СПІВПРАЦЯ

Наша держава отримала змогу делегувати свого представника для участі в засіданнях країн Митного союзу

Учора у столиці Білорусі відбулося засідання Ради глав урядів країн —учасниць Співдружності Незалежних Держав, у якому взяв участь Прем’єр-міністр Микола Азаров. Сторони обговорили широке коло питань і  підписали низку документів для поглиблення відносин. Так, глава нашого уряду повідомив, що основні документи стосуються напрямів співпраці в інноваційній галузі та сфері охорони довкілля.

Затверджено інноваційні проекти у рамках СНД, на які передбачено фінансування 190 мільйонів доларів із бюджету СНД та залучення 32 мільйонів доларів позабюджетних коштів.

Глави урядів держав-учасниць СНД задоволені підсумками зустрічі. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

У цих проектах висловили бажання брати участь фахівці «Сколково» та наукові інститути країн Співдружності. Сторони домовилися про створення Банку патентів та інновацій; технологій наноалмазів і мікрокристалічних алмазів; суперкомп’ютерних центрів та апаратно-програмного комплексу з управління транспортними коридорами в СНД; запровадження космічного прогнозного моніторингу надзвичайних ситуацій тощо.

Перед засіданнями глав урядів СНД Микола Азаров зустрівся із Прем’єр-міністром Білорусі Михайлом М’ясниковичем. Спілкуючись зі своїм колегою, він висловив сподівання, що Білорусь підтримає Україну в рамках співпраці з Митним союзом. «Ми маємо намір брати участь принаймні у підготовці документів Митного союзу, висловлювати свою думку і враховувати політику, яку проводить союз. Ми розраховуємо, що Білорусь підтримає нас у цих питаннях», — наголосив наш Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що між Україною та Білоруссю склалися дружні двосторонні відносини. Із цим погодився і Михайло М’ясникович, підкресливши, що двосторонні відносини між нашими країнами розвиваються динамічно.

Власне, Меморандум про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною, що дає змогу представникові нашої держави бути присутнім на засіданнях країн — членів Митного союзу, Прем’єр-міністр підписав під час зустрічі з головою Колегії Євразійської економічної комісії Віктором Христенком.

«Цей Меморандум відкриє нам можливість, по суті, на попередній стадії ознайомлюватися із тими рішеннями, які готуються до ухвалення країнами Митного союзу. Це означає, що ми отримаємо змогу на дипломатичному рівні й на рівні керівників урядів і держав обговорювати надзвичайно важливі для нас питання торговельно-економічної співпраці. Зараз, коли ми не беремо участі в роботі цих органів, ми змушені вже після прийняття рішень вести дуже складні переговори з кожною країною окремо для коригування угод з урахуванням наших інтересів», — зазначив Микола Азаров, додавши, що інколи вже неможливо внести зміни у такі угоди. Тож для нас набагато доцільніше брати участь в обговоренні на попередньому рівні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Під час брифінгу для журналістів Прем’єр-міністр наголосив, що  розвивати відносини із країнами Митного союзу необхідно, оскільки торгівля з ними охоплює близько 40% зовнішнього торговельного обороту. «Коли хтось починає міркувати, що така чи будь-яка інша форма співпраці для України не цікава, то я б назвав таку людину профаном і абсолютно безвідповідальним політиком стосовно перш за все власного народу, власної країни», — цитує УНІАН слова Микола Азарова. Прем’єр додав, що подібні заяви свідчать про заангажованість і безвідповідальність такого політика.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»