На старті сочинської Олімпіади медаль у буквальному значенні слова вислизнула з рук лідера нашої біатлонної збірної. Як це часто буває навіть у майстрів екстра-класу, Валя пустила в «молоко» останню десяту кулю. У швидкоплинному спринті це можна порівняти хіба що з незабитим пенальті у футболі. Фатальна помилка на стійці відразу відкинула студентку Сумського педуніверситету на дванадцяте місце.

Дар'я Домрачова стала першою чемпіонкою зимових Ігр в історії своєї країни. Фото з сайту ru.tsn.ua

Як відзначали після фінішу фахівці, нашій біатлоністці варто було перед останнім пострілом витримати більшу паузу. Добре, що у вирішальний момент лідера підстрахувала її сестра: Віта зі снайперською точністю закрила всі мішені і піднялася на третю сходинку п’єдесталу.

Минулого вівторка наші надії на трасі лижно-біатлонного комплексу «Лаура» теж були пов’я?за?ні з підопічними Надії Бєлової і Григорія Шамрая. Любителі цього виду спорту добре пам’ятали, що єдине «золото» передолімпійського сезону на етапах Кубка світу Валентина завоювала саме в гонці переслідування. Хай там як закінчиться Олімпіада для наших атлетів, цей день уболівальники згадуватимуть ще дуже довго. Цього разу триразова призерка чемпіонатів світу на останньому рубежі відстрілялася бездоганно. Водночас на штрафне коло змушені були піти її головні конкурентки: Тея Грегорін зі Словенії, чешка Габріела Соукалова і навіть залізна норвежка Тура Бергер.

На виході з вогневого рубежу Валя Семеренко поступалася лише Дар’ї Домрачовій з Білорусі, натомість випереджала переслідувачів на цілу вічність: 13 секунд. До омріяного сочинського п’єдесталу залишалося пробігти лиш понад кілометр. Але саме на підході до стадіону запас сили у 28-річної спортсменки вичерпався. Валя лише п’ята, Віта фінішувал десятою, Олена Підгрушна: 22-ю.

Чемпіонкою стала білоруска Дар’я Домрачова, яка до «бронзи» Ванкувера додала «золото» сочинської проби. Вона починала перс’ют лише дев’ятою, майже на півхвилини пізніше за лідера Анастасію Кузьміну зі Словаччини. А на дистанції створила справжнє диво: на фініші майже на 38 секунд випередила лідера загального заліку Кубка світу Туру Бергер. Бронзова медаль у Теї Грегорін. Це перша нагорода Словенії в цьому виді спорту на Олімпійських іграх.

На жаль, достроково закінчилося спортивне свято для наших фігуристів. Коротка програма у виконанні спортивної пари з Києва — 16-річної Юлії Лаврентьєвої і 22-річного Юрія Рудика — на суддів особливого враження не справила. Столичні спортсмени фінішували на останньому, двадцятому місці.

Виграли коротку програму росіяни Тетяна Волосожар та Максим Траньков. Російська пара в рідних стінах встановила новий світовий рекорд, отримавши від арбітрів фантастичну суму балів: 84,17. Вони на 0,19 перевищили своє досягнення, встановлене 17 січня на чемпіонаті Європи в Будапешті.

ПРЯМА МОВА

Віта СЕМЕРЕНКО,
бронзова призерка в спринті:

— Коли після останньої стрільби побачила сестру на другій позиції, дуже зраділа. У голові промайнуло: «Які щасливі будуть наші батьки, коли і Валя підніметься на олімпійський п’єдестал». Радість виявилася передчасною. Коли пізніше запитала сестру, що сталося на фінішному відрізку гонки, вона тільки розвела руками. Попри те, що в двох перегонах Валя залишилася без медалей, вона налаштована дуже серйозно. Впевнена: в індивідуальній гонці і мас-старті вона битиметься до кінця.

Сама я задоволена десятим місцем у гонці переслідування. Опинитися в топ-десятці в двох перегонах поспіль: це теж серйозний успіх.

Василь КАРЛЕНКО,
головний тренер збірної України з біатлону:

— Навколо двох стартових гонок — спринтерської та переслідування — завжди великий ажіотаж. Дуже рідко спортсмени, які виборюють нагороду у спринті, посідають призові місця у перс’юті. У неділю Віта подарувала країні бронзову медаль, яку ми чекали протягом восьми років. Сьогодні Валя була дуже близька до місця на п’єдесталі — всю дистанцію вона йшла рівно, але на фінішному колі різко здала. Чому? Пояснити причину може тільки сама Валя Семеренко.

Позаду залишилася лише третина олімпійського шляху в Сочі. Я завжди намагаюся дивитися в майбутнє з оптимізмом.