ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уперше за роки незалежності в Україні зафіксовано абсолютне зростання чисельності населення

Нас уже не 52 мільйони, не 50 і навіть не 46. Ці сумні статистичні дані останніх років є найбільшим болем держави та її громадян, платою за недбалу політику внутрішніх перетворень та несприятливі зовнішні чинники. З цією позицією Прем’єр-міністра Миколи Азарова можна погоджуватися чи ні, але сам факт відбиває вкрай несприятливу демографічну ситуацію на наших теренах.

Символ позитивних змін

Утім, деякі позитивні сигнали здатні створити певні оптимістичні настрої. Микола Азаров повідомив приємну новину: в Україні вперше за історію незалежності з’явилася тенденція до зростання населення, виражена в абсолютних цифрах: «Нарешті, на 1 жовтня 2012 року наявне населення України стало більшим, ніж на 1 вересня 2011 року. Статистично майже непомітна зміна. Але важлива символічно й характерна».

Приємно, що в 10 з 27 регіонів упродовж цього року спостерігається зростання населення, зокрема в Автономній Республіці Крим, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій областях, а також у містах Києві та Севастополі.

«Це зростання ще треба вивчити і проаналізувати, але воно є. Є тенденція, — запевняє глава уряду. — Щоб зробити тенденцію незворотною, ми повинні визначити головні чинники, які сприяють демографічному зростанню».

З одного боку, тут можливий і зовнішній вплив. А з другого, у чому не перестає запевняти Прем’єр-міністр, першочергова увага з боку уряду, приділена заходам зі зменшення смертності населення: « В країні відкрито вже шість перинатальних центрів. До кінця року з’являться ще три. У 2013 році ми завершимо будівництво системи перинатальних центрів загалом, які забезпечать нам захист материнства і дитинства по всій країні. І це історичне завдання й історична віха».

Щодо кардіології, то модернізація технічної бази спеціалізованих центрів і відділень принаймні в містах-мільйонниках і всіх обласних центрах видається цілком реальною. Глава уряду мріє про державне замовлення на вітчизняну медичну техніку, застосування якої в рази знизить собівартість операцій на серці.

«У рамках загальнодержавної програми «Здоров’я-2020: український вимір» потрібно виділити окремим напрямком спеціалізовану підпрограму з кардіології та кардіохірургії, — упевнений Микола Азаров». До слова, у п’ятницю він пообіцяв зібрати нараду з цього питання для консультацій із провідними фахівцями, науковцями, експертами й представниками громадських організацій. І найближчим часом проект такої програми має бути винесено на розгляд Кабміну.

Одне слово, метою чинного уряду є виведення нашої медицини на європейський рівень і доступність послуг для кожного громадянина.

Прем’єр сподівається, що новозбудовані перинатальні центри сприятимуть збільшенню народжуваності.
Фото з сайту gdb.rferl.org

Не звільнять,  а допоможуть

Час від часу тема заборгованості із заробітної плати відсуває інші проблеми на задній план. У цьому контексті Прем’єр нагадав, що «саме керівники міст, обрані їх населенням, персонально відповідають за розв’язання всіх проблем життєдіяльності міста. Зокрема за своєчасну виплату заробітної плати».

На його думку, обов’язком місцевих керівників є створення стимулів для підприємницької діяльності, розвитку бізнесу, роботи підприємств загалом. Тобто зростання доходів бюджету є, так би мовити, їхнім головним болем. А цільове використання його коштів — і поготів. Не посперечаєшся, особливо другий пункт цілком доречний.

В інших же випадках Микола Азаров закликає місцевих керманичів звертатися до вищих інстанцій. «Якщо вони не здатні виконувати свої обов’язки так, щоб бюджет виконувався, якщо є дефіцит коштів, то вони завжди можуть звернутися по допомогу до обласної або центральної влади, — несподівано запропонував глава уряду. —  Для цього є відповідний порядок, затверджений законодавством. І є цивілізована етика відносин. Якщо ти просиш грошей, то зроби це, принаймні, по-людськи».

Виявляється, чинний порядок дозволяє керівникам міст звертатися з кваліфіковано обгрунтованим письмовим поданням про виділення додаткових коштів, спричиненим певними обставинами. Натомість агресивні вимоги з мітингових трибун Микола Азаров категорично відкидає. «Уряд, безумовно, розв’яже проблеми тих регіонів, які звертаються по допомогу. Тому що це проблеми не певних політиків, а людей», — зазначив він, інтелігентно промовчавши про санкції з боку центральної влади до недолугих керівників місцевої ланки.

Демагогію, мітинговщину і підбурювання людей до неадекватних дій глава уряду абсолютно слушно пропонує замінити елементарним виконанням своїх посадових обов’язків. Одна безвідповідальна фраза може викликати цілу хвилю несприйняття у суспільстві. Так, скажімо, сталося, з інформацією про можливе запровадження пені за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг — аж до 300% суми заборгованості.

«Хочу заспокоїти наших людей: не вірте цим чуткам, — запевнив Микола Азаров. — А окремим нашим міністрам хочу порадити: не давайте приводів для таких чуток, висловлюйтеся коректніше. Бо думка окремих міністрів не завжди є думкою уряду». 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного майна» щодо повернення коштів покупцям об’єктів приватизації у разі повернення їх у державну власність» (проект закону);

♦  Про доповнення переліку населених пунктів, яким надається статус гірських (постанова Кабінету Міністрів);

♦  Про затвердження Порядку створення страхового запасу природного газу (постанова Кабінету Міністрів);

♦  Про затвердження Типового положення про центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (постанова Кабінету Міністрів);

♦  Про затвердження Порядку інформування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги про виклик екстреної медичної допомоги та направлення їх на місце події (постанова Кабінету Міністрів).