«Запоріжсталь» — це не просто відоме металургійне підприємство. Це справжня історична легенда Запорізького краю і всієї України. Для багатьох поколінь запоріжців комбінат став другою домівкою. І сьогодні тут трудяться представники понад 150 робітничих династій. Запоріжсталівці здійснили подвиг, коли будували цей комбінат, коли перед війною евакуювали підприємство і коли відновлювали його після руйнівної війни. Сьогодні ж вони продовжують свою шляхетну справу, проводячи докорінну технічну і технологічну реконструкцію флагмана вітчизняної металургії. Бо у запоріжсталівців крицевий характер і українська душа.

Належну оцінку внеску запоріжсталівців у розбудову вітчизняної економіки дав Президент Віктор Янукович. У рамках своєї робочої поїздки в Запорізьку область глава держави взяв участь в урочистостях з нагоди 80-ї річниці металургійного комбінату «Запоріжсталь»: привітав металургів з визначним ювілеєм і вручив державні нагороди кращим працівникам комбінату.

Висока якість запорізької сталі відчиняє двері зарубіжних ринків. Фото з сайту prospect.zp.ua

Президент наголосив, що український металургійний комплекс — це фундамент економічної потужності нашої країни, основа її конкурентного потенціалу.

— «Запоріжсталь» — це найважливіша ланка та один із флагманів чорної металургії України. Підприємство сьогодні, як і багато років тому, відіграє значну роль у житті країни, входить до п’ятірки найбільших підприємств держави. Стабільна робота «Запоріжсталі» — це стійке надходження в Україну валютної виручки, це надійне джерело доходів державного бюджету, — зазначив Віктор Янукович.

Глава держави підкреслив, що зростання внутрішнього ринку — найважливіша умова стійкого розвитку української металургії, запорука стабільного попиту на її продукцію.

З нагоди визначного ювілею в мартенівському цеху комбінату провели ювілейну плавку чавуну.

— Нинішня святкова плавка — остання, що відбувається на цьому обладнанні, бо всі  наступні ювілейні плавки ми плануємо проводити в конвертерному цеху, — каже генеральний директор комбінату Ростислав Шурма. — В наших планах — докорінна модернізація і впровадження сучасних екологічних технологій. Сучасні інноваційні методики дають змогу знизити споживання природного газу і собівартість сталі. У нас у планах — будівництво киснево-конвертерного цеху. Сьогодні мартенівський цех виплавив 238 мільйонів тонн сталі, а до переходу на конвертерне виробництво ця цифра вже сягне 250 мільйонів тонн.

За словами Ростислава Шурми, загальна вартість проекту нового конвертерного виробництва  становитиме щонайменше 1 мільярд доларів. Термін окупності проекту — 7—8 років. Будівництво триватиме приблизно чотири роки.

Запоріжсталівцям, учасникам плавки, подарували сувеніри — зразок ювілейної плавки до 80-річчя підприємства.

У рамках святкування визначної для всього Запорізького краю події на перехресті головних магістралей   обласного центру, проспектів Леніна та Металургів, встановили оригінальний пам’ятник. Це головний герой культового для запоріжців фільму Карена Шахназарова «Весна на Зарічній вулиці» Сашко Савченко у виконанні улюбленого актора 60-х років минулого століття Миколи Рибникова. До речі, автори фільму буквально списали цей образ з реального металурга-запоріжсталівця  Героя Соціалістичної Праці Григорія Пометуна. І саме Григорій Пометун свого часу навчав Миколу Рибникова всіх премудростей своєї професії. Тому і образ героя вийшов такий реалістичний.

Тож зрозуміло, що саме Григорій Пометун став головною дійовою особою і на ювілейній плавці у мартенівському  цеху комбінату, і на відкритті пам’ятника.

 Святкові заходи, приурочені до ювілею комбінату, цим не обмежилися. Грандіозний святковий гала-концерт з нагоди визначної події зібрав у виставковій залі Козак-палацу близько п’яти тисяч людей.