Напередодні зими маємо істотне недопостачання газу. Влада збирається частину дефіциту блакитного полива, необхідного для того, аби пережити холодну пору року, покрити мазутом. Однак цього замало: треба істотно заощаджувати. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман після завершення роботи урядового антикризового енергетичного штабу.

«Сьогодні проводять розрахунки, скільки ж потрібно ресурсу, щоб закупити необхідні обсяги мазуту. Щодо іншої частини дефіциту газу, то НАК «Нафтогаз України» і Мінпаливенерго сьогодні вирішують питання щодо зменшення споживання газу. Тобто максимально, скільки дозволять ресурси, ми замістимо газ, решту — економитимемо. Розраховуємо і на те, що заощаджуватимуть і самі споживачі», — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба.

Економія газу і використання мазуту замість нього — не єдине рятувальне джерело. Уряд намагається вирішити питання дефіциту палива постачанням вугілля. Щоправда, не свого: Донбас у руїнах, шахти не працюють, а той запас вугілля, що був, окупанти вивезли до Росії. Тож, за словами віце-прем’єра, шукаємо постачальників аж у Південній Африці. Вже підписали перші контракти, за якими щомісяця протягом жовтня—січня Україна купуватиме по 250 тисяч тонн вугілля. Крім того, інші учасники енергоринку також укладають контракти з іноземними компаніями на закупівлю «чорного золота».

Ощадливість стає цього року мало не національним трендом. Фото УНIAН

Що ж до заощадження, то з 1 жовтня набере чинності урядова постанова «Про стимулювання заміщення природного газу під час виробництва теплової енергії для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів». Прописаний у ній порядок буде чинним до 1 жовтня 2019 року. Йдеться про перехід бюджетних установ на альтернативні види палива.

«Мова йде про те, що сьогодні для бюджетних установ є певна ціна гігакалорії, яка виробляється на газу, — пояснив Володимир Гройсман. — А для того, щоб стимулювати заміщення газу, бюджетні установи, які перейдуть на альтернативне паливо, отримають таку саму ціну гігакалорії. Це означає, що бюджетним установам виробляти тепло на альтернативному паливі стає вигідно».

Завдяки цьому механізму очікують щомісячного зростання кількості проектів із заміщення газу. Аби допомогти нам утілити в життя заплановане, урядові експерти Сполучених Штатів Америки та Канади долучаться до роботи українських енергетиків і поділяться найкращими, випробуваними на практиці, методиками розробки антикризових планів у енергетиці.

Саме про це йшлося під час зустрічі Володимира Гройсмана з першим заступником міністра енергетики США Джонатаном Елкайндом.

«Я налаштований на дуже чіткий і зрозумілий результат та співпрацю з нашими міжнародними партнерами, — наголосив Володимир Гройсман. — Це буде український план. Ми це розуміємо та цінуємо підтримку наших американських друзів. Ми абсолютно відкриті. Думаю, що вже перші дні взаємодії дадуть змогу зрозуміти, що маємо скорегувати під час підготовки України до опалювального сезону».

Зі свого боку Джонатан Елкайнд зазначив, що від глибини взаємодії і готовності всіх сторін до відкритої співпраці залежить те, наскільки оперативно буде розроблено план. Він повідомив, що спільна робоча група може розпочати роботу вже наступного понеділка. Таку оперативність можна лише вітати, адже за попередніми даними, антикризовий план дій в енергетиці має бути готовий вже у першій половині жовтня. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»