Після представлення у Верховній Раді нового міністра оборони Степана Полторака і схвалення його кандидатури народними депутатами Президент Петро Порошенко разом з новопризначеним очільником оборонного відомства побував на Запоріжжі. На острові Хортиця він зустрівся з військовими, які беруть участь в Антитерористичній операції, вручив їм державні нагороди за мужність і героїзм, проявлені у боях за рідну землю, а пізніше поспілкувався із представниками трудових колективів. 

Нагороди знайшли героїв

Відзнаки з рук Президента отримали 26 військовослужбовців 25-ї окремої повітрянодесантної бригади (Дніпропетровськ), 55-ї артбригади (Запоріжжя) та 17-ї танкової бригади (Кривий Ріг), а також нацгвардійці та спецпризначенці з колишнього «Беркута», які доблесно воювали з ворогом. Зокрема орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено начальника розвідки штабу бригадної артилерійської групи 25-ї окремої повітрянодесантної бригади підполковника Олександра Шкляренка, який протягом чотирьох місяців брав участь в операціях з визволення від незаконних збройних формувань міст Красний Лиман, Ямпіль, Слов’янськ, Артемівськ, Дебальцеве, Шахтарськ та інших населених пунктів Донеччини.

Командира 25-ї окремої повітрянодесантної бригади полковника Юрія Соболя нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня за успішне виконання найскладніших завдань керівництва АТО. На початковому етапі операції (квітень — травень 2014 року) підрозділи його бригади стійко прикривали державний кордон, охороняли та обороняли найважливіші об’єкти (аеродроми Мелітополя, Краматорська, Донецька, Луганська), що дало змогу утримувати під контролем ці райони.

Звертаючись до військових 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, батальйону міліції Запоріжжя, Нацгвардії, глава держави привітав їх із започаткуванням Дня захисника України, який віднині відзначатимемо 14 жовтня. «День Покрови із релігійного перетворився на професійне свято оборонців української землі», — сказав Петро Порошенко і висловив сподівання, що цей день стане всенародним, загальнонаціональним святом.

Президент представив і нового міністра оборони, назвавши його професіоналом, який уже на нових засадах фактично з нуля створив і розбудував Національну гвардію. Перед Степаном Полтораком, зазначив глава держави, і зараз поставлено надзвичайно важливі завдання: створити потужну ефективну систему оборони країни, перебудувати систему забезпечення і логістики військ.

«Нам є ким і чим пишатися! Наші воїни — це і є наша національна гордість», — цитує слова Президента його прес-служба. Однак у світлі останніх подій (протестні акції строковиків у Києві) Петро Порошенко звернув увагу бійців на необхідність зміцнення військової дисципліни, недопущення випадків використання військових у політичних провокаціях.

«Наші Збройні сили, Національна гвардія, прикордонники, силовики, — наголосив він, — заслужено успадкували військову славу тих українців, які під час Другої світової захищали Вітчизну у лавах Червоної армії. Захищати Вітчизну ми вчимося і на їхньому досвіді так само, як і на досвіді Війська Запорозького, Січових стрільців і вояків УПА. І вже на власному героїчному досвіді вітчизняної війни чотирнадцятого року».

Підприємства області отримують додаткові військові замовлення. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Тил армію не підведе

Згадка про Другу світову війну була доречною ще й з тієї причини, що приїзд Петра Порошенка до Запоріжжя збігся із Днем міста і з Днем визволення від німецько-фашистських загарбників. Під час робочої поїздки глава держави відвідав церкву Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного заповідника «Запорозька Січ», а також зустрівся із працівниками акціонерного товариства «Мотор Січ», ознайомився з роботою складального цеху, оглянув зразки продукції підприємства і пообіцяв державну підтримку українському виробникові, допомогу у виході на світові ринки.

Для прикладу Президент навів державне замовлення, яке отримало підприємство, на виготовлення 10 вертольотів Мі-8 для Збройних сил та 3 — для Національної гвардії. «Усе для того, щоб робітники мали роботу, а українська армія була сильною», — пояснив він.

Глава держави не сумнівається, що Україна має унікальне виробництво, здатне забезпечити армію високоточною зброєю. Тож і висловив упевненість, що переозброєння та переоснащення, яке відбувається нині в армії завдяки роботі підприємств оборонного комплексу, значно підвищить її обороноздатність. Оновлена армія буде спроможна захистити рідну землю від агресора.

Однак попри сподівання на воєнну міць держави, Президент наголосив, що ключовим завданням нині є досягнення миру, збереження суверенітету і територіальної цілісності України. Досягти поставлених цілей на воєнних і мирних теренах стане значно простіше, якщо в країні буде активна боротьба з корупцією. На переконання глави держави, пакет законів, ухвалених напередодні у Верховній Раді, став значним кроком уперед у реформуванні країни та наближенні її до європейських стандартів.

«Ми йдемо на рішучі кроки у боротьбі з корупцією, — підкреслив Президент представникам ЗМІ. — Важливо, що ці кроки повністю погоджено з нашими європейськими партнерами, і де-факто це є імплементацією Угоди з ЄС».

Особливу увагу глава держави звернув на те, що ухвалення цих законів сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату, що є стратегічним завданням держави. Завдяки їм через відповідні механізми значно збільшаться права інвесторів.

Проте і цього замало. Охочих співпрацювати з нашою державою ніщо не має відлякувати. Зокрема й провокатори та ті особи, які прагнуть розхитати політичну ситуацію в країні, відкрити «другий фронт». У відповідь на ці виклики Президент твердо заявив: «Відкрити «другий фронт» усередині країни не дам ні провокаторам, ні дезертирам».

Коментуючи нещодавні події під Верховною Радою, Петро Порошенко зазначив, що розцінює їх як провокації та радіє, що українці свідомі та відповідальні й не дають розхитати ситуацію в країні. Адже за інформацією силових структур, заворушення планувалися набагато раніше, і про це компетентні органи знали. Саме тому і міліція, і Нацгвардія впоралися з поставленим перед ними завданням, діяли ефективно та злагоджено. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»