Жовтневий райсуд Запоріжжя, розглянувши в судовому засіданні матеріали кримінальної справи, зібрані фахівцями СБУ, засудив до позбавлення волі трьох запоріжців, які за завданням кураторів так званої ДНР повинні були здійснити в Запоріжжі диверсійні й терористичні акти для дестабілізації ситуації в регіоні за так званим донбаським сценарієм.

Затримали під час закладення вибухівки

Співробітники СБУ затримали диверсантів під час закладення саморобного вибухового пристрою під офісне приміщення, де розташовані провідні друковані видання Запорізької області. Під час затримання у зловмисників вилучили майже 600 грамів пластиду, електродетонатор та інше, необхідне для приведення вибухового пристрою в дію. Встановлено, що злочинною групою керував уродженець Запоріжжя, який є зараз ватажком одного з незаконних збройних формувань «ДНР».

Суд визнав диверсантів винними у скоєнні злочинів, передбачених ст. 15 (замах на скоєння злочину), ст. 258 (терористичний акт) та ст. 263 (придбання, носіння, зберігання, вибухових речовин та вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу) КК України, призначивши їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п’яти років.

У Запоріжжі також засуджено чоловіка, що намагався підірвати один з виборчих штабів. За даними прокуратури Запорізької області, яка підтримувала держобвинувачення в судовому розгляді цього кримінального провадження, злочинець попередньо домовився з іншими (встановленими) особами, щоб дестабілізувати суспільно-політичну обстановку в Запорізькій області та Україні загалом для порушення громадського порядку та залякування населення напередодні позачергових виборів до Верховної Ради України (у 2014 році). Він намагався підірвати виборчий штаб партії «Блок Петра Порошенка» в одномандатному виборчому окрузі №76 у Запоріжжі.

За вироком Орджонікідзевського райсуду Запоріжжя його визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 5, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263-1 КК України, і призначено покарання у вигляді семи років і трьох місяців позбавлення волі.

Суд визнав диверсантів винними у скоєнні злочинів. Фото з сайту mig.com.ua

Інформатор бойовиків на лаві підсудних

А в Бердянську засуджено інформатора бойовиків. Місцева прокуратура підтримувала державне обвинувачення у судовому розгляді цього кримінального провадження стосовно жительки Малоорлівки Шахтарського району Донецької області, яка збирала та передавала учасникові терористичної організації «ДНР» інформацію щодо місць дислокації військовослужбовців та техніки Збройних сил України. У суді доведено, що ця, раніше не засуджена З., торік у січні збирала та передавала інформацію, яку використовували бойовики для ведення терористичної діяльності проти органів влади, Збройних сил та інших військових формувань України.

Торік наприкінці січня інформаторку заарештували співробітники СБУ. У судовому засіданні З. своєї провини не визнала, та держобвинувачення навело достатньо беззаперечних доказів злочинної діяльності. Тож Бердянський міськрайсуд визнав її винною у сприянні діяльності терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України) і призначив п’ять років позбавлення волі.

У Мелітопольському районі місцева поліція затримала в магазині п’яного чоловіка із гранатою, в Запоріжжі — з пістолетом,який саме перевозив антиукраїнські листівки.

Перший — місцевий житель 1977 року народження, не зміг пояснити слідчим мотивів свого вчинку і де він узяв гранату. Проти нього відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження з вогнепальною зброєю, боєприпасами, вибухівкою). Другого у Запоріжжі затримали представники місцевої самооборони. Крім листівок сепаратистського змісту із закликом створити «ЗНР», він перевозив у власному авто ще й зброю та наркотики. За обома цими фактами триває слідство.

А ще фахівці СБУ затримали в Запоріжжі місцевого жителя, який вів активну антиукраїнську пропаганду в соцмережах. За даними слідства, на початку 2014 року цей «пропагандист» познайомився через чнтернет із представником фейкового міністерства зв’язку «ДНР», який запропонував йому за гроші розміщувати антиукраїнські матеріали на різних інформаційно-політичних пабліках. Зловмисник поширював інформацію про здійснені теракти, матеріали із закликами до насильницької зміни конституційного ладу в Україні, громадської непокори чинній владі, інструкції з уникнення мобілізації. Під час затримання він намагався приховати докази своєї протиправної діяльності. Та на нього очікує суд.

Як і на колишнього на колишнього оперуповноваженого Дніпрорудненського міськвідділення міліції Василівського РВ ГУМВС України в області за співпрацю з ДНР. На нього прокуратура вже спрямувала до суду обвинувальний акт за ч. 1 ст. 258-3 (інше сприяння діяльності терористичної організації), ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (підготовка до терористичного акту), ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне зберігання бойових припасів).

Як повідомив заступник начальника відділу прокуратури Запорізької області Андрій Степанченко, цього колишнього капітана міліції обвинувачують у співпраці з представниками терористичної організації «ДНР», передачі їм даних про переміщення живої сили й техніки Збройних сил України. Він спільно із представником «ДНР» готував терористичний акт у Василівському районі, незаконно зберігав дві гранати Ф-1,понад 300 набоїв. Йому також обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

А ось житель Токмацького району Л. диверсіями не займався. Однак він потрапив за грати, отримавши два роки обмеження волі за ухилення від мобілізації. Річ у тому, що він не з’явився без поважної причини у військкомат, не маючи правових підстав на відстрочку чи звільнення від призову. Суд першої інстанції призначив йому умовний термін покарання, та апеляційний суд ухвалив новий, жорсткіший вердикт, відправивши дезертира за грати.