МОДЕРНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА

Нове обладнання, яким оснащують цехи ДП «Електроважмаш», підвищить якість продукції та знизить її собівартість

Лише за перше півріччя цього року єдиний в Україні розробник і виробник турбогенераторів і гідрогенераторів для електростанцій, устаткування для залізниць і міськелектротранспорту, великих електричних машин Державне підприємство завод «Електроважмаш» інвестував у нове устаткування 56 мільйонів гривень. Щороку на ці потреби, згідно з програмою модернізації виробництва, він готовий витрачати по 80 мільйонів гривень.

Замість верстатів — центри

Розуміння того, що багато замовлень приносять не лише прибутки, а й чималі затрати, прийшло до заводчан  ще два роки тому. Саме на той час портфель Електроважмашу почав заповнюватися стрімкіше, ніж зазвичай, і  нині підприємство  забезпечило себе роботою аж до 2017-го. Обсяг його виробництва тільки цього року становить понад два мільярди гривень, збільшившись на 50 відсотків.  Із  такими темпами замовлень стало важко працювати на старому обладнанні, яке не міняли тут упродовж десятиліть.

— Зростання обсягів виробництва продукції й постійні вимоги замовників до їхнього збільшення змусили нас активно інвестувати в устаткування, — пояснює  перший заступник директора Електроважмашу Дмитро Костюк. — Приріст обсягу інвестицій у нас становить приблизно 25%, і цього року ми вже інвестували близько 60 мільйонів гривень у переобладнання.

Оскільки одним із найбільших замовників ДП «Електроважмаш» була і залишається «Російська залізниця» і воно не збирається втрачати її й надалі, мусить швидше та якісніше за конкурентів виготовляти свою продукцію. Задля цього й було модернізовано обробку деталей електро двигунів. У цеху тепловозоремонтних генераторів поставили новенький італійський оброблювальний центр «Verus», який наносить на деталь різьблення і робить необхідні отвори. Це оброблювальне обладнання, за словами директора Електроважмашу Володимира Глушакова, обійшлося заводу в два мільйони євро. Однак саме воно, працюючи у три зміни, звільняє від роботи  8—10 застарілих верстатів. Крім цього, на одному новітньому обладнанні виконується водночас кілька операцій. Тож воно окупається дуже швидко.

У цьому цеху розмістили ще один новий тайванський центр «Buffalo». Спеціально навчений працівник легко вправляється з його керуванням. І робота просувається дуже швидко, а головне, що будь-які помилки, пов’язані з людським фактором, тут не можливі. Цей центр виконує механічну обробку, тобто все, пов’язане зі зняттям стружки. Він повністю робить фрезерні, розточувальні, свердлувальні й різьбонарізні операції. Оснащення його системою «Renishaw» дає змогу контролювати ще й розміри деталей  після обробки. А ще новий центр уміє сам  замінювати інструмент і працює повністю в автоматичному режимі.

Не залишилися обділеними увагою й інші напрями виробництва Електроважмашу. Щоб виробляти більше продукції для гідро-, тепло- й атомних електростанцій, оновлюють устаткування і в корпусі виробництва турбогенераторів.

— На закупленому новому верстаті тривають пусконалагоджувальні роботи, — каже  Дмитро Костюк. — Це безпосередній аргумент, що ми почали активно інвестувати і в цю дуже важливу ділянку нашого виробництва.

Із новим тайванським обладнанням непорозумінь немає. Фото автора

Амбітних планів громаддя

Нині підписано  ще чотири контракти на постачання абсолютно нових оброблювальних центрів, які, за попередніми  прогнозами фахівців Електроважмашу, зможуть окупитися вже за три роки. Активність у цьому напрямі й надалі не спадатиме, а лише збільшуватиметься. Тож заводчани, окрилені першими кроками реалізації програми модернізації виробництва, складають ще більш амбітні плани  на майбутнє. Вони твердо переконані, що це  безпосередньо впливає на  загальне соціально-економічне  благополуччя підприємства. І, як видно, не помиляються.  Обсяг продажу продукції на Електроважмаші зростає динамічно. Про це свідчить середньорічний темп приросту виручки, який перевищує 24%.

— Минулий рік  ми закінчили з півторамільярдним оборотом гривень, — зазначив Дмитро Костюк. — А цього року, сподіваємося, наша виручка перевищить 1,7 мільярда гривень, що по галузі вище в рази. Це також надасть можливість збільшити обсяги інвестицій на закупівлю нового обладнання і наступного року принаймні на 15—20%.

