ЕЛІТНІ ГІБРИДИ

В Київській області відкрився Науково-дослідний селекційний центр міжнародного рівня

Тут перевірятимуть насіння на стійкість до засухи чи морозу, хвороб та інших стресових умов. А також збільшуватимуть генетичний ефект рослин за допомогою технології маркерів, лазерної стимуляції селекції, інших нових технологій. Уже зараз компанія має одну з найпродуктивніших генетично різноманітних колекцій ідіоплазми в світі.

Сучасне обладнання та підбір фахівців дасть змогу активно співпрацювати з понад сотнею подібних дослідницьких структур компанії-інвестора, що розташовані у 25 країнах світу. А отже, досягати добрих результатів та робити нові винаходи.

- Купуючи якісне і продуктивне насіння, аграрії отримуватимуть високі врожаї і прибутки, а також нові можливості для розвитку, - переконаний віце-президент компанії "Піонер" з досліджень та розвитку генетики сільгоспкультур Джон Сопер.

Підтвердженням цього є результат Київщини, яка, за словами начальника управління агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації Олександра Покотила, вперше в історії області зібрала рекордний - 1 млн тонн кукурудзи на 184 тис. га (з них 40 тис. га було засіяно гібридами Піонер). І це, незважаючи на складні погодно-кліматичні умови. Він також додав, що область щороку вирощує 2-2,5 млн т зернових культур на 1,3 млн га. Активний розвиток рослинництва стимулює і розвиток тваринництва. Так, у господарствах Київщини утримується майже 520 тис. поголів'я свиней, 22 млн - птиці, 160 тис. - ВРХ. Окрім того, впроваджується низка інвестпроектів у молочному скотарстві і свинарстві. Останнє, до речі, за підсумками 2009 року, приплюсувало 30 тис. поголів'я.

За словами генерального директора "Піонера" по Україні, Білорусі та Росії Чаби Молнар, компанія працює на насіннєвому ринку України з перших років незалежності і вже завоювала значну його частку завдяки інноваційним рішенням. Водночас кліматичні зміни вимагають упровадження нових технологій і гібридів культур, а відкриття з 2011 року європейських кордонів на експорт насіння з України - більш серйозних наукових досліджень. Роботу у цьому напрямку компанія розпочала ще два роки тому - зі співпраці з державними науковими інститутами України, зокрема харківським Інститутом рослинництва ім. В. Юр'єва УААН. Обсяг інвестицій у науку і розвиток насінництва відтоді зріс на 30%. Не забарився й результат. У 2008 році в обіг введено 25 нових гібридів кукурудзи, 14 - соняшнику, шість - озимого і два - олійного ріпаку.

Зупинятись на досягнутому "Піонер" не збирається - планує і надалі працювати ефективно. Тож, незабаром підприємство не лише вирощуватиме насіння на українських землях, а й продаватиме його на сусідні та ринки на країн-членів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

- Аби всі іноземні інвестори працювали на розвиток потенціалу українського ринку, як це робить "Піонер", наша країна вже була б експортним лідером, - зауважив керівник відділу насінництва Мінагрополітики Микола Пісковий під час відкриття центру.

ДOВІДКA "УК"

З 2011 р. для вітчизняних виробників насіння відкриються експортні кордони до 62 країн світу, що, як і Україна, є країнами-членами ОЕСР. Аби бути успішною на цьому ринку, Україні треба вирішити ще чимало питань законодавчого характеру, у тому числі стандартизації.