Початок матчу на стадіоні «Жозі Бартель» в Люксембурзі нагадував нам фільм жахів. Коли двадцятий номер господарів поля Давід Тюрпель виходив один на один із П’ятовим, усі гравці української команди опинилися в ролі спостерігачів. Якби маловідомий у футбольному світі півзахисник місцевого «Дюделанжа» виявився більш технічним і холоднокровним, уже в середині першого тайму українська команда програвала б з рахунком 0:2.

Чому так сталося? Через листопадову зливу травм вилетіли зі складу відразу троє гравців, які становили центральну вісь оборони: Кучер, Степаненко і Ротань. Пару опорних півзахисників утворили киянин Сергій Сидорчук і досвідчений Анатолій Тимощук. Гравець пітерського «Зеніта», якому навесні виповниться 36 років, нагадував учасника матчів ветеранів: програв більшість індивідуальних дуелей, помилявся в передачах, не встигав страхувати партнерів після втрати м’яча.

Можна тільки уявити, який блідий вигляд мала б наша дружина, якби цього вечора їй протистояли, скажімо, зірки іспанської Примери, — Іско, Родрігес або Касорла. На наше щастя, в четвертому турі відбірного турніру чинні чемпіони Старого Світу забивали у ворота збірної Білорусі, яка залишилася без головного тренера.

На матч проти відвертого аутсайдера нашої групи Михайло Фоменко ризикнув випустити в основному складі Дениса Олійника, який захищає кольори голландського «Вітесса». Новачок запам’ятався лише тим, що в другому таймі замість того, щоб в один дотик забити м’яч із п’яти метрів, з якогось дива вирішив його спочатку зупинити. Фантастичну нагоду збільшити рахунок, яку створив партнерові Ярмоленко, було бездарно змарновано.

Довелося київському динамівцеві, який проводить найкращий сезон у кар’єрі, все робити самотужки. Зрештою хет-трик 25-річного Андрія поставив усе на свої місця. Вихованець чернігівського футболу обійшов Сергія Реброва у списку кращих бомбардирів збірної України, перемістившись на друге місце. На рахунку Ярмоленка 18 м’ячів за національну команду в 44 матчах, у Реброва — 15 голів у 75 іграх.

Нагадаю, що список найрезультативніших снайперів очолює Андрій Шевченко (48 м’ячів), до  п’ятірки також входять Олег Гусєв (13) та Сергій Назаренко (12).

— Це мій перший хет-трик у кар’єрі, — розповів герой зустрічі після фінального свистка. — А на жахливо слизькому від дощу полі ми припускалися багатьох помилок. Після втрати м’яча в нас виникали величезні розриви між лініями. Господарі поля цим скористалися, створивши кілька гольових моментів біля воріт П’ятова. За рахунку 3:0 потрібно було грати спокійніше і тримати м’яч, адже результат нас влаштовував. Звісно, добре, що перемогли, але нам є над чим працювати. Майстерніші суперники обов’язково каратимуть за такі провали в обороні.

До цього відвертого монологу слід додати: футбольні подвиги Ярмоленка   не можуть перекрити відверту безпомічність в атаці Романа Зозулі, дивну інертність Євгена Коноплянки та численні помилки під час виконання довгих передач Ярослава Ракицького. З такою грою, як у Люксембурзі, в нас буде обмаль шансів на успіх у березневому поєдинку проти Іспанії.

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до Євро-2016

4-й тур

Люксембург — Україна — 0:3 
Голи:
Ярмоленко (33, 53, 56)

Македонія — Словаччина — 0:2 
Голи:
Куцка (17), Немец (38)

Іспанія — Білорусь — 3:0 
Голи:
Іско (18), Бускетс (19), Родрігес (55)

Група C

                         В     Н    П    М     О

Словаччина    4     0     0     8-2   12

Іспанія             3     0     1     13-3  9

Україна           3     0      1      6-1   9

Македонія      1     0     3      4-10  3

Білорусь          0     1     3       2-9   1  

Люксембург    0     1     3     3-11  1 

27 березня 2015 р. Іспанія — Україна, Словаччина — Люксембург, Македонія — Білорусь.