Хто подорожував  Європою чи  навчався там, достатньо мотивований, щоб і Україну зробити інакшою. Це думка молодих амбітних наших співвітчизників, які долучилися до інформаційної кампанії, зорганізованої представництвом Європейського Союзу в Україні.

Справді, краще один раз побачити. Та іноді не зле і сто разів почути. Аби лишень інформація була правдивою, а не передавалася, як у дитячій грі у зіпсований телефон. Про переваги економічної, політичної та культурної євроінтеграції з Євросоюзом ішлося у вівторок  на презентації масштабного проекту «Сильніші разом». У залі цього разу була  аудиторія, яка й так обома руками «за» обраний нашою країною європейський шлях. А як дійти до кожного?

У рамках ще однієї інформаційної кампанії «Є краща сторона Європи!» діє пересувна виставка карикатур. Фото з сайту 1kr.ua

Підприємці напоготові

Посол ЄС в Україні Ян Томбінські визнав: Україна стоїть на порозі підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Цей документ він назвав історичним і таким, що визначає стратегічний вибір країни.  Дипломат спростував один з міфів про те, що, зближуючись із Європою, Україна нібито поступається національними інтересами.

«Українські переговорники були дуже професійними захисниками інтересів своєї країни і  безкомпромісними співрозмовниками. У цьому я сам переконався, коли перебував по інший бік столу переговорів. Я бачив, наскільки складними для ЄС були переговорні позиції українських партнерів», — зазначив він.

Угода про асоціацію означає утвердження парламентської демократії, створення умов для вільної економічної діяльності, забезпечення реального функціонування місцевого самоврядування. Водночас поглиблена та всеосяжна угода про зону вільної торгівлі  передбачає скасування більшості мит між Україною та ЄС.

Україна отримає доступ до понад 500-мільйонного європейського ринку.  Ефект, звісно, з’явиться не одразу, не слід чекати негайних чудодійних рішень. Однак щоденні зусилля дадуть очікуваний результат. На думку посла, виграє від підписання і сусідня Росія. Хоч би що казали заангажовані експерти, економіка здатна агітувати сама за себе, а економічний розвиток в одній країні сприяє розвитку її сусідів. Зростає товарообіг, рівень життя, кількість робочих місць, збільшується рівень економічного розвитку. Це підтверджує і досвід країн Центральної Європи.

Представники великого бізнесу часто вказують на потенційні втрати України від асоціації з ЄС. Протилежної точки зору дотримується президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

«ЄС є одним з найбільших світових ринків, куди прагнуть отримати доступ багато країн. Згадаймо, що третина вітчизняного експорту й 35% імпорту припадає на ЄС. 70% інвестицій, які надходять в Україну, — з країн ЄС», — зазначив він. За його словами, Угода з ЄС приведе до заохочення прямих іноземних інвестицій, покращення ділового та інвестиційного клімату в Україні.

Крім того, малий та середній бізнес, який найбільше виграє від асоціації, отримає низку переваг. Це можливість запозичення передових європейських технологій і стандартів та практики виробництв. Розширення бізнес-контактів, вільний доступ на ринок 28 європейських країн та доступ до фінансування з фондів ЄС для розвитку підприємництва.

Інформація — передусім

На думку заступника міністра закордонних справ України Андрія Олефірова, започаткований ЄС захід — надзвичайно важлива складова інформаційної кампанії. Адже передовсім потрібно роз’яснити громадськості зміст Угоди про асоціацію, переваги для кожного українця, вплив нових економічних умов співпраці з ЄС на українську економіку.

«На нашу думку, кампанія буде успішною, якщо до неї активно долучатимуться провідні політичні й громадські діячі, авторитетні представники  культури, науки, спорту, які мають вплив на формування громадської думки», — переконаний він.  Важливе також забезпечення діалогу між провідними політичними партіями і рухами для вироблення загального підходу до подальшого розвитку відносин України з ЄС. Уряд, як відомо,  схвалив Концепцію реалізації державної політики у сфері інформування та налагодження комунікації з громадськістю з актуальних питань європейської інтеграції України на період до 2017 року. Та чим більше  буде роз’яснювальної роботи, тим краще.

Важко перебільшити і роль громадськості у цьому процесі. Як зазначила директор Інституту світової політики Альона Гетманчук, асоціація з ЄС — це не лише стимул для мобілізації свідомої й активної частини населення України, для об’єднання її в дієву коаліцію, а й колосальна відповідальність. Оскільки громадському суспільству потрібно буде посилити свій професійний та аналітичний рівень і командний дух для проведення масштабного моніторингу виконання положень Угоди та донесення до громадян інформації про її переваги.

Заходи інформаційної кампанії розписані  до кінця листопада — дати  саміту «Східного  партнерства» у Вільнюсі.