Слід зауважити, що в Електроважмашу широка географія продажу  продукції, сконцентрована здебільшого у країнах СНД. Так  склалося історично.  Однак завод постачає свої вироби  й до Індії, Панами, Мексики, інших країн. Основні його замовники — компанії «Трансмашхолдинг», «Синара», «Сіменс», «Укргідроенерго», «Росгідро», «ДТЕК» та інші.

— За підсумками першого півріччя  цього року ми реалізували продукції на 937,4 мільйона гривень, що на 56% більше, ніж за аналогічний період торік, — каже  Дмитро  Костюк. — Частка експорту становить 58,1%. 29,3%  — в загальних обсягах продажу займають турбо- і гідрогенератори, 68,2% — устаткування електротяги.

Одне слово, Електроважмаш — із тих небагатьох вітчизняних промислових велетів, який  динамічно розвивається, має абсолютно  позитивну кредитну історію  і  стабільних замовників.

— Наше підприємство, як відомо, було засновано більш ніж 60 років тому і має багату історію та традиції, — нагадує  Дмитро Костюк. — Якщо  говорити про наші турбогенератори, то це агрегати 200—300 ТГВ, а якщо про гідрогенератори, то наше підприємство  саме  розробляє їх і виготовляє кінцевий продукт. Для цього маємо власне конструкторське бюро. І цього року ми постачаємо черговий гідрогенератор для Дністровської гідроакумулюючої станції, яка входить у структуру Укргідроенерго. Це  наш унікальний виріб, яким ми пишаємося, оскільки самі його спроектували, виготовили, поставили  і запустили вже перший генератор. Цього року (закінчення постачання основного устаткування для 2-го блоку Дністровської ГАЕС заплановано на вересень) також  здійснюватимемо постачання іншого гідроагрегата Дністровській ГАЕС, яка, до речі, наш основний партнер в Україні. Його діаметр перевищує 15 метрів.

Похвалилися на заводі й істотним зростанням заробітної  плати та колективним договором, який, за словами Дмитра Костюка, визнано одним із кращих у галузі. Завдяки йому працівники Електроважмашу забезпечені всіма необхідними засобами захисту, зокрема спец одягом. У колективному договорі закладено й такий пункт, як зростання заробітної плати не менш  ніж на 10%.  На практиці ж очікують 12—13%.

Обсяг виплати зарплат на цьому підприємстві становить щомісяця близько 40 мільйонів гривень. Крім  того, Електроважмаш не має заборгованості перед своїми працівниками за жоден із місяців. І так  не лише з виплатою зарплат. Електроважмаш не має боргів за нарахуваннями й у бюджети різних рівнів.

Більшість комплектуючих частин Електроважмашу — справжні велетні

«Англійської революції  не буде»

Щиро кажучи, вже давно, особливо в роки економічної кризи,  не доводилося  чути, а тим більше бачити, як державне підприємство  не проїдає все  зароблене, а спрямовує частину коштів на розвиток. Тобто на своє безхмарне майбутнє. І все-таки не давала спокою думка, що зародилася в цеху під час огляду одного з нових центрів, який замінив майже десяток кваліфікованих робітників на одного. Виходить, якщо модернізація виробництва на Електроважмаші й далі крокуватиме такими темпами, то чимало його працівників залишаться без роботи. Напевно, в такій ситуації  важко уникнути масових скорочень і бунтів.  Про це я запитала у керівників  і в рядових працівників заводу.

— Англійської революції не буде, бо Електроважмаш постійно відчуває кадровий голод, — відповів Дмитро Костюк. — Більше того, у нас гостра нестача робітничих спеціальностей. Закуплене сучасне обладнання вивільняє частину робітників і дає нам змогу направляти їх на перенавчання, а також закривати цими кадрами вузькі місця.  Ці люди навчаються і проходять стажування вже на новому обладнанні й повертаються на завод потрібними висококваліфікованими працівниками

Ще один  вагомий аргумент, на думку першого заступника директора, — те, що на Електроважмаші тільки за цей  рік було працевлаштовано майже тисячу людей. Це підтвердили й самі робітники. Зокрема стропальник  штампувального цеху Михайло Берильєв зазначив, що переміни на підприємстві дуже помітні. Але ж вони на краще, і боятися їх заводчанам нічого. Бо той, хто хоче працювати, без роботи не залишиться.

ПРЯМА МОВА

Михайло КОРОЛЕНКО,
міністр промислової політики України:

— «Завод «Електроважмаш» – приклад успішного інвестування у власне виробництво. Системне переоснащення основних фондів, розширення лінійки нових видів продукції та підвищення її якості дозволяють підприємству займати провідне місце в галузі енергетичного машинобудування України».