ПРЕКРАСНЕ 

За 15 хвилин юні художники з Херсона подарували Миколі Азарову живі й намальовані квіти, а також чудовий настрій

Протягом усього періоду заочного знайомства з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим бачити на його обличчі усмішку випадало нечасто, а відблиск радості й поготів. Але вчора це вдалося малечі - вихованцям Херсонського навчально-естетичного комплексу "Художня школа". До свого свята - Міжнародного дня захисту дітей - вони презентували в "Українському домі" мистецьку виставку "Ми - діти південного степу, ми - діти України".

Невеличка за обсягом - у приміщенні вмістилося 250 робіт (більшість із них можна, не соромлячись, назвати картинами) - виставка справді вражає, повністю перекреслюючи дорослі стереотипи на кшталт: ну, що може бути цікавого у дитячій мазанині? Різні техніки, манери й стилі виконання, яскраві акварелі, гуаші, фломастери своїм розмаїттям кольорів зачаровують, даруючи відчуття весняно-літньої легкості. Примітивізм і фольклорно-декоративний стиль чудово співіснують із натяками на імпресіонізм і абстракціонізм. Розмаїття сюжетів і експресійних сплесків дитячого натхнення відкинули геть шаблони й рамки казенного світосприйняття.

Навіть туш-перо і графічні етюди не справляють гнітючо-монохромного враження. Тобто діти у 10 - 14 років змогли двома кольорами виразити набагато більше, ніж дехто з дорослих, на чиїх одноманітних виставках колись доводилося бувати.

Мабуть, сам Микола Азаров також не очікував такого сюрпризу від малих херсонців, які з першої спроби змогли відволікти його від напруженої буденщини. Втім, збоку здалося, що й діти не до кінця повірили у реальність. Адже чоловік, якого вони бачать лише по телевізору, особисто завітав на їхню виставку, і декому вдалося навіть посмикати його за рукав - дитяча безпосередність в змозі подолати будь-які перепони. Така нагода випала, скажімо, тоді, коли автори самі представляли Миколі Азарову свій художній доробок.

Виставка не минула марно ні для юних художників, ні для Миколи Азарова. П'ятеро дітей отримали з рук Прем'єр-міністра сертифікати учасників 10-го Міжнародного дитячого фестивалю "Змінимо життя на краще", який відбудеться у липні в "Артеку". Главі ж уряду вручили квіти: живий букет і намальований натюрморт. "Не шкода?" - запитав Прем'єр у маленького художника, приймаючи подарунок. А ще його офіційно запросили на закриття цього фестивалю. Розчулений Прем'єр пообіцяв за можливості віднайти "вікно" у своєму щільному графіку.

Поки що ж він долучився до своєрідного творчого процесу: на великій незавершеній картині намалював червоне сонечко з яскраво-жовтими промінчиками. До слова, залишити свій художній автограф на полотні зможуть усі охочі відвідувачі виставки.

"Талант є, навички прийдуть з роками і роботою над собою", - резюмував Микола Азаров, додавши, що влада зробить усе можливе, аби в нашій державі таланти й здібності дітей спрямувати у потрібному і, найголовніше, корисному для суспільства руслі.