ПЕРЕТВОРЕННЯ

Її розглядають як предтечу створення державного механізму, що застосовується в усьому світі

Про це наголосив на публічній презентації концепції "Інвестиційна реформа" Президент Віктор Янукович. Окрему увагу він звернув на слабкі місця в законодавчій сфері та вказав представникам виконавчої та регіональної влади траєкторію роботи у напрямку посилення інвестиційного клімату та залучення більшої кількості прямих іноземних інвестицій.

Важливо для бізнесу!

"Вже нині запроваджено автоматичне відшкодування ПДВ. Сподіваюся, до кінця року така система запрацює на повну потужність, і ми дійсно створимо той механізм, яким будемо користуватися, і на який вже не нарікатимуть платники податків", - сказав Президент.

Скажімо, у бізнесу є чимало претензій до роботи податкових та митних органів. Представники цих кіл стикаються з проблемами своєчасного відшкодування ПДВ, реформуванням спрощеної системи оподаткування малого бізнесу, впорядкуванням перевірок суб'єктів підприємництва, затримкою при проходженні товарів через митницю. Для їх подолання глава держави вже доручив уряду невідкладно підготувати та затвердити програму реформування діяльності Державної митної та Державної податкової служб. У цьому контексті насамперед ідеться про виведення з тіні частини економіки, лібералізацію фіскальної державної політики, подолання внутрішніх корупційних схем.

А для зміцнення продовольчої безпеки країни Віктор Янукович вважає найдоцільнішим запровадити експортні мита на продовольство. На презентації він доручив Голові Верховної Ради Володимиру Литвину розглянути відповідні законопроекти: передусім це дасть змогу прибрати нарікання з боку партнерів та трейдерів, які працюють в Україні. Крім того, після прийняття відповідного законодавства механізм квотування експорту має бути негайно скасовано. Але до цього моменту квоти ще діятимуть, аби не розбалансувати продовольчий ринок внаслідок ажіотажного, неконтрольованого вивозу продовольства з країни.

2011-й пришвидшить земельну реформу

Глава держави зробив акцент на створенні прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення, аби не дискримінувати жодну фермерську родину. Тож протягом першого півріччя планується прийняти закони "Про державний земельний кадастр" та "Про ринок земель".

Віктор Янукович запросив бізнесовий загал до співпраці з владою у реалізації проектів, які впливатимуть на соціально-економічний розвиток країни. Вже затверджено відповідні пріоритети: "Нова енергія", "Нова якість життя", "Нова інфраструктура", "Олімпійська надія - 2022". У реальному секторі економіки ведеться робота з реалізації проектів щодо приймання скрапленого газу, використання альтернативних джерел енергії, будівництва доступного житла, відродження скотарства, розвитку виробництва зерна. Та особлива увага все ж таки приділятиметься "інвестуванню в людський капітал" - охороні здоров'я та освіті.

"У сфері здійснення цих проектів я бачу широке поле для співпраці з вітчизняними та іноземними інвесторами на засадах державно-приватного партнерства. Впевнений, що поєднання активів держави з інвестиційними, управлінськими та іншими ресурсами приватного сектору дасть змогу підвищити ефективність реалізації національних проектів", - зауважив глава держави.

80 млрд доларів економічного імпульсу

Про конкретні кроки впровадження інвестиційної реформи розповів голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів.

За його словами, комплекс передбачених заходів дасть змогу довести обсяг інвестицій до 80 млрд дол. протягом трьох наступних років, покращаться й суверенні рейтинги України у Всесвітньому економічному форумі (з 82-го до 50-го місця) та Світовому банку (зі 145 до 100-го), а щорічний відтік іноземних інвестицій зменшиться з 15 до 10%.

"Приріст прямих іноземних інвестицій на 1% стимулює зростання ВВП на 0,4%. Майже всі національні проекти є прибутковими. І державні кошти використовуватимуться лише на зворотній основі. Реалізація національних проектів передбачає створення портфеля з чотирьох-шести готових пропозицій вже на осінь. Таке "road-show" є виправданим механізмом залучення інвестицій", - зазначив посадовець.