Звідки надійшла ініціатива розділити підписання Угоди про асоціацію України з ЄС на дві частини, тепер з’ясувати складно. Українські та європейські дипломати стверджують, що це було спільним рішенням. Цікаво, що таку пропозицію Брюссель висував ще кілька років тому, але Київ її тоді категорично відмітав, вимагаючи скріпити підписами весь документ. Проте нові політичні реалії кардинально змінили підхід і ставлення до асоціації і в Києві, і в Брюсселі. 

Один із співрозмовників «УК» у Європарламенті пояснив: окрім політичних нюансів, існують ще й технічні вимоги протоколу, згідно з якими право на підписання повного тексту документа має лише чинний президент. Але у Брюсселі вважають своїм обов’язком оперативно підписати хоча б політичну частину угоди, щоб так підтримати нову владу та українців після драматичних подій на Майдані й зухвалої анексії Криму Росією. «Це те найменше, що Єврокомісія могла зробити для України вже відразу, у складний і вирішальний для неї момент», — пояснив співрозмовник.

Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле заявив, що рішення про підписання політичної частини угоди стало «чітким висловлення відданості ЄС Україні» і свідченням того, що він «готовий підписати і виконувати всю угоду згідно з часовими рамками і умовами». «Це потужний сигнал взаємопідтримки між Україною та ЄС в умовах, коли Росія анексувала Крим», — сказав Єврокомісар і наголосив, що Брюссель готовий підписати другу частину документа «відразу ж після президентських виборів в Україні».

«Понад сто людей загинули за європейські цінності в Україні, і ми почуваємося в боргу перед Україною і солідарні з нею», — заявив у Брюсселі Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. — Тому ми вирішили негайно підписати політичну частину Угоди про асоціацію». Його підтримав Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, висловивши думку, що «підписання політичної частини угоди символізує важливість двосторонніх відносин і сприятиме їхньому подальшому розвитку».

У ЄС вважають, що у геополітичній ситуації, яка склалася в регіоні, важливо не лише за будь-яку ціну втримати Росію від подальших загарбницьких планів, а передусім надати ефективну допомогу Україні. У ході брюссельського саміту, на якому було підписано угоду, Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що «найліпшою відсіччю Росії стане сильна й успішна Україна». А міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт в одному з інтерв’ю наголосив: «Ми повинні все зробити для того, щоб нова демократія в Україні була успішною і щоб допомогти їй привести до ладу економіку, яка постраждала через те, що протягом десятиліть нею неправильно керували».

Європейські високопосадовці не раз озвучували думку, що саме тепер, вперше від початку переговорів щодо укладання Угоди про асоціацію з Україною, Брюссель відчув реальну налаштованість київської офіційної влади на проведення реформ, необхідних для того, щоб цей документ почав ефективно працювати. У заяві, прийнятій Єврокомісією 4 березня йдеться: «Євросоюз вітає кроки, зроблені новою українською владою у контексті останніх політичних подій і підтримує зусилля уряду для стабілізації ситуації в країні та у проведенні реформ».

Політичні рішення ЄС щодо України зустрічають підтримку лідерів його країн-членів та керівних інституційних органів. Так, після підписання політичної частини угоди Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що повертається додому «щасливою, бо європейські лідери знайшли спільний погляд щодо України».

В унісон з Єврокомісією говорить і Європарламент. «Ми вітаємо підписання політичної частини Угоди про асоціацію з Україною, яка відкриє для неї чітку перспективу на майбутнє стати частиною Європи і продемонструє нашу солідарність і повагу до учасників Майдану, — заявив Президент Європарламенту Мартін Шульц. — Ці люди мужньо боролися, дехто віддав життя за те, щоб жити не у суспільстві, враженому корупцією та злочинністю, а у країні, збудованій на принципах демократії, верховенства права та людської гідності».

ПРЯМА МОВА

Карл БІЛЬДТ,
міністр закордонних
справ Швеції:

— Те, що ми спостерігаємо нині в Україні, — акт неприхованої агресії проти цієї держави. І підтримка України у цій складній ситуації — одна з найвагоміших речей, яку їй може запропонувати ЄС. Саме тому надзвичайно важливо, що лідери країн-членів ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію з Україною. Це стане потужним сигналом, і не лише для Росії.

Герман Ван РОМПЕЙ,
Голова Європейської ради:

— Підписання Угоди про асоціацію стало визнанням прагнень народу України жити у державі, де панують загальнолюдські цінності, демократія та верховенство права.