ТОРГІВЛЯ

Норвегія та Україна домовилися створити спільну групу ветеринарного контролю за якістю імпортованих морепродуктів 

Україна зацікавлена і надалі співпрацювати з Норвегією у різних сферах економіки, зокрема в рибному господарстві, наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з міністром рибного господарства та прибережних справ Норвегії Лісбет Берг-Хансен. Глава уряду зазначив, що ми значною мірою задовольняємо потребу в рибопродуктах за рахунок імпорту з Норвегії. Водночас він акцентував увагу на безпеці та якості (відповідно до встановлених стандартів) імпортованої Україною харчової продукції.

Крім того, ми зацікавлені співпрацювати з Норвегією в нафтогазовій сфері, а також суднобудуванні. За словами Миколи Азарова, сприяти двосторонній співпраці покликана українсько-норвезька робоча група. «Ми сподіваємося, що у ході візиту державного секретаря міністерства торгівлі Норвегії в Україну, який планується орієнтовно у травні-червні цього року, зможемо укласти відповідні договори про міжурядову комісію», — сказав він.

За рахунок норвезького імпорту ми задовольняємо левову частку потреби у рибопродуктах. Фото з сайту fishretail.ru

Прем’єр також  наголосив на зацікавленості запозичення норвезького досвіду щодо розвитку соціально орієнтованої економіки. «Україна орієнтована на європейські стандарти і впроваджує реформи. Нас цікавить досвід Норвегії, яка створила успішну соціально орієнтовану економіку», — підкреслив Микола Азаров, додавши, що уряд вітав би початок діяльності в Україні норвезького державного пенсійного фонду «Глобальний», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У свою чергу Лісбет Берг-Хансен висловила сподівання на продовження співпраці, «як і планували, зокрема і в рамках нової угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС».

У ході візиту норвезький урядовець провела зустрічі з міністром аграрної політики та продовольства і головою Державного агентства рибного господарства. Так, під час зустрічі з Миколою Присяжнюком сторони домовилися про посилення спільного контролю якості імпортованої в Україну рибної продукції.

Зокрема, протягом місяця буде створено спільну групу ветеринарного контролю. Також фахівці з ветеринарної медицини обох країн здійснять візити до України та Норвегії. Це зумовлено тим, що протягом цього року в норвезькій рибі зафіксовано три випадки невідповідності бактеріологічним показникам.

«Норвегія займає позиції основного постачальника рибної продукції та інших водних біоресурсів на ринок України. Наша держава створила вигідні умови для норвезьких експортерів, зокрема протягом останніх років знизила вартість розмитнення. Проте ми не маємо забувати про якість завезеної риби», — зазначив міністр агрополітики.

У цьому контексті він запропонував створити спільну українсько-норвезьку групу ветеринарного контролю, яка стежила б за якістю риби в місцях розмитнення на території України, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Норвезький міністр зазначила: «Норвегія — другий за обсягами постачальник риби у світі, який експортує її у 150 країн. Тому питання якості та розвитку співпраці для нас дуже важливе. А український ринок має велике значення для норвезької рибної продукції».