученні туристів, але не головний. Бо свої сподівання на розвиток  території представники владних структур та туристичних підприємств Сколівського району вже не перший рік пов’язують з відновленням старої історичної дороги на Закарпаття, яка  закільцювала б три сусідні області. Тут упевнені, що таке сполучення сприятиме збільшенню туристичних потоків, а отже працевлаштуванню місцевих жителів, залученню серйозних інвестицій. Ціна питання —  трохи більше 10 кілометрів через перевал.

 Чи впише держава  ці сподівання  в контекст проекту «Олімпійська надія-2022»,  мета якого, нагадаємо,  «створення спортивно-туристичної інфраструктури, здатної прийняти  зимову Олімпіаду-2022, олімпійської — за бюджетні, туристичні об’єкти — за інвестиційні кошти. Стратегічні цілі —  потужний поштовх до розвитку туристично-спортивної галузі». У свою чергу львівські обласні очільники розповідають журналістам  про те, що  завдяки цьому проекту планується значно підвищити інвестиційну привабливість регіону і залучити якомога більше коштів для економіки області.

Здається, пазли мають скластися. Однак, за  попередніми даними, в плани наступної Олімпіади Славське не потрапляє.  Шкода. Адже на  горі Тростян є траси будь-якого рівня складності, крім чорних, розраховані на лижників і сноубордистів усіх рівнів. Вони сертифіковані Міжнародною федерацією лижного спорту. Щоправда, місцеві активісти кажуть, що  цю територію та інфраструктуру можуть використати  як тренувальну базу та  розселення гостей.

ПРЯМА МОВА

Василь БІЛЕНЕЦЬ,
сільський голова Волосянки:

— Перспективу нашого району ми пов’язуємо із закільцюванням дороги. Тоді б вирішилося питання і працевлаштування населення, і притоку інвестицій. Тільки з нашого села 20%  жителів виїжджають на заробітки, щоб ці кошти вкласти в зелений туризм. На території Волосянки також  є два готельних комплекси «Захар Беркут» і «Вежа Ведмежа», де працює 150 осіб. Але в них  заповнюваність восени і навесні на рівні 10—20% за рентабельності 42—45. А заповнюваність — це робочі місця, це  прибутки до нашої казни, з яких   ми спромоглися звести школу за індивідуальним проектом, робимо вуличне освітлення, місцеві дороги. Тому ми й ставимо питання  про проїзну трасу, яка з’єднає з нами Франківщину і Закарпаття і, впевнений,  збільшить сюди потік інвестицій та «розморозить»  6 серйозних проектів на території села. Якщо нині Волосянка може розмістити 500 туристів одночасно, то з їх реалізацією —  2000. Зайве нагадувати, що це робочі місця, які так потребують гірські райони.

Іванна ТИМОЦКО,
голова Сколівської районної
служби зайнятості:

— У нашому районі розвиток туристичної галузі означає добробут для багатьох родин.  Його передусім гальмує те, що тільки 6 з 85 туристичних об’єктів  зареєстровані в нас, інші — в Дніпропетровську, Києві, Харкові тощо, відповідно туди платяться податки, а їхні господарі навіть працівників привозять звідти. Тож ми вирішили  провести повну інвентаризацію об’єктів, щоб виробити план дій, зокрема мати підстави для  ведення переговорів з керівниками цих підприємств щодо працевлаштування наших жителів. До того ж у нас є сприятливі для підприємців програми: дотаційна — якщо вони беруть на роботу представників незахищених категорій, а це жінки з дітьми до 6 років, випускники вишів або профтехучилищ, то служба зайнятості  протягом  року відшкодовує заробітну плату, а вже  наступного року підприємець на таких умовах має утримувати цього працівника. Тобто два роки діє дотаційний договір. Друга програма — це стажування безробітних на робочих місцях до двох тижнів, яке ми оплачуємо. Зрозуміло, що в нашому районі надзвичайно актуальна тема зеленого туризму. Нині при центрі зайнятості  працює інформаційно-консультаційний центр, який надає допомогу майбутнім підприємцям, які планують зосередитися на цій справі з так званим аграрним ухилом: зокрема займатися бджільництвом, мати міні-ферми з розведення свиней, утримання корів, курей, качок. Кілька жителів  Славського і Сколе вже скористалися одноразовою допомогою на започаткування цієї справи. Вважаємо, що будь-яка структура нашого краю має піклуватися про комфортне перебування тут туристів. Тож і ми зініціювали розробку дорожніх знаків у населених пунктах. Стали ініціаторами екологічного проекту, який має боротися із засміченістю території. На 2013 рік запланували акцію «До чистих сколівських джерел» і благоустрій  відпочинкових зон в межах населених пунктів, у тому числі і реконструкцію меморіального комплексу «Франкова криниця» в Тухлі.

ЦІНОВА ПОЛІТИКА

На Новорічні свята

Готельні комплекси: 1400 грн, зазвичай — 700 грн зі сніданком і паркуванням

Зелені садиби — від 100 грн з особи до 200 грн, з 10 січня — 85 грн, від 1 березня і до 29 грудня, залежно від умов проживання — 80, 50, 40, 30 грн.

Харчування — у садибах дворазове влітку — 75 грн, взимку — 85.

Пейнтбол — 120 грн 1 год.

Лазанка — середній етап – 70 грн, складніший — 90 грн.

Кінні прогулянки — 100 грн  за год.

Боулінг — 200 доріжок за год. — ціну формує великий попит.

Сауна — 100 —150 грн/год.

Більярд — 60 грн партія.

Квадроцикли і снігоходи —140 грн/год.

Чани — 200 грн/2 год. на 6 осіб.

Прокат лиж — від 50 до 70 грн, інструктор до них — від 100 до 150 грн/год.

Прогулянки через гірські хребти — 500 грн група.