ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд обіцяє суворо покарати ініціаторів підвищення вартості послуг  у сфері ЖКГ
 

Новий рік приніс у домівки багатьох українців не лише свята і нове щастя, а й нові проблеми у вигляді підвищення комунальних тарифів. У середньому по країні вони зросли на 8,3%. Прем’єр-міністр Микола Азаров убачає в цьому зворотний бік такого позитивного явища, як дерегуляція. Виходить так, що окремі місцеві керівники по-своєму трактували ліквідацію державного органу, який відповідав за ціноутворення. Трактували на власний розсуд, і, як завжди, не на користь споживачів.

Крайнім у цій ситуації виявився міністр регіональної політики, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк. З боку відомства і його керівника, як переконаний Прем’єр, не було контролю і оперативного реагування на раптове підвищення квартплати. Дивує главу уряду й незрозуміла позиція нещодавно створеного спеціального регулятора у сфері комунальних послуг та особисто її голови Валерія Саратова.

То які ж були підстави для такого сумнівного рішення? На думку Миколи Азарова, жодних. «Тарифи на електроенергію і на газ не зросли ні на копійку. Бензин не подорожчав. Курс гривні стабільний. Усі основні складові собівартості комунальних послуг залишились незмінними, — обурювався він. — Чому ж місцеві органи влади під новорічні феєрверки «нащедрували» таке підвищення квартплати?»     

Звіти заслухають  через тиждень

Інформацію глава уряду отримує не лише від помічників і не лише з офіційних звітів чи поїздок країною. Постійне спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук дає йому набагато об’єктивніші та оперативніші відомості. Так, останніми на тарифне неподобство поскаржилися херсонці. З 1 січня їх змушують платити за один квадратний метр від 4 до 14 грн. Справді, за стандартну оселю там набігає досить кругленька сума.

«Яким це треба бути мером, щоб не побачити цього абсурду і допустити таке убивче для людей рішення?» — не міг заспокоїтися Микола Азаров, звернувши увагу на значні коливання тарифів для будинків, розташованих на одній вулиці. Ніби в різних будинках проживають люди «різного сорту».

Не слід забувати й про те, що здорожчання квартплати ляже тягарем не стільки на громадян, скільки на бюджети всіх рівнів та платників податків, читай — на кожного з нас. Адже в державі працює механізм житлових субсидій. Ніхто з працюючих не повинен сплачувати за квартири більше 15% сукупного доходу, а для пенсіонерів цей показник взагалі не перевищує 10%. «Так що розводити руками і на когось кивати я не дозволю, — продовжив тему Микола Азаров. — А хто відповідатиме за такі рішення, ми обов’язково  визначимося».

До слова, на вчорашнє урядове засідання було запрошено так званих «новаторів» і заслухано звіти про тарифну самодіяльність. Глава уряду також доручив профільному міністру в ході відомчої селекторної наради з’ясувати ситуацію в кожному регіоні та оцінити роботу чи бездіяльність кожного глави місцевої адміністрації.

«Вимога тут лише одна, — резюмував Микола Азаров, — жодних підстав для підвищення комунальних тарифів немає. Тому всі необ∂рунтовані рішення має бути негайно скасовано, а до їх авторів вжито заходів впливу». Насамкінець Анатолієві Близнюку доручено підготувати на наступне засідання Кабінету Міністрів звіт про висновки й необхідні заходи для припинення «тарифного розгулу».

Люди знають більше  за чиновників

Уже традиційно Прем’єр поділився з підлеглими та журналістами свіжими враженнями від чергової поїздки в область, якою цього разу стала Хмельниччина. Побувавши на швейній фабриці та сирзаводі, Микола Азаров «побачив сучасне технологічне обладнання, добросовісних робітників, ініціативних і грамотних керівників. Продукція випускається безумовно якісна і цілком конкурентна за ціною. Просто приємно, що такі товари у нас виробляють і вони доступні українським споживачам, ще й завойовують зовнішні ринки».

Головною темою спілкування з робітниками сирзаводу було, звичайно, постачання вітчизняних молокопродуктів до Росії. «Я упевнений, що рішення знайдене, — розповів Микола Азаров. — Просто треба менше на різних рівнях, як кажуть, теревенити, а більше працювати. І тому я твердо пообіцяв робітникам, що їхня продукція, гарна, до речі, обов’язково знайде попит і на внутрішніх, і на зовнішніх ринках».

Прості та ефективні рішення, підказані простими людьми, часто бувають кращими від продукованих чиновницькою братією. Це наштовхує Прем’єра на думку, що наші співгромадяни здатні розв’язувати економічні й соціальні завдання будь-якої складності. На їхньому боці можливості й бажання жити й працювати краще. «Треба тільки не заважати їм виявляти ділову ініціативу, не красти у них час, сили і кошти всілякими адміністративними перепонами», — наголосив глава уряду.

Рік — на злам системи

До останніх можна зарахувати величезну кількість різних контролюючих і регулюючих органів. Скільки ж нині їх працює в державі? На жаль, це вельми прозаїчне запитання Миколи Азарова так і повисло без відповіді у просторій залі урядових засідань.

Довелося главі уряду просвітити своїх підлеглих і певною мірою шокувати присутніх журналістів. Так-от, контрольні повноваження мають 88 органів. 37 видають дозвільні документи. Видають і анулюють ліцензії ще 34 структури. Крім того, 21 орган має право зупиняти або призупиняти господарську діяльність. «Це абсолютно неприйнятна ситуація ні для уряду, ні для бізнесу», — підкреслив Микола Азаров.

Тому вкотре наголошено на пріоритетності для уряду запровадження «єдиного вікна» — цілісної електронної системи комунікації бізнесу і влади. Персонально за це відповідає перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. Перед ним глава уряду поставив завдання до кінця року «остаточно демонтувати деформовану й шкідливу систему відносин, що обмежує економічні свободи».

Це є одним із першочергових рецептів сталого економічного розвитку в цьому році. Микола Азаров мав на увазі вивільнення здорової ініціативи громадян, бізнесу і регіонів на тлі загрозливої зовнішньоекономічної ситуації. У цьому контексті він анонсував свою підсумкову прес-конференцію, що відбудеться цієї п’ятниці.

«Я запрошую представників ЗМІ, користувачів соціальних мереж, громадян через урядовий кол-центр сформувати серйозні принципові питання, відповідь на які люди хочуть отримати від глави уряду, — конкретизував він. — Щоб у мене була можливість відповісти справді на корінні запитання і почути принципову і об’єктивну критику».

За допомогою журналістів і громадськості Микола Азаров сподівається отримати цікаві пропозиції, нестандартні підходи, які дадуть змогу вдосконалити роботу уряду. А від цього залежатиме і прискорення змін на краще в нашій країні.

 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження діяльності митного брокера та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку здійснення моніторингу цін на вугільну продукцію (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про реорганізацію казенних підприємств (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про встановлення ліміту легкових автомобілів, що обслуговують органи виконавчої влади (повторний розгляд) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження фінансового плану Державного підприємства обслуговування повітряного руху України на 2012 рік (розпорядження уряду);

♦ Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (розпорядження уряду);

♦ Про  підготовку та відзначення у 2012 році 950-річчя заснування м. Тисмениці Івано-Франківської області (розпорядження уряду).