ПОКАЗНИКИ

Майже 90% бюджетів Полтавщини йде на розв’язання  соціальних проблем

Ситуація з наповненням держбюджету в країні непроста. І це ні для кого не  секрет, оскільки не раз озвучували на загальнодержавному рівні. Тому  втішає, що на цьому тлі Полтавщина, яка працює над поліпшенням економічних показників, має пристойний вигляд. Порівняно з відповідним періодом торік фінансові надходження до бюджетів усіх рівнів тут збільшилися майже на 2%. Не в усіх областях можуть цим похвалитися. Планові показники виконано на 100,3%, до бюджетів надійшло на 5,5 мільйона гривень більше. На 11,2% збільшилися надходження у спеціальний фонд. Важливо, що майже 90% коштів місцевих бюджетів іде на розв’язання соціальних проблем, зокрема і на поповнення Пенсійного фонду. Саме цей позитивний момент відзначив  куратор області від уряду міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін під час розширеного засідання колегії Полтавської облдержадміністрації та обласної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Загалом позитивно охарактеризувавши спільні зусилля державних  структур і громадськості в питаннях управління соціально-економічним, політичним розвитком регіону, його народногосподарським комплексом, він акцентував на питаннях бюджетно-фінансових, тому що нині вони чи не найважливіші, найактуальніші для області й країни. За  оцінками Мінекономіки, Полтавська область посідає загальне восьме місце. А за окремими показниками перебуває серед лідерів. Зокрема, за економічним розвитком — на 3 місці, інвестиційною та інноваційною діяльністю — на 2, за обсягом реалізації промислової продукції на душу населення — на 3 місці, за обсягом виробництва сільськогосподарської продукції на душу населення — на 5 місці у країні.

Проте за цілою низкою показників область відстає. Наприклад, за індексом реальної зарплати полтавці на 23 місці у країні, індексом споживчих цін на продукти харчування — на 22, за темпами зростання оборотів  торгівлі — на 21, за темпами зростання доходів місцевих бюджетів — на 11 місці.

А ось, скажімо, за зростанням виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів область порівняно з відповідним періодом 2012 року істотно зміцнила позиції: зростання становило 9,2% (в Україні — 2,8%). Реалізація промислової продукції в розрахунку на душу населення становить 10,3 тисячі гривень, що в 1,7 раза більше, ніж у середньому по Україні. Вищі показники тільки у Дніпропетровській та Донецькій областях.

В області також приділяють значну увагу виконавчій дисципліні, діяльності органів виконавчої влади різних рівнів. По-іншому й не може бути, бо невиконання указів Президента, розпоряджень уряду, постанов і законів України, які ухвалює Верховна Рада, призвело б до паралічу діяльності всіх органів влади в державі. Цього не можна допускати. Тому приємно, що в полтавців із цим усе гаразд. До того ж високий рівень виконавчої дисципліни в облдержадміністрації вказує на професіоналізм, мобільність і достатню готовність її апарату до формування і реалізації регіональної  й державної політики області.

На підтвердження сказаного міністр зазначив, що в адміністрації із 2150 документів вищестоящих організацій, депутатських запитів і звернень виконано, опрацьовано вчасно 99,9%.

Учасники засідання ознайомилися із списком спортсменів, які на цей час отримують стипендії (одинадцять осіб), і долучили до нього майстра спорту України з плавання Любомира Лемешка, який є кандидатом до олімпійської збірної команди країни на літні Олімпійські ігри 2016 року. Обласним бюджетом передбачено видатки на встановлення стипендії 12 спортсменам. Тож міністр не оминув увагою і цю подію, підкресливши, що в області молодіжний спортивний рух має поступальний характер.

За його словами, представники області котируються на одержання грантів Президента для обдарованої молоді й для одержання премій Кабміну за особливі заслуги молоді в розвитку держави. І в цьому плані Полтавська область подає приклад.

На Полтавщині також непогано розвинена інфраструктура видів спорту, функціонує 55 спортивних шкіл, в яких  понад 17 тисяч вихованців і працюють 577 тренерів. На розвиток спорту бюджетами області всіх рівнів за 2012 рік було спрямовано і використано понад 106 мільйонів гривень. Заслуговує уваги ініціатива депутатського корпусу Кобеляків, які вирішили побудувати 25-метровий басейн для місцевої ДЮСШ. Цього року на його будівництво надано понад 1 мільйон гривень. Було виявлено ініціативу за рахунок кооперації засобів місцевого бюджету і бюджетних надходжень, виконано капітальний ремонт і реконструкцію приміщень спортивних споруд 18 ДЮСШ області, на що використано 19,2 мільйона гривень.

Равіль Сафіуллін зазначив, що майже в усіх районах Полтавщини діють програми з оздоровлення дітей на цей рік.

— В області багато чого робиться, водночас є багато проблем, над розв’язаннями яких нам з вами працювати. Але нітрохи не сумніваюся, що до кінця року з усіма поставленими завданнями ми успішно впораємося, — підсумував  урядовець.