Національна рада реформ розпочала роботу з розгляду першочергових кроків реалізації перетворень у країні, прописаних у «Стратегії-2020». Захід відбувся під головуванням Президента Петра Порошенка за участю Прем’єр- міністра Арсенія Яценюка та членів уряду, Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, Секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова. 

Дороговказом для країни на найближчий рік глава держави назвав реалізацію Стратегії, коаліційної угоди, програми діяльності Кабінету Міністрів та Національного плану імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Важливо, що на втілення в життя реформ налаштовані усі: Президент, уряд, парламент, громадськість. «Зараз унікальний час, коли реформи об’єднують усі верстви експертного середовища, і я впевнений у тому, що ми маємо цю позитивну енергію обов’язково використати», — наголосив Петро Порошенко.

На його переконання, спільна командна робота з чітким розподілом відповідальності й повноважень та дієвим координаційним механізмом забезпечить ефективність змін в країні. Сама Нацрада функціонуватиме як оптимальний майданчик для пошуку консенсусу і прийняття узгоджених рішень щодо проблемних питань, які гальмують процеси реалізації реформ.

Президент, Верховна Рада та уряд єдині в бажанні реформувати країну. Фото з сайту dyvys.in

Потрібно працювати на народ

Того дня в ході засідання розглянуто першочергові питання судової, антикорупційної реформ. Окрему увагу високопосадовці приділили дерегуляційним змінам, реформам державної служби. Заслухали присутні й перший звіт з імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

Наголос Петро Порошенко зробив на потребі якомога швидше впровадити судову реформу, оскільки вона потребує як невідкладних змін до чинного законодавства, так і конституційних. Президент виступає з ініціативою створення Конституційної комісії. В рамках цього органу передбачено співпрацю правників та громадських організацій у контексті внесення змін до законів. До речі, зміни до Основного Закону країни мають пройти широке громадське обговорення.

«Без забезпечення законності, без чесної адміністрації, без міцних банків, без надійно захищеної приватної власності не може бути свободи та ринкової економіки», — цитує слова Президента його прес-служба.

Він також говорив про набуття чинності антикорупційних законів. У цьому контексті зауважив, що боротися треба не лише з корупцією, а й з причинами її виникнення. «Нам потрібно проводити антикорупційну боротьбу зокрема й в напрямку дерегуляції», — сказав глава держави, висловивши сподівання, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі візьме на себе лідерські позиції в цьому питанні та в недалекій перспективі продемонструє рішучі кроки у скороченні державного апарату та в напрямку дерегуляції.

На цей вектор відреагував Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Уряд готовий до найбільш радикальних змін. Сподіваємося, що новий парламент і нова коаліція також готові до цього».

Глава уряду зазначив, що Президент у «Стратегії-2020» чітко визначив пріоритети і цілі, яких Україна повинна досягти. Це цілком реально. Щоб Україна у стратегічній перспективі стала успішною, оскільки вже отримано позитивну реакцію на заявку щодо членства України у ЄС, треба пройти період серйозних і складних змін.

«Тактичні й стратегічні кроки, які необхідно провести в Україні, викладено в програмі Президента і Програмі діяльності уряду, затвердженій парламентською коаліцією, — нагадав Прем’єр і перейшов до теми реформування ідеології політичного класу. — Обрали новий парламент, є нова коаліція, новий коаліційний уряд. Це означає, що повинно бути все по-новому. І коли кажемо про реальні зміни у країні, то щоб завтра настало позитивне, сьогодні треба зробити не зовсім популярні речі. Слід взяти на себе відповідальність і сказати, що можемо витрачати тільки те, що заробляємо. Уже за останні чотири роки перебрали зовнішніх боргів 40 мільярдів доларів. За 20 років менше взяли, ніж за чотири роки правління попереднього режиму. А нам зараз це обслуговувати».

У ході засідання Нацради він не оминув увагою й економічні втрати через воєнну агресію Росії проти України. «Але втрати людські ні з чим не порівняєш. Тому в такі моменти нація повинна єднатися, Президент, уряд і парламентська коаліція повинні брати на себе відповідальність, пояснювати і доводити, що це єдино правильний шлях, яким ми йдемо», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

До речі, складні урядові законопроекти, внесені на розгляд парламенту, на переконання Арсенія Яценюка, потрібні не МВФ, а Україні. Так само нашій державі потрібна програма співпраці з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та іншими міжнародними кредиторами. В такий спосіб у присутності Президента Прем’єр-міністр попросив усю парламентську коаліцію «знайти в собі мужність і зробити те, що було обіцяно під час парламентських виборів».

«У нас коаліційний уряд, у нас спільна політична відповідальність перед країною, — резюмував він. — Президент узяв на себе відповідальність, Прем’єр-міністр і коаліційний уряд готові продовжувати цей курс і відповідати за кожну дію. І ми переконані, що парламент також продемонструє нову якість політичного класу в країні. Не еліти, адже раніше була еліта. А зараз повинен бути політичний клас, який працює на народ України».

Бюджетна основа змоделює умови життя

За словами Арсенія Яценюка, до кінця 2014-го конче потрібно ухвалити проекти законів, які є основою для бюджетного законодавства: нові Податковий та Бюджетний кодекси, закони про єдиний соціальний внесок, про митне регулювання, про трансфертне ціноутворення щодо великих компаній і обов’язково — пакет оптимізації соціальних витрат.

«Держава не може собі дозволяти витрачати такі обсяги на соціалку. Хто не може забезпечити себе, тому повинна допомогти держава. А хто може — тому держава повинна створити умови, і він повинен навчитися, використовуючи ці умови, заробити. І через сплату податків допомогти нужденному і малозабезпеченому, допомогти країні в цей складний період», — означив позицію Арсеній Яценюк.

До речі, розроблені урядом кроки він не називає ідеальними, адже неможливо наступного дня завдяки спеціальному рецепту прокинутися в абсолютно новій країні. «Це складний процес», — додав він.

Кабінет Міністрів спирається на досвід західних партнерів України. Прем’єр згадав у цьому контексті організатора польських економічних реформ Лєшека Бальцеровича (у 1989 році він був віце-прем’єр-міністром — міністром фінансів Польщі), який з урядом Тадеуша Мазовецького таки провів надскладні зміни: «Він не зовсім популярний всередині країни, але Польща популярна у Європейському Союзі. Тому ми готові до такого підходу».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»