БАСКЕТБОЛ

Українська збірна продовжує боротьбу  в домашньому чемпіонаті Європи

Господарі фінального турніру впевнено розпочали перший груповий раунд,  перегравши такого кваліфікованого суперника, як Латвія. Однак  розвинути стартовий успіх на першості Старого Світу їм не вдалося. У матчах проти значно серйозніших конкурентів підопічні Віталія Усенка поступилися спочатку хорватам, а наступного дня — італійцям. Проти балканців знову блискуче зіграв лідер синьо-жовтих Святослав Михайлюк. На його рахунку 33 очки, 9 підбирань, 6 перехоплень.

16-річний захисник, зріст якого 196 сантиметрів, став найрезультативнішим і в зустрічі зі збірною Італії — 21 очко. Після трьох зіграних матчів Святослав продовжує лідирувати серед усіх учасників юнацького Євро за набраними очками  (26,7) та перехопленнями (4,7).

Центровий Дмитро Берьозкін додав у командну скарбничку 14 пунктів. Сергій Павлов з баскетбольного клубу «Донецьк» — 7. На жаль, атакувального пориву лідерів партнери не підтримали.

— У другому турі ми зустрічалися з потенційним чемпіоном Європи — збірною Хорватії, — розповів журналістам головний тренер нашої команди Віталій Усенко. — Грізному суперникові намагалися протиставити максимально агресивний захист: у першій половині гри змусили гостей 15 разів втратити м’яч. На жаль, високорослі балканці мали відчутну перевагу в боротьбі за відскоки. На мою думку, в цьому полягала головна причина нашої поразки. У нас на рівних із центровими хорватів міг боротися лише Дмитро Берьозкін з маріупольського «Азовмашу», зріст якого — 208 сантиметрів. Однак він дуже рано набрав п’ять фолів.

Погоджуються з наставником і його підопічні. На думку захисника Кирила Марченка, з хорватами хлопці билися на межі своїх можливостей. Наприкінці поєдинку був шанс вийти вперед, але припустилися прикрих помилок. Що стосується останнього матчу першого групового раунду, то під час підготовки до континентальної першості українці жодного разу не зустрічалися з італійським баскетболістами. Їхня манера гри виявилася для нас вкрай незручною.

У результаті відразу три команди — Італія, Україна і Латвія — набрали по 4 очки. Тільки за рахунок кращої різниці забитих і пропущених м’ячів у наступне коло пробилася «Скуадра Адзурра» та наші хлопці. Другий раунд учасники групи F розпочали з таких стартових позицій: Хорватія і Сербія — по 4 очки, Франція й Італія — по 3, Чорногорія й Україна — по 2.

На цьому етапі українці сьогодні поміряються силами з командою Чорногорії, а завтра зустрінуться із французами. По чотири найсильніші збірні з двох секстетів виходять у раунд плей-оф.

 Боротьбу за право залишитися в елітному дивізіоні продовжують невдахи групового турніру — шведи, поляки, бельгійці й латиші.

ТАБЛО УК

Чемпіонат Європи (U16) Перший груповий раунд

Група Д

Хорватія — Україна — 79:67
Латвія — Італія — 56:54
Україна — Італія — 61:77
Хорватія — Латвія — 66:55

Хорватія — 6 очок,  Італія, Україна, Латвія — по 4.

Група А

Бельгія — Росія — 64:68
Іспанія — Греція — 43:57

Греція — 6 очок, Іспанія — 5,  Росія — 4, Бельгія — 3.

Група В

Швеція — Німеччина — 50:66
Туреччина — Литва — 82:67

Туреччина — 6 очок, Німеччина — 5,  Литва — 4, Швеція — 3.

Група С

Чорногорія — Сербія — 58:69
Франція — Польща — 77:59

Сербія — 6 очок, Франція — 5,  Чорногорія — 4, Польща — 3.