Узяла гречки жменьку, а проголосувала серденьком. Це одне з гасел, які використовують креативні соціальні мережі, закликаючи громадян віддавати свій голос не за того, хто підкуповує продуктовим набором, а за того, чия програма вам найбільше підходить. Воно фактично не заперечує: давали і дають, брали і беруть, але сумління таки стає на бік правди. 

Хоч, здавалося б, після того, як Верховна Рада ухвалила  Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності  за порушення  виборчих прав громадян)» і Президент України  його підписав, питання підкупу виборців узагалі можна зняти з порядку денного. Однак поки що не все так, як хотілося б.

Бійтесяблагодійниківз дарами

Проблема в тому, що раніше підкуп був прямим, а тепер він змушений мутувати і мімікрувати, каже активістка  Олена Подобєд-Франківська. Кандидати навчилися  прикриватися благодійними  фондами, і треба ще довести, що насправді це підкуп виборців. «За допомогою «дірок»  в українському законодавстві кандидати мають змогу  маскувати підкуп виборців. Ми очікуємо, що, коли новий закон набуде чинності, МВС жорсткіше  зупинятиме усі незаконні діяння», — сподівається вона.

І ці сподівання не безпідставні.  Так, згідно з новим законом, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Пропозиція, обіцянка або надання виборцеві неправомірної вигоди за будь-які дії, пов’язані з безпосередньою реалізацією ним виборчого права, караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від 2 до 4 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Зазвичай після виборів більшість обіцянок здуваються, як повітряні кульки. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Окуляри, щоб краще бачити

Приміром, в одному з райцентрів  на Запоріжжі безкоштовно роздавали окуляри. Подарунок зробив благодійний фонд «Приазов’я за ім’ярек».  Ім’ярек — самовисуванець у виборчому окрузі. Активісти, які зафіксували цей факт, кажуть, що літнім виборцям всерйоз втовкмачували: саме у цих окулярах найкраще читати… виборчий бюлетень, а номер, під яким у списку кандидат, дуже добре видно.

Днями Громадський сектор Євромайдану провів у столиці акцію «Ярмарок підкупу», під час якої розповів про основні методи, які застосовують на нинішніх позачергових парламентських виборах, починаючи від класичних продуктових наборів і безкоштовних медичних послуг і закінчуючи «меценатством» за умови голосування за «правильного» кандидата і підкупами через благодійні фонди.

Крім того, на ярмарку було оприлюднено вже зафіксовані факти підкупу виборців кандидатами у народні депутати. Харчові набори, ліки, екскурсії й дитячі майданчики. Будують церкви, начебто ремонтують дороги, завозять комп’ютери в школи.

А координатор виборчих програм громадянської мережі ОПОРА на Житомирщині Жанна Чмут у розмові з БІ-БІ-СІ Україна визнає: нинішня виборча кампанія набагато брудніша, ніж попередня, проведена ще за часів Віктора Януковича. Заборонені методи боротьби використовують переважно мажоритарні кандидати, партійна частина виборів майже не викликає зауважень.

Мамо,не голосуйза дядю!

Був собі в одному зі спальних районів столиці дитячий майданчик, збудований ще у дев’яностих роках минулого століття.  Він числиться  як прибудинкова територія кількох прилеглих багатоповерхівок, мешканці яких справно сплачують  за це щомісяця чималі кошти. Років із вісім тому мами почали писати колективні  листи до ЖЕКу і місцевої виконавчої влади з проханням відремонтувати та осучаснити  улюблене місце відпочинку дітей. Однак коштів на це там так і не викроїли. А ось вказати ласу адресу одному з претендентів на  депутатський мандат спромоглися.  І добрий дядя  в авральному порядку ощасливив: старий майданчик зруйнували вщент, а новий нашвидкуруч з порушенням багатьох норм збудували. Дарма що  частині будівельних матеріалів,  атракціонів і лавок попутно «причепили ноги».

І так зійде, мабуть, вслід за героями відомого повчального мультфільму подумали у кандидата і  запросили  на відкриття  майданчика батьків з дітьми. Аби підкреслити значущість події,  зорганізували безкоштовне пригощання солодкою ватою. Проте кількості охочих не врахували, і  більшості дітей «халявних» смаколиків не вистачило.

«Мамо, не голосуй за дядю, який  збудував майданчик! — повчав, побувавши на «святі підкупу» чотирирічний малюк. — Він з’їв нашу вату!»

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, з початку виборчого процесу порушено 141 справу з підкупу виборців. Найбільшу кількість таких справ зареєстровано в Запорізькій (14), Київській (11), Харківській (11) Одеській (15), Житомирській (9), Донецькій (7) областях та у м. Києві (14). Ці цифри він оприлюднив 19 жовтня, а вже за кілька днів радник міністра Антон Геращенко заявив про 71 відкрите кримінальне провадження. Щоправда, звинувачення ще нікому не пред’явлено…

P.S. Днями до Генпрокуратури на  акцію «Досить нас купувати!» збиралися  жителі, активісти та громадські діячі одного з найпроблемніших округів минулої кампанії  №132  на Миколаївщині. Здавалося б, на території, яка стала відомою «завдяки» врадіївським подіям, пережила  непрості чергові й позачергові вибори, вже все мало б бути прозоро і чесно. Та ба…

На  попередніх парламентських виборах підкуп виборців був найпоширенішим правопорушенням. І хоч усі факти активісти передали до міліції, жодного кандидата-порушника так і не покарали. Чи покарають під час цієї виборчої кампанії, питання відкрите.

Утім, закон, як відомо, зворотної сили не має. Очевидно, на це й розраховують учасники процесу, які у гонитві за мандатом продовжують діяти на межі фолу, сподіваючись, що притягти їх до відповідальності  за ті  дії, про які йшлося вище,  за новими змінами до Кримінального кодексу України  не вдасться. За таких обставин  залишається сподіватися тільки на зрілість виборців. Друзі-громадяни, не даймо себе ошукати!

ПРЯМА МОВА

Наталія ЛИННИК,
заступник генерального директора
ВГО «Комітет виборців України»:

— Підкупи численні, але ми вважаємо, що вони не такі численні, як 2012-го, хоч їх теж багато, і виборці вже не з таким острахом повідомляють про ці випадки. Ціна голосу — від 50 до 500 гривень. Вона нижча, ніж у 2012 році. Інформація про підкуп надходить на «гарячу лінію», її перевіряють спостерігачі.

За нашою інформацією, найдешевше у Кіровоградській та Миколаївській області — від 50 гривень у сільських районах. У міських районах Черкаської області вартість голосу — 500 гривень. Не досить досліджена інформація вартості голосу в Луганській області, але там виборці пишуть прохання про матеріальну допомогу, а скільки отримає кожен — не досліджено. Щодо вартості голосу 2012 року, то на деяких округах Києва вона сягала 1200 гривень. Це були ніби як взяті на роботу агітатори.