ПОДІЯ

Наша ракета-носій «Зеніт» вивела на орбіту унікальну російську астрофізичну обсерваторію, що дало старт міжнародному проекту з виявлення джерел космічної енергії 

Учора вранці відбувся успішний пуск української ракети-носія «Зеніт» з російською космічною обсерваторією «Радіоастрон» на борту. У міжнародному проекті беруть участь фахівці та телескоп Кримської астрофізичної обсерваторії. Через місяць, тобто після того, як десятиметрова антена космічного телескопа успішно розкриється, будуть проведені перші тестові спостереження. Розрахунковий термін роботи радіотелескопа становить мінімум п’ять років. Прокоментувати цю знакову подію ми попросили доктора фізико-математичних наук, заступника директора з наукової роботи Кримської астрофізичної обсерваторії Олександра Вольвача. 

— Мета цього проекту — створення разом із наземним радіотелескопом Кримської астро-

фізичної обсерваторії в Сімеїзі єдиної системи наземно-космічного інтерферометра з винятково високою кутовою роздільною здатністю, що дасть нові дані про джерела енерговиділення у Всесвіті і можливість їхнього використання в земних умовах та нові підходи для одержання нових видів енергії.

Створений наприкінці  минулого століття, кримський радіотелескоп в тисячі разів перевершив по «пильності» найбільші оптичні телескопи. Тепер на черзі стало створення космічних радіоінтерферометрів, що дадуть змогу ще глибше проникнути в таємниці Всесвіту. Міжнародний проект «Радіоастрон» включений у Загальнодержавну космічну програму України та програму російсько-українського співробітництва в галузі дослідження і використання космічного простору. Орбіта супутника витягнута на відстань до 350 тис. км. З такою базою інтерферометра стане можливим одержати зображення радіоджерел з точністю до 8 мільйонних часток секунди дуги, тобто одержати кутову роздільну здатність, що у 250 разів вища, ніж в наземної мережі радіотелескопів і більш ніж у 1000 разів вища, ніж в оптичного телескопа «Хаббл». Такої кутової роздільної здатності буде досягнуто за допомогою космічного радіотелескопа діаметром 10 метрів на борту космічного апарата «Радіоастрон» і спільно працюючого наземного 22-метрового радіотелескопа в Сімеїзі. Передача потоку наукової інформації з космічної обсерваторії буде здійснюватись в реальному часі на радіотелескоп в Пущино (Московська обл.). На наземному пункті інформація буде реєструватись та синхронізуватись за допомогою нового придбаного стандарту частоти та часу.

З боку України за допомогою кримського радіотелескопа протягом 2006-2011 рр. проведена підготовка польотної програми проекту «Радіоастрон» та як його складової частини наземно-космічного радіоінтерферометра. Цикл наземних тестових випробувань кримського сегмента місії «Радіоастрон» продемонстрував готовність українських фахівців до участі в подальших спільних радіоінтерферометричних сеансах.