ПАРТНЕРСТВО

У відносинах між Україною та Ізраїлем з'явилися сприятливі умови для виведення двостороннього співробітництва на якісно новий рівень

Безвізовий режим між нашими країнами, запроваджений 9 лютого, відкриває для обох країн широкі перспективи економічного розвитку. На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов у ході зустрічі з міністром туризму Ізраїлю Стасом Мисєжніковим.

Це, зокрема, сприятиме не тільки збільшенню туристичних потоків у обох напрямках, а й розвиватиме весь комплекс економічного, науково-технічного та культурно-гуманітарного співробітництва. Урядовець також додав, що Україна розглядає Ізраїль як одного із основних і важливих торговельних партнерів на Близькому Сході.

Саме тому Україна приділяє велику увагу подальшій лібералізації торгівлі з Ізраїлем. І сьогодні робота вітчизняного уряду спрямована на активізацію переговорного процесу про створення зони вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем.

"Ми очікуємо продовження переговорів з цього питання в найближчій перспективі, оскільки підписання такої угоди відкриє широкий спектр взаємовигідних можливостей у торгівлі. Подальші переговори повинні бути спрямовані на закріплення в угоді високих стандартів у сфері забезпечення прозорості, конкуренції, захисту прав національних виробників", - вважає Віктор Тихонов.

Принагідно прес-служба віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства нагадує, що у травні 2010 року відбулися двосторонні експертні консультації з підготовки такої угоди. І на сьогодні Україна є єдиною з учасників СНД, яка розпочала практичні кроки у напрямку зближення з Ізраїлем.

Одним із них є наша зацікавленість у реалізації великих інфраструктурних проектів в Ізраїлі та на Західному березі річки Йордан. Багато українських будівельних компаній протягом останніх років зробили істотний крок уперед у своєму розвитку і зацікавлені у виході на зовнішні, зокрема, близькосхідні, ринки.

Віктор Тихонов також додав, що Україна бачить значні перспективи в реалізації спільних з Ізраїлем проектів та інвестиційної взаємодії в космічній і авіаційній сферах, у сільському господарстві, машинобудуванні, захисті навколишнього середовища, а також у підготовці до проведення фінальної частини Євро-2012.

"Ми готові організувати для груп ізраїльських підприємців демонстрацію в Україні найперспективніших інвестиційних проектів. Крім того, ми зацікавлені в залученні ізраїльського досвіду і технологій у забезпеченні безпеки масових акцій та заходів", - підкреслив Віктор Тихонов.