На черговому засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати обговорили ситуацію з підприємствами, що не розраховуються вчасно зі своїми працівниками. Було розглянуто чотири підприємства, що мають заборгованість із зарплати. Це акціонерне товариство відкритого типу «Фірма «Аура», КП «Врадіївський комбінат комунальних підприємств», Южноукраїнський відокремлений підрозділ колективного сільськогосподарського підприємства «Тепличний комбінат» та КП «Міжнародний аеропорт «Миколаїв».

Зокрема стосовно Фірми «Аура», що розташована в м. Миколаєві та займається виробництвом текстилю, розпочато процедуру банкрутства, а поточна заборгованість із заробітної плати становить близько 140 тисяч гривень. Стосовно КП «Врадіївський комбінат комунальних підприємств», то, як зазначив голова райдержадміністрації Віталій Ростов, з 2008 року підприємство перебуває в стадії ліквідації, і з того часу залишилася заборгованість розміром 28,3 тисячі гривень. За словами керівника району, найближчими днями буде розроблено план погашення боргу, зокрема із залученням коштів районного бюджету.

Корабели звикають працювати в борг? Фото з сайту info.tatcenter.ru

У своїй доповіді керівник Южноукраїнського відокремленого підрозділу колективного сільськогосподарського підприємства «Тепличний комбінат» Василь Більський зауважив, що складності із фінансово-господарською діяльністю в підприємства виникли ще торік влітку, коли на виплату заробітної плати використовували передплати від постійних клієнтів. На сьогодні борг становить понад 750 тисяч гривень, який виплачується лише частково.

Що стосується КП «Міжнародний аеропорт «Миколаїв», то в. о. генерального директора Віктор Базаренко зазначив, що на сьогодні підприємство активно займається пошуком нових рейсів, у тому числі і приватних, що дадуть змогу виплачувати поточну заробітну плату й частково ліквідовувати заборгованість — більш як 400 тисяч гривень.

Коментуючи засідання комісії, перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Ніколенко зазначив, що питання  погашення боргів із заробітної плати за дорученням Президента України на особливому контролі. «Кожна заборгована гривня — це ті гроші, які недоотримали родини, — підкреслив Г. Ніколенко. — А на комунальних підприємствах взагалі не повинно бути боргів із заробітної плати, тому що вони отримують дотації із бюджетів. Питання заборгованості заробітної плати — на особливому контролі всіх рівнів влади».

Взагалі в області загальна заборгованість із заробітної плати становить понад 42 мільйони гривень. Найбільшими підприємствами-боржниками залишаються Державне  підприємство «Суднобудівний завод  ім. 61-го комунара», ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан»,  ДП «Миколаївський  бронетанковий завод» та ПАТ «Миколаївський машинобудівний завод».