Діалог, спрямований на встановлення миру, — це єдиний спосіб врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях. Не менш важливим кроком на цьому шляху є проголошення режиму припинення вогню, за час дії якого з полону звільнено понад тисячу українських військових та укріплено позиції. Такі думки озвучив у ході інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів Президент Петро Порошенко.

«Нам вдалося вибудувати надійну лінію оборони. Це не означає, що ми збираємося порушити режим припинення вогню, але ми наразі маємо змогу забезпечити безпеку наших міст, сіл і селищ», — означив позицію глава держави, додавши, що особливу увагу приділено безпеці та обороні Маріуполя, який «є і буде українським містом».

Свій свідомий вибір молодь зробила вже давно. Фото УНIAН

Зміцнення позицій

Продовжуючи тему, він підкреслив, що зусилля влади з досягнення миру підтримує і світова спільнота. Найяскравіше це продемонстровано під час саміту НАТО в Уельсі. «Тема України стала першочерговою, і всі сказали: так, ми робимо чотири трастові фонди для України, ми відновлюємо військово-технічну співпрацю, ми робимо рішучі кроки щодо навчання української армії і сил безпеки», — додав Петро Порошенко.

До слова, він не бачить жодної загрози для суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України через реалізацію Мирного плану або підписання Мінських угод. У цьому контексті Президент вкотре підкреслив, що наша країна буде соборною й унітарною державою, а постале на часі делегування частини повноважень місцевим радам є не чим іншим, як виконанням плану, прописаного в реформі децентралізації влади. «Всі мають розуміти, що в законах є обмежений термін — три роки», — передає слова Президента його прес-служба.

Під час інтерв’ю він кілька разів повертався до ситуації на сході країни й непорушення режиму припинення вогню. Проте Україна має намір зміцнювати позиції, щоб зберегти державу. «За ці 100 днів ми зберегли і зміцнили державу. Ми скоротили територію АТО. Зі мною український народ, і я пишаюсь тим, що нині справа миру має величезну підтримку серед простих людей», — передає слова глави держави УНІАН.

Президент нагадав, що за всі дні режиму припинення вогню понад тисяча українців повернулись додому з полону, а потім резюмував, що поки що питання територіальної цілісності України на порядку денному не стоїть. Петро Порошенко вважав за потрібне підтвердити, що наша країна залишиться унітарною та єдиною державою: «Я можу вас запевнити, що ні питання суверенітету, ні територіальної цілісності, ні незалежності України не стоять на порядку денному. Україна є і буде єдиною державою. Ніякої федералізації, Україна буде соборною і унітарною державою».

Компромісів не буде

Однак, відповідаючи на запитання щодо раніше заморожених конфліктів на території колишнього СРСР, Петро Порошенко зазначив, що причиною цього стала відсутність діалогу і те, що кожна зі сторін думала, що «потрібно воювати до переможного кінця».

З огляду на власний дипломатичний досвід, глава держави заявив, що Придністров’я, Абхазія, Південна Осетія, Нагірний Карабах та інші заморожені конфлікти тривають десятиліттями з певних причин. Одна з них полягає у тому, що одразу не було встановлено діалогу, який би дав змогу швидко й оперативно запропонувати хоча б вихід із ситуації. За його словами, це й призвело де-факто до появи державних формувань, які розкололи країни.

Наступне твердження Президента стосувалося Угоди про асоціацію з ЄС, до тексту якої не вноситиметься жодних змін. «Текст Угоди залишається таким, яким я його підписав 27 червня», — резюмував він, а потім підкреслив, що 16 вересня — день ратифікації Угоди — увійде в історію як день об’єднання України та Європи.

«Україні вірять у світі, Україні допомагають у світі», — сказав Петро Порошенко. Вже потім він підкреслив, що нашій країні необхідні реформи. І одним із ключових завдань у цьому розрізі стане боротьба з корупцією. Саме за цих обставин він проситиме парламент неодмінно проголосувати за закон «Про Національне антикорупційне бюро». «Жодних компромісів з жодними фінансово-промисловими групами немає і бути не може. Країна перебуває у стані війни. І це вже не просто питання моралі, це питання безпеки держави, де компромісів бути не може», — пояснив свою позицію глава держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»