ПАЛЬНЕ

Експерти ринку нафтопродуктів   прогнозують поступове подорожчання бензину
 

Уперше з початку серпня на українських АЗС подорожчав бензин. За даними консалтингової компанії UPECO, середні ціни на нафтопродукти підвищилися на 3—4%. Так, середня ціна бензину АІ-95 зросла з 10,6 до 10,84 грн  за літр, дизпального  — з 9,24 до 9,65 грн / л, а АІ-92 — із 10,31 до 10,55 грн /л. Вартість бензину була стабільною аж до 4 вересня, тоді вона вперше піднялася на 1—3%. «Подорожчання почалося з того, що деякі компанії збільшили ціни на 10 коп. за літр», —каже аналітик UPECO Олександр Сіренко.

Тим часом роздрібні ціни пального, завезеного із-за кордону, підвищились, за його даними, на 5—6% ще в кінці серпня. Експерти цього ринку  пов’язують зростання цін з надмірною залежністю країни від імпортного пального, яке почало дорожчати услід за подорожчанням нафти у світі. Впродовж останнього часу спостерігається зростання світових котирувань на нафтопродукти.  «Так як ринок України забезпечується переважно імпортним ресурсом,  то зростання роздрібних цін було неминуче», — таку думку для ЗМІ висловив  головний керуючий директор ТНК-ВР Володимир Жмак.

У прес-службах вітчизняних НПЗ  стверджують, що українські переробники  не підвищували ціни на нафтопродукти з початку серпня. «Нафта заводами була закуплена ще за низькою ціною в кінці серпня, і у вересні ми тримаємо оптові ціни, що певним чином стримує загальне подорожчання», — констатують вітчизняні виробники. Тут варто нагадати, що наші НПЗ не мають значного впливу на ринок, тому що  через пільгові умови для імпортерів нафтопродуктів понад 60% вітчизняної нафтопереробки сьогодні простоює. Цінова ситуація ускладнилася  ще й через те, що імпортери нафтопродуктів надзвичайно залежать від коливань курсу долара.

Як зростатиме цінова драбина на пальне? Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

«По суті, незначне підвищення курсу, що сталося на початку минулого тижня, компанії, які ввозять нафтопродукти, вже заклали в свої ціни і продовжують спекулювати на цьому чиннику, на відміну від нафтопереробників», — пояснює директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. 

У свою чергу,  директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн сказав, що у найгіршому випадку ціна на бензин і дизельне пальне зросте на 10 копійок. «Так, в Європі є передумови до збільшення цін на нафту і нафтопродукти, проте у нас є великі обсяги запасів пального, які сформовані трейдерами у липні і серпні. Тому гадаю, що на ринку у найгіршому випадку буде зростання на 10 копійок на бензин і на дизельне пальне», —спрогнозував експерт. Додавши, що, за його оцінками, ціна на дизпальне відстає від розрахункової на 30—40 копійок, а бензину — на 20—25 копійок. Він також  уточнив, що сьогодні середня ціна на дизпальне становить 9,65 грн за літр, а на бензин А-95— 10,85 коп.

За словами директора Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леоніда Косянчука, за останній місяць світові ціни зросли по бензину на 150 доларів  на тонні, а по дизельному пальному — на  120 доларів.  «Україна — енергозалежна держава, бо власного ресурсу у нас менше, ніж 20% від потреби. Третій місяць поспіль ціни не падають і не піднімаються. Тобто вони є стабільними», — констатував експерт. При цьому він зазначив, що станом на сьогодні на вітчизняному ринку нафтопродуктів пального багато, тому економічно обгрунтоване підвищення цін відстає від реального.

На думку директора центру «Психея» Сергія Сапегіна, зростання цін якщо і буде, то невелике. «Це копійки за тиждень. Масового зростання по країні немає.  Останнім часом спостерігалося подорожчання нафти, але зараз ціна стабілізувалася.  Та й оператори бояться піднімати вартість, тому що споживач тепер дуже примхливий, і ціна є основним показником при прийнятті рішення».