ЖАХ!

У Чернігові підліток жорстоко вбив 4-річну дитину

Звиклі до різних життєвих ситуацій правоохоронці цього разу не приховували сліз: на траві лежало понівечене, закривавлене хлоп’ятко — таке маленьке, худеньке і невинне. Ще слабко дихало, але було непритомним. Скільки воно пролежало, змучене численними ранами? Може, плакало і кликало маму? Безпам’ятство милосердно припинило його муки, і чотирирічний Артемко так і не зрозумів, що для нього все скінчилося — і страх, і біль, і життя...

Щоправда, помер він уже в кареті «швидкої допомоги», яку, як і міліцію, викликали діти. Вони каталися на велосипедах неподалік лісосмуги, у якій убивця холоднокровно кинув свою жертву. Можливо, він знав, що хлопчика шукають і правоохоронці вже кілька годин тому прочесали те місце.

«До всього можна звикнути, але не до дитячої смерті, — сказав начальник СГЗ УМВС Сергій Бриль. — Наше місто спокійне, у ньому рідко трапляються надзвичайні події. Нам часто доводиться розшукувати дітей, які з тих чи тих причин не повернулися додому. Серед них, до речі, свого часу були й Артемкові старші брат та сестра. Досі міліція всіх благополучно знаходила — живими і здоровими…»

Пізно забили на сполох

У цьому випадку теж була надія, що хлопчик просто заблукав чи втомився і заснув десь на дитячому майданчику. Хоча, погодьтеся, кожен, хто при здоровому глузді, запитає: чому 4-річний малюк допізна гуляв на вулиці без нагляду? Чому рідні кинулися його шукати аж о 21-й годині? Чому звернулися до правоохоронних органів тільки о другій годині ночі?

Перебіг трагічних подій відбувся практично впродовж доби з 3 на 4 червня. Хоч точно сказати важко, адже дорослі члени родини не стежили за хлопчиком, тому не знають, коли він зник з двору. 400 піднятих за тривогою працівників міліції Чернігівського гарнізону оглядали всі можливі закутки, де міг бути Артемко: місця відпочинку громадян, горища, підвали, під’їзди, парки і сквери. Було опитано сотні громадян. І лише надвечір — о 20-й годині —  пролунав дзвінок, що малюка в жахливому стані — побитого, порізаного, напівроздягненого — знайдено в місці, яке було вже раніше перевірене…

За резонансом ця подія зрівнялася із серією вбивств дворічної давності, коли чернігівці боялися ходити поодинці, проводжали дітей до школи і остерігалися всіх зустрічних чоловіків у чорних куртках. Тоді жертвами психічно хворого молодика, котрий як знаряддя вбивства використовував гостро заточену лопату, стали дорослі. Тепер було утричі страшніше, адже всі маленькі діти — довірливі і беззахисні. А ще — дуже рухливі, і встежити за ними непросто навіть дуже сумлінним батькам. Тож не дивно, що коли стало відомо про вбивство Артемка, у дворах затихли дитячі голоси, багато кого з малюків було посаджено під домашній арешт — заради їхнього блага і спокою батьків.

Тим часом міліціонери не спали вже другу добу. Тепер тривав пошук вбивці. Перевіряли за базою даних усіх, хто мав кримінальне минуле і міг бути причетним до трагедії. Таким чином вийшли на вбивцю.

«Хочу заспокоїти жителів, котрі переживають за власних дітей. Особа справді затримана, і випадки не повторяться. Злочинець встановлений і буде покараний», — сказав начальник УМВС України в Чернігівській області Олександр Михайлик.

До всього можна звикнути, але не до дитячої смерті... Фото з сайту gazeta.a42.ru

Чи визнають убивцю осудним?

Називати ім’я підозрюваного міліцейський керівник відмовився, хоча його обмовка про батьків останнього, які можуть написати протест в разі обнародування особи вбивці до закінчення слідства, дає підстави припустити, що під варту взято неповнолітнього і «народні детективи» на правильному шляху. Адже вони вирахували, що йдеться про психічно хворого 15-літнього підлітка, який мешкає неподалік від сім’ї Артемка і вже має кримінальний досвід. Кілька років тому він злякався п’яного пенсіонера і зарізав його ножем, яким на той момент щось вистругував. Оскільки хлопець був 12-річним, то до відповідальності його не притягнули.

На особу неповнолітнього злочинця вказала у своєму повідомленні й прокуратура. Підліток при свідках і в присутності адвокатів та батьків показав захований у кущах одяг потерпілого і зізнався у вбивстві.

Очевидно, знявши з дитини штанці, хлопець хотів подати скоєне як справу рук педофіла. Але медична експертиза показала, що Артемко з∂валтованим не був. Якщо вбивцю буде визнано осудним, на нього чекає позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Доки земляки закатованого хлопчика гадають, чи зійде підлітку з рук скоєне, у ракурсі цієї трагедії виникає кілька важливих моментів.

За свідченням працівників міліції, матір Артемка вже кілька разів притягували до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків, а батько — за пиятику та паління в громадських місцях. Їхні діти вже тричі втікали з дому, тому до зникнення наймолодшого хлопчика тут поставилися не надто серйозно і звернулися до правоохоронців далеко за північ. Було згаяно кілька дорогоцінних годин, упродовж яких дитину могли знайти й попередити трагедію. Тож чи можна вважати, що решта троє неповнолітніх дітей цієї родини, залишаючись зі своїми недбалими батьками, живуть у безпеці?

І ще одне: працівникам міліції часто доводиться стикатися зі страшними випадками, вчиненими свідомо. Тоді й покарання сприймається як тріумф справедливості. Але навіть у тихому провінційному Чернігові, як бачимо, два останні резонансні злочини із людськими жертвами скоїли психічно хворі громадяни. «Це удвічі жахливіше, коли закону протистоїть не особистість, а діагноз», — говорять міліціонери.

Справді, термін примусового лікування закінчується, і колишні вбивці та маніяки виходять на волю. Можливо, у нашому суспільстві неправильні пріоритети і слід більше дбати про права населення, яке має жити в безпеці, ретельніше ізолюючи тих, хто становить загрозу? Адже ніхто не може гарантувати, що рецидив не повториться. Судіть самі: торік навесні убивця Артема лайкнув у соціальній мережі: «Гей, люди світла! Ми разом! Сонце в наших серцях! Радість в наших очах! Любов тут і завжди! Світло до світла! Мир — світові! Щастя усім на планеті Земля!». А цього року підійняв палицю з цвяхами на кінці і замахнувся на безневинну дитину